Ratjes Online
http://www.ratjes.nl/forum/

een paar vragen over ratten
http://www.ratjes.nl/forum/viewtopic.php?f=11&t=17424
Pagina 1 van 3

Auteur:  Oli4_97 [ zo nov 17, 2013 11:35 am ]
Berichttitel:  een paar vragen over ratten

hoi :)
ik heb van alles wat vragen dus weet niet waar ik het topic moet plaatsen dus doe ik het hier maar :D .

ik ben van plan om weer aan ratjes te beginnen maar ik heb nog wel een paar vragen:
1 ik wil ze op mijn kamer te zetten daar zit ik meestal na school en ze mogen niet beneden staan. maar kan dit?
2 maken ze heel veel herrie snachts?
3 ik wil ze zo min mogelijk laten stinken maar helpt het als ik ze soms in bad doe?
4 is het erg als ik het raam op een kier open doen? ik ga ze zo'n 5 meter van het raam zetten.
5 welke bodembedekking kan ik het beste nemen?
6 kan ik er beter 2 of 3 nemen?

dit waren ze :)

alvast bedankt!

Auteur:  Buster [ zo nov 17, 2013 11:51 am ]
Berichttitel:  Re: een paar vragen over ratten

Ik weet niet alles maar...

ad 1] Ja, dat kan.
ad 2] Ik vind van niet (ze zullen niet hard blaffen bijvoorbeeld), maar het heeft ook te maken met de soort kooi. Is het een rammelkast, of heel stevig zodat je alleen maar trippel-trappel van de pootjes hoort.
ad 3] .......
ad 4] Nee; tocht zou wel een probleem kunnen worden.
ad 5] .......
ad 6] 3!

Auteur:  Jolanda M [ zo nov 17, 2013 12:11 pm ]
Berichttitel:  Re: een paar vragen over ratten

1- Ja hoor, veel studenten wonen op een kamer en hebben ratten
2- Ja, maar ze passen zich redelijk aan jouw ritme aan. Als het lukt om je kamer ratproof te maken, kun je hen los laten lopen als je op je kamer bent. Dan hebben ze minder behoefte om 's nachts bezig te zijn. En een goede kooi die groot genoeg is helpt natuurlijk ook. :-)
3- Je kunt beter zorgen voor een goede bodembedekker als bv een kartonbedding en de kooi regelmatig verschonen, nestmateriaal om de paar dagen verschonen en de verdiepjes om de paar dagen afnemen met een vochtige doek (zonder zeep!).
Wassen is echt niet nodig, als je ratten moet wassen is je kooi gewoon te vies. Was je hen wel, dan ruiken ze niet meer naar henzelf dus zullen ze zorgen dat ze dat heel snel weer wel doen en vaak ruiken ze dan nog sterker. Dat geldt ook als je de verdiepjes met een sopje schoonmaakt. Dan ruikt het niet meer naar hen en zullen ze er voor zorgen dat het dat snel weer wel doet. :-)
Je zult merken dat ze op 1 plek hun keutels deponeren, op die plek zou je een toiletje neer kunnen zetten gevuld met bv beukensnippers.
4- Zolang je ratten niet op de tocht staan - als je bv je kamerdeur open doet - dan is dat geen probleem.
5- Je kunt voor Aubiose kiezen, dit is een hennepvezel, of voor een kartonbedding als FinaCard
6- Als je rittens wil, dan zou ik met 2 beginnen en er na een jaar ofzo 2 rittens bij nemen. Zo spreidt je de leeftijden en loop je minder risico dat ze tegelijk wat gaan mankeren.

Overigens zou ik een spaarpotje maken, ratten kunnen heel veel geld kosten als ze ziek worden.
Voor meer info, lees de site van ratjes.nl ;)

Auteur:  Oli4_97 [ zo nov 17, 2013 12:18 pm ]
Berichttitel:  Re: een paar vragen over ratten

dank je :)
ik wil wel een tweede hands kooi dus daar moet ik idd goed op gaan letten. en een beetje geluid vind ik niet erg want ik slaap naast me aquarium en die pomp bromt ook een beetje.

als ik me raam open doe en dan me gordijn dicht is het wel goed toch?


en ik heb nog een vraag:
weten jullie een goede rattery in omgeving den haag?
zijn deze goed?
http://ratteryvandelft.jimdo.com/
http://www.airattery.tk/
http://ratterygoddess.jimdo.com/contact/

Auteur:  Oli4_97 [ zo nov 17, 2013 12:22 pm ]
Berichttitel:  Re: een paar vragen over ratten

dank je jolanda :)
ze vinden het dus niet leuk om te zwemmen?

Auteur:  Fred. [ zo nov 17, 2013 5:14 pm ]
Berichttitel:  Re: een paar vragen over ratten

Oli4_97 schreef:
ze vinden het dus niet leuk om te zwemmen?

Jawel hoor, ze spelen graag in water, vooral als het warm is.

Wassen met zeep vinden ze echt niks. Ik was mijn groep eens per maand met babyshampoo, maar dat is meer een psychologisch dingetje omdat ze elke avond met hun strontpoten over mijn bed lopen. Tegen de geur helpt het niet, want zelf stinken ze niet. Gewoon de kooi goed schoon houden en je hebt nergens last van. Je raam openhouden helpt hier ook bij, zo komt er frisse lucht binnen. Ik heb mijn raam permanent open, behalve als het vriest.

Ik vind zelf dat ze vrij veel lawaai maken 's nachts. Vooral het geluid van het loopwiel irriteert me, maar ook het kogeltje van de waterfles, of als ze met eten strooien of van de plateau's springen. Je went er op den duur wel aan.

Van rattery's heb ik geen verstand. Heb je al eens aan de opvang gedacht? :)

Auteur:  austen [ zo nov 17, 2013 10:07 pm ]
Berichttitel:  Re: een paar vragen over ratten

Mijn twee ratjes staan in een andere kamer ("bureau" waar ik nooit zit te werken), op fleece. Ik vervang de fleece om de 2 dagen en veeg de kooi elke dag uit (het begrip toilet begrijpen ze niet), het raam is daar altijd dicht, en toch vind ik dat ze niet stinken...

Auteur:  Vera [ zo nov 17, 2013 10:23 pm ]
Berichttitel:  Re: een paar vragen over ratten

Ik zou jou ook zeer afraden ze te wassen Fred. Ze vinden het vaak niet eens leuk, het is echt onnodig en kan ongezond zijn (en dus averechts werken zoals Jolanda al noemt). Ratten zwemmen inderdaad niet zo snel (uit zich zelf), sommige ratten vinden water inderdaad wel leuk, in de zomer kun je een bakje water maken en daar wat eten in doen (wel erbij blijven!), dan vissen ze het eten eruit. Hier vinden ze zoiets 5 min leuk en daarna niet meer :lol:

Over het lawaai, ik heb ook op +/- 2 meter afstand van mijn ratten geslapen. Ze zaten toen in een jenny (mooie beginnerskooi, als je bijv zoekt op marktplaats, de maten zijn 80(b)x50(d)x80(h)). Je hoort het loopwiel (ook als het niet piept oid) en je hoort ze bijv stoeien/door de bodembedekking graven en als je kranten/nestmateriaal hebt hoor je ze daar ook aan scheuren. Verder niet, ik was er met een week al aan gewent.
Ik moet zeggen dat ik een metalen loopwiel heb en als dat dus piept, ik er een drupje olijf of zonnebloem olie op doe en dan is het weer stil. Ik heb 1 keer ratjes met een silent spinner te logeren gehad, mijn god wat een herrie maakt dat ding. Bonken! De hele kooi stond heen en weer te klotsen door die 'silent' spinner. Ik ben hem er midden in de nacht nog uit gaan halen (en ik heb nu een aparte slaapkamer), maar er zijn ook mensen die er erg tevreden over zijn. Smaken verschillend dus (zolang het loopwiel maar +/- 30 cm doorsnede is).

Hier staat ook altijd het raam open voor de frisse lucht. Ik zorg er wel voor dat het niet gaat tochten. Dus als je je raam open zet doe dan bijv je kamerdeur dicht.

Over het aantal ratjes, ik zou in eerste instantie ook voor 2 gaan. Wil je vrouwtjes of mannetjes? Ik zou voor 2 gaan omdat je dan bijv na een jaar nog 2 kleintjes bij kan zetten (zo heb je wat leeftijdsspreiding in de groep) en je kan er ook altijd nog een ouder ratje bij nemen (ratjes bijnemen kan altijd nog). Ook kunnen ratjes best wel duur zijn. Maak zelf een spaarpotje voor onverwachte kosten (de dierenarts bijvoorbeeld. Ik ben hier 100-150 (of zelfs meer) kwijt voor een operatie aan een ratje, soms is dat nodig en dat kan dus erg veel geld in 1 keer zijn). Maak ook afspraken met je ouders wat zij betalen en wat jij zelf betaald, zo kun je voor ze sparen en weet je ook wat je moet betalen. Ik deed bijvoorbeeld 5 euro in de maand per ratje te sparen en daar betaal ik de dierenarts van (wel ben ik met wat meer begonnen en spaarde ik dus een vast bedrag per maand bij (momenteel heb ik redelijk wat staan, dat is voor de dierenarts (DA) en de gewone kosten betaal ik van mijn gewone rekening dus ik spaar geen 5 euro per rat meer)).
In de kooi gebruik ik vaak kartonbodembedekking zoals Ecobed/ecobale (is het zelfde), green mile of finacard. Er zijn webwinkels die dit gewoon verzenden en er zijn ook wel wat verkooppunten, ik zou zeggen google maar eens. Ook gebruik ik toiletjes omdat mij groep redelijk zindelijk is, hier heb ik happy ferret bioliter of aubiose in (nu back 2 Nature), dat vind ik ook erg prettig in gebruik. Als nest materiaal krijgen ze hier kranten en wc papier (gewoon een rol in de kooi ophangen, in 1 nacht is de hele rol 'gebruikt', ze rollen hem zelf af).

Ik hoop dat je wat aan al onze verhalen/ervaringen hebt. Je kunt inderdaad ook kijken naar opvangen in de buurt (of een stukje verder, mss willen je ouders rijden of kun je met het OV). Daar zitten ook regelmatig rittens (jonge ratten) en deze verdienen ook een goed huisje. Of je ratjes wil halen bij een rattery, dat is heel persoonlijk. Ik zou zeggen, lees de site/informatie goed en bedenk of je het met die manier van fokken eens bent. Ik ben zelf heel kritisch dus ik zou mijn ratten denk ik niet halen bij de rattery's die jij noemt maar jij mag natuurlijk je eigen keuzes maken.

Auteur:  Heidy [ zo nov 17, 2013 10:28 pm ]
Berichttitel:  Re: een paar vragen over ratten

Toen wij nog 2 ratten hadden,
stonden die bij mijn zoon op zn kamer.
Hij sliep er heel goed mee.
We hebben er nu 5 en ivm de hele grote kooi
en voor de gezelligheid staan de monsters tegenwoordig beneden.
Ik gebruik altijd ecobed op de bodem en corbokorrels in de toiletjes.
ze krijgen stukken krant,een wc of keukenrol om mee te spelen/bouwen
qua stank:
de 1 ruikt ze niet en de ander vindt ze stinken.
Ik vind ze altijd het ergst "stinken" als ik de kooi net heb schoon gemaakt :visopkop:
Ik woon in leiden dus vlakbij en heb voor weinig een Jenny te koop voor je
kaal,dus zonder plateaus oid.
De opbrengst van de kooi gaat naar Jolanda van rattenopvang parzival
en op je vraag of je er 2 of 3 moet nemen.......
Ik begon met 2 en nu heb ik er dus 5!

Auteur:  Fred. [ zo nov 17, 2013 11:05 pm ]
Berichttitel:  Re: een paar vragen over ratten

Stank is vaak ook een subjectief iets, voor mij is het de urine en ontlasting die stinkt, dus zolang ik de kooi goed schoonhoud is de geur echt minimaal. Maar andere mensen vinden de lijfgeur van ratten zelf al vies, dus daar valt weinig aan te verbeteren. Ratten ruiken nu eenmaal naar 'beest'.

Auteur:  Oli4_97 [ ma nov 18, 2013 9:49 pm ]
Berichttitel:  Re: een paar vragen over ratten

dan zet ik ze denk ik gewoon op mijn kamer. en als het loopwiel toch veel lawaai maakt kan ik het er dan bijv. snachts uithalen? en als het echt te erg word zet ik ze gewoon beneden neer (als ze niet te erg stinken).
mijn raam staat overdag meestal open en dan is de deur dicht. dat kan dus?
ik wil 2 vrouwtjes want de mannetjes vind ik er niet echt geweldig uit zien met die bungelende dingen :P .
ik heb nog 250 euro van me verjaardag en dat wil ik gebruiken als reserve geld voor ziekte enzo. dit is dus genoeg?
ik zat er ook al aan te denken om kartonbodembedekking te gebruiken. vroeger versnipperde we altijd kranten in zo'n draaiend sliertenmaakdingetje en dit gebruikte ze altijd zonder sneetjes aan de poten. kan dit ook gebruikt worden als nest materiaal?
ik vind de geur niet erg maar wil het zo min mogelijk houden want stel je voor ze maken te veel lawaai en ze moeten beneden gaan staan dan mogen ze bijna niet ruiken anders is het onmogelijk om me moeder overtehalen
als ik ratten van een opvang neem zijn deze dan wel gezond? bijv van bij het knagertje?


Heidy:
dank je voor het aanbod maar ik weet niet of het mogelijk is om aan een los plateau te komen. maar anders neem ik het graag aan :) (als het zeker is dat ik ratten mag)

Auteur:  Ilona [ ma nov 18, 2013 10:24 pm ]
Berichttitel:  Re: een paar vragen over ratten

Leuk nieuwe ratteneigenaar!

Ja hoor ratten van opvang zijn hartstikke leuk! Wat leuk dat je dit gelijk overweegt zeg, word ik vrolijk van te lezen :mrgreen:

Mijn ervaring is dat alle ratjes ooit wel een ziek worden. Je moet gewoon 'geluk' hebben dat je een gezonde rat treft uit de opvang. Maar ja, het kan inderdaad ook wel eens zo zijn dat je een rat haalt die achteraf veel kosten met zich meebrengt. Maarja, dat weet je nu eenmaal nooit van te voren…

Kranten kan trouwens wel, maar stinkt wel heel snel. Karton (Ecobale/Ecobed/Finecard/Greenmile) stinkt echt veel minder snel.

Owh, ik ben groot voorstander van 3 ratten… Ik adviseer dit ook aan reserveerders bij mij die beginnen met ratten. Om of 2 opvangers te halen en dan later 2 rittens te nemen. Of om 3 rittens te nemen… Ratten zijn groepsdieren en 2 is geen groep, 2 is een duo... Mijn ervaring is dat 2 ratten veel meer en vaker bekvechten. Daarbij moet je er toch niet aan denken dat je op een morgen 1 ratje overleden in de kooi aantreft…. en dan moet je halsoverkop een vriendje/vriendinnetje zoeken voor de ander… Das echt niet leuk.

Over goede opvangen en rattery's: ik kan je als advies meegeven dat het vooral belangrijk is een goed gevoel bij de fokker of opvang te hebben en hierbij niet te kijken naar afstand. Geloof me, je kan echt veeel beter even 1x wat uurtjes in de trein/auto zitten voor een koppel leuke ratten, dan dat je binnen een half uur weer thuis bent en vervolgens 'spijt' krijgt. Met spijt verwijs ik vooral naar mensen die hun ratten niet goed gesocialiseerd meegeven aan nieuwe eigenaren. Het is niet dat het 'stomme' ratten zijn, de ratten kunnen er niks aan doen. Maar je hebt er, vooral als nieuwe eigenaar, veel minder lol van dan dat je je ratten bij een goede opvang (of fokker) haalt.

Veel succes met alle informatie van iedereen verwerken! Ben benieuwd wie je nieuwe ratjes gaan zijn! Hou ons vooral maar op de hoogte, leuk! :mrgreen:

Auteur:  Buster [ ma nov 18, 2013 10:36 pm ]
Berichttitel:  Re: een paar vragen over ratten

Ilona schreef:
[...]Owh, ik ben groot voorstander van 3 ratten… [...] Daarbij moet je er toch niet aan denken dat je op een morgen 1 ratje overleden in de kooi aantreft…. en dan moet je halsoverkop een vriendje/vriendinnetje zoeken voor de ander… [...]

Ik vind dat hier heel goed is verwoord wat ik dacht bij mijn reactie 3! als antwoord op de vraag '..2 of 3 ratten nemen....'

Auteur:  Heidy [ di nov 19, 2013 12:11 am ]
Berichttitel:  Re: een paar vragen over ratten

Plateaus zijn los te koop,
en niet zo duur
bijv bij casper (fretten.nl)
of bij zooplus
(banner)
Maar ik denk dat als je hier op t forum er een oproepje voor plaatst
dat er ook nog wel mensen zijn die er wat "over" hebben voor weinig
Zelfs (reserve) schroeven voor plateaus,
trapjes enz zijn los verkrijgbaar.
Er zijn zelfs xtra deurtjes te koop,voor kooien

Auteur:  Heidy [ di nov 19, 2013 12:16 am ]
Berichttitel:  Re: een paar vragen over ratten

Oja,
en ik ben geen voorstander van (de gezondheid) van dieren bij het knaagertje.
Tuurlijk ook deze diertjes verdienen een huis,
maar ik ken de plek,
en de ratten daar zitten erg achteraf,
in een vieze tochtige ruimte in vuile hokken,
ze zitten alleen,(1 rat per kooitje)
En de meeste bijten flink!
Niet echt geschikt dus voor een beginner.
Er gaat heel veel tijd aan knuffeltherapie in zitten
bij ratjes van het knaagertje.
En de gezondheid.....
Gezien hoe ze erbij zitten.....

Pagina 1 van 3 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/