Het is nu ma jan 21, 2019 1:13 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 50 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Rattery en aantal ratten
BerichtGeplaatst: ma dec 15, 2008 4:09 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma dec 15, 2008 3:52 pm
Berichten: 30
Woonplaats: Zoetermeer
Ik zou graag ratten willen gaan houden. Ik ga rond januari een grote kooi voor ze kopen, waarschijnlijk een aangepaste volière. Ik heb al verschillende soorten knaagdieren gehouden, en redelijk wat gelezen over de tamme rat.

Gezondheid van de dieren is voor mij het belangrijkste. En daarom zou ik graag weten welke ratteries sterke, gezonde ratten fokken? Welke ratteries hebben jullie zelf positieve ervaringen mee?

Ook twijfel ik over hoeveel ratten het leukste zou zijn. Ik heb momenteel 6 woestijnratten, waarvan er 4 ooit bij elkaar zaten, maar die zijn gaan vechten. Met als resultaat dat 1 van de dieren zwaar gewond was geraakt, en nog maar net te redden was. Zoiets wil ik mijn dieren natuurlijk niet aan doen. Van wat ik heb gehoord en gelezen zijn tamme ratten niet agressief tegen hun soortgenoten, maar toch wil ik nog bevestiging. Zouden 3 of 4 ratten van hetzelfde geslacht in een grote kooi in vrede samen kunnen leven? En hoeveel ratten houden jullie zelf bij elkaar?

En dan mijn laatste vraag. Ik wou eerst het liefste vrouwtjes, omdat ik had gehoord dat deze schoner waren en minder stonken. Maar pas las ik dat ze wel meer kans hebben op kanker... is het echt waar dat vrouwtjes schoner zijn, en is het echt waar dat ze meer kans hebben op kanker?


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma dec 15, 2008 4:28 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo aug 31, 2008 6:05 pm
Berichten: 9242
Woonplaats: Veenendaal
Heey :zwaai:

Wij hebben zelf 3 ratjes (vrouwtjes) en die leven in vrede samen, ze stoeien wel wat en in het begin was het niet al te makkelijk.
Dit kwam omdat we onze 1ste rat hebben overgenomen die haar in een veelste kleine kooi hield zonder soortgenootje voor een heel jaar.
Dus toen er opeens een 2e bijkwam had ze het daar wel lastig mee, en met de 3de erbij ook omdat ze moesten vechten voor een rangorde en zij was altijd gewend "bovenaan" te staan (zover dat alleen kan natuurlijk).

Onze ratten zijn redelijk schoon, de eerste weken poepte ze wel buiten de kooi maar naarmate ze aan ons gewend waren ging dat over.
Wel druppelen ze urine maar dat is een teken van "liefde" dat je erbij hoor, je krijgt zo ook hun geur.
Wat je er tegen kan doen is een oude doek op de bank leggen en oude kleren aandoen zodat je goede goed er niet aan gaat :P.

Over ratteries of rattenopvangen is wel het een en ander te vinden op het forum, ook zijn er een aantal ratteries en rattenopvangen actief op het forum.
Bij een rattenopvang hebben ze ook vaak genoeg een nestje rittens die komen uit een "oeps"nestje of pretnestje waar dan toch niet goed voor gezorgd kan worden.

Dit is wat ik je kan vertellen :)

_________________
Cheetah, Gizzy, Jolly, Daithi, Gismo, Spooky, Lynx, Whiskey, Leila, Sona, Lucille, Phantom, Caledonia, Cadillac, Zusa, Dr. Jekyll, Ayke, Sif, Bonnie, Bregje, Lorelei, Spuny, Ginger, Sascha


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma dec 15, 2008 5:05 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma dec 15, 2008 3:52 pm
Berichten: 30
Woonplaats: Zoetermeer
Ik vang normaal graag gedumpte dieren op, maar omdat ik met ratten veel heb gehoord over gezondheidsproblemen bij dieren die niet goed zijn gefokt, zou ik toch liever een diertje van een goede rattery hebben. Mijn mijn woestijnratten heb ik al vaak genoeg bij de dierenarts gezeten omdat ze uit inteelt nestjes en dergelijke komen...

Als ratjes vechten om de rangorde te bepalen, hoe gaat dat er dan aan toe? Verwonden ze elkaar? Vechten ze tot de dood als geen van beide op geeft? Of blijven ze redelijk vreedzaam?

Gaat de geur van hun urine er in de was gewoon weer uit?


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma dec 15, 2008 5:09 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za jan 19, 2008 1:11 pm
Berichten: 2943
Woonplaats: Dordrecht
Allereerst super dat je je erin verdiept voor je er aan begint :-) .

Met je vragen over ratteries kan ik je niet helpen, omdat al mijn ratten uit de opvang komen. Ik heb me nooit beziggehouden met ratteries, geef liever opvangertjes een goed tehuis :-) .

Het aantal hangt er helemaal vanaf wat je zelf wil. Over het algemeen zijn ratten heel tolerant tegen elkaar, maar soms heb je er etters tussenzitten die gaan klieren. Vaak houdt dat wel op als ze klaar zijn met puberen. Ik heb zelf momenteel een groep van 8, het grootste wat ik heb gehad is 10, en dat is altijd allemaal goed gegaan. Er zijn ook wel mensen die nog veel grotere groepen hebben. hangt er gewoon helemaal vanaf hoeveel je er zelf wil hebben (en hoe groot je kooi is natuurlijk ;) ). 3 of 4 in een kooi van goede grootte is in elk geval geen enkel probleem.

Ik vind niet dat vrouwtjes schoner zijn en minder stinken. Ik heb een groep met beide geslachten (de mannen zijn gecastreerd), en ze maken er allemaal een even grote bende van. Ze druppelen allemaal op me, en ook daar ruik ik geen enkel verschil in. Maar andere mensen hebben daar weer andere ervaringen mee. Ik denk dat dat van rat tot rat verschilt, ongeacht geslacht.
Het klopt wel dat vrouwtjes meer kans hebben op tumoren. Vrouwen krijgen meestal melkkliertumoren, en aangezien mannen geen melkklieren hebben, kunnen zij die tumoren niet krijgen. Maar die melkkliertumoren zijn meestal wel goed en makkelijk operabel te verwijderen. Mannen kunnen trouwens wel tumoren krijgen, het is niet dat zij ze nooit krijgen. Maar het komt veel minder voor.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma dec 15, 2008 5:11 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za jan 19, 2008 1:11 pm
Berichten: 2943
Woonplaats: Dordrecht
Oh, had de nieuwe vragen nog niet gelezen.

Als ze vechten kan dat heel hard gaan, ze kúnnen elkaar wel stevig verwonden, maar dat gebeurt niet snel. Daarnaast genezen ratten wonderbaarlijk snel, dus meestal is dat geen probleem. En over het algemeen verwonden ze elkaar niet, is het gewoon even flink duwen en trekken en herrie maken en dan is t goed.

Urine ruik je na een wasbeurt niet meer nee, zo sterk ruikt het niet.

Het valt me trouwens op dat je ratten steeds vergelijkt met gerbils, maar dat is niet te vergelijken, dat zijn echt compleet andere dieren die zich heel anders gedragen.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma dec 15, 2008 5:24 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma dec 15, 2008 3:52 pm
Berichten: 30
Woonplaats: Zoetermeer
Ik weet dat het andere dieren zijn, daarom verdiep ik me ook in ratten voordat ik ze aanschaf. Omdat ik ze op het diersoort-gerichte verzorging wil geven. ;) Maar toch merk ik dat er veel dingen zijn die over een komen bij de verschillende soorten knaagdieren die ik heb gehad. (hamsters, muizen en gerbils.)

Heb je ook wel eens ongecastreerde mannetjes gehad? En zijn er redenen om de dieren te castreren als ik maar 1 geslacht wil houden?

10 ratten lijkt me erg veel, maar een stuk of 3 lijkt me een leuk aantal. :)

Hoe is de gezondheid van je opvangratten tot nu toe geweest? Hoe oud zijn de dieren geworden en hebben ze vaak een dierenarts nodig gehad?


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma dec 15, 2008 5:42 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo aug 31, 2008 6:05 pm
Berichten: 9242
Woonplaats: Veenendaal
Onze ratjes zijn ongeveer 1,5.
2 ervan zijn gezond en hebben naast mijt nog niks gehad.

1 ervan heeft helaas een hartprobleem en is daardoor dus benauwd, hiervoor zijn we 1 keer naar de dierenarts geweest toen hadden we antibiotica meegekregen, toen dat niet hielp zijn we terug geweest voor controle en is er een hartfilmpje gemaakt en daaruit bleek dus dat daar het probleem ligt.
Daarvoor krijgt ze nu medicijnen en gaat het een stuk beter.

Voor de 1ste keer heeft Jolanda aangeboden de kosten te betalen omdat wij haar in benauwde toestand mee hadden genomen vanuit de opvang, de controle met filmpje en medicijnen hebben we zelf betaald en was ongeveer €50,-.
De medicijnen die ze nodig heeft zijn 8 euro en daar doen we zo'n 1,5 maand mee (bij 0,05 ml dosering).

Over castreren kan ik je uit eigen ervaring niks vertellen (want wij hebben 3 meiden) dus doe ik dan ook liever niet :)
wel zou het onzin zijn om een mannetje te casteren met als enige reden het bij meiden te kunnen zetten dit omdat er altijd een risico aan vast zit.

_________________
Cheetah, Gizzy, Jolly, Daithi, Gismo, Spooky, Lynx, Whiskey, Leila, Sona, Lucille, Phantom, Caledonia, Cadillac, Zusa, Dr. Jekyll, Ayke, Sif, Bonnie, Bregje, Lorelei, Spuny, Ginger, Sascha


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma dec 15, 2008 5:48 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za jan 19, 2008 1:11 pm
Berichten: 2943
Woonplaats: Dordrecht
Ik heb geen ongecastreerde mannen gehad nee, want dan zouden al m'n dames zwanger worden ;) .

Als je kiest voor mannen kan het zijn dat je er eens een moet laten castreren ja. Mannen kunnen heel vervelend worden als ze gaan puberen, en soms is dat zo heftig dat castratie de enige oplossing is, dan worden hun hormonen minder heftig. Garantie is het niet dat ze dan rustiger worden, maar het kan ontzettend goed helpen.

De gezondheid verschilt heel erg per rat. Ik heb een dame uit de dierenwinkel gehad die 3 werd, en ik heb ook een opvanger gehad die met 9 maanden al overleed. Kan je niks zinnigs over zeggen... Meestal moeten ze ingeslapen worden vanwege luchtwegproblemen, inoperabele tumoren of opstapelende ouderdomsproblemen. Soms overlijden ze rustig uit zichzelf, maar helaas komt dat niet veel voor.
Dierenartskosten lopen ook heel erg uiteen, soms kom ik er maanden niet, soms ben ik opeens 200 euro in een maand kwijt. Als je minder ratten hebt liggen die kosten wel lager, omdat je minder ratten hebt die ziek kunnen worden ;) .


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma dec 15, 2008 6:00 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma dec 15, 2008 3:52 pm
Berichten: 30
Woonplaats: Zoetermeer
ruub&mlein, van de rat die een hart afwijking heeft wist je dus al van dat hij niet helemaal gezond wat toen je hem uit het opvang haalde?

Gelukkig dat het al een stuk beter met hem gaat. Is Jolanda de eigenares van de ratten opvang waar je die rat vandaan heb gehaald? (Ik ken de mensen hier nog niet. ;))


Alathariel, zijn er dingen die ik zou kunnen doen om zo veel mogelijk te voorkomen dat ze last van hun luchtwegen krijgen of tumoren ontwikkelen? Of kun je hier weinig aan doen?

En heb je misschien tips om te zien welke ratten gezond zijn, en waarschijnlijk lang zullen leven? Zijn er misschien ook rassen en kleuren die minder gezond zijn dan andere?

Ik denk dat ik voor vrouwtjes kies als mannetjes vervelende pubers zijn. :lol:


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma dec 15, 2008 6:04 pm 
Offline

Geregistreerd: za jan 19, 2008 4:22 pm
Berichten: 3359
Woonplaats: Oss
Wolf schreef:
Ik denk dat ik voor vrouwtjes kies als mannetjes vervelende pubers zijn. :lol:


Als mannetjes vervelende pubers zijn kun je er tenminste nog wat aan doen ;)


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma dec 15, 2008 6:16 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za jan 19, 2008 1:26 pm
Berichten: 4010
Woonplaats: Nijmegen
Haai, welkom op het forum en wat leuk dat je ratjes wil!

Ik heb zowel ratjes als gerbils (nu nog maar 1tje helaas) en ze zijn héél verschillend. Gerbils hebben een strakkere rangorde, en kibbelen wat minder, maar áls ze gaan vechten gaat het hard tegen hard. Erg naar aan gerbils vind ik, dat ze zomaar ineens in hun kop kunnen krijgen dat hun kooigenoot dood moet :scratch:

Maar dat doen ratten dus niet, op hele rare uitzonderingen na. Ze kunnen best wel vechten en kibbelen maar vrijwel altijd gaat dat zonder verwondingen en lossen ze het samen wel op.
Soms is er een situatie dat een rat een ander doodbijt maar 9 van de
10 keer is dat een ongeluk bij introductie van een (te) klein ritten of een rat die echt wat mankeert in zijn kop. Van nature doen ratten dat dus zeker niet zo snel als gerbils.
Je kunt ze dus zeker wel samen houden, ik heb hier een groep van 16 in een grote volìère en dat is best gezellig :) Sterker nog, je móet ze samen houden, eenzame ratten zijn duidelijk minder gelukkig en kunnen zelfs lichamelijk ziek worden van eenzaamheid.

Over het algemeen vechten mannetjes bij introducties iets 'harder', maar wel korter. Bij een intro van volwassen mannen is de kans op wonden het grootst, maar kan het ook goed zijn dat ze het zó uitgevochten hebben en dat er daarna niks meer aan de hand is. Vrouwtjes vechten minder hard maar blijven veel langer doorgaan met klieren en kibbelen. Een vrouwengroep is wat venijniger vind ik.
Net zoiets als bij mensen eigenlijk :)

Ongecastreerde ventjes kunnen prima met elkaar samen leven, maar soms krijgen ze wat teveel last van hun hormonen en worden ze daardoor wat agressief dominant naar kooigenoten. Dan kun je ze laten castreren om ze wat rust in hun kop te geven.
In de opvang worden volwassen mannen bijna altijd gecastreerd, omdat ze wat sneller moeite hebben met veranderingen zoals een verhuizing en een nieuwe groep, en omdat ze beter plaatsbaar zijn als ze in een mannen- én vrouwengroep terecht kunnen. Je zou uit de opvang ook nog een gemengd groepje kunnen kiezen, als dat je wat lijkt :)

Ratten krijgen helemaal niet vaak kanker. Vrouwtjes hebben echter wél vaak last van goedaardige tumoren van de melkklieren. Deze zijn meestal niet echt gevaarlijk of dodelijk, maar je moet ze wel weg laten halen omdat ze energie verbruiken en de ratjes kunnen gaan belemmeren in hun beweging. Als je dit bij een goede dierenarts laat doen dan is het geen super-risicovolle ingreep. Als je het vrouwtje in kwestie gelijk laat castreren (eierstokken weghalen) dan is de kans dat het terug komt zo klein mogelijk.
Maarja het is zeker een overweging waard bij je keuze voor een geslacht, want zo'n operatie is niet vriendelijk voor je portemonnee. Mannetjes hebben wél melkklieren, maar véél minder vrouwelijke hormonen, waardoor zij veel minder last hebben van tumoren.

Echter hebben mannetjes weer andere medische problemen. Mijn indruk is dat zij weer eerder last hebben van abcessen, hart- of nierproblemen, en dat mannetjes gemiddeld iets korter leven.

Ik zou je keuze van geslacht eerder laten afhangen van wat je leuk vindt, en wat je wil met je ratjes in plaats van aan mogelijke problemen.
Vrouwtjes zijn kleiner, levendiger, nieuwsgieriger en meer geschikt om naar te kijken, te laten loslopen, mee te spelen etc.
Mannen zijn groter, luier, trager, en zijn meer geschikt om mee te knuffelen en om op je nek mee te laten liften.

Mannetjes stinken niet meer, maar hebben wel een iets meer uitgesproken lichaamsgeur - wat vettig. Maar dat is in de verste verte niet zo sterk als bijvoorbeeld de lucht van muizenmannen! En het verschil is verwaarloosbaar, ik heb ook vrouwen die druppelen en zou zeker niet per definitie zeggen dat mannen minder zindelijk zijn. Ik vind mannetjesratten juist wel lekker ruiken :oops:
Urine kun je mákkelijk uitwassen :) het beste is je kooi gewoon met heet water, hangmatjes en ander 'rattentextiel' gewoon lekker met soda in de wasmachine, kleren zoals je altijd doet. De rattenspullen moeten lekker schoon zijn, maar niet geparfumeerd - dan doen ze minder hun best om het weer naar rat te laten ruiken :)

Ik durf als rattery absoluut niet te garanderen dat een rat die door mij gefokt is, langer of gezonder zal leven dan een opvangrat. En als een rattery dat wél doet, ren maar hard weg want dan liegen ze. Ik kan garanderen dat ik mijn uiterste best doe om te fokken op gezondheid en levensverwachting, en ik heb wel de indruk dat ratten die op gezondheid zijn gefokt, over het algemeen ook daadwerkelijk iets gezonder zijn - anders zou ik het allang opgegeven hebben. Maar heb ook gemerkt dat er een hele grote random factor is waar je niet omheen kunt en zeker als je maar een paar ratjes hebt speelt dat een grote rol. Je moet gewoon geluk hebben!

Ik ben alleen nogal kritisch en de rattery's waarvan ik het idee heb dat ze écht wat gezondere lijnen hebben die hebben eigenlijk altijd veel meer vraag dan aanbod. Je moet veel langer wachten op een ratje van zo'n rattery en ik zou dat alleen doen als je écht een hele specifieke voorkeur hebt voor de manier waarop een fokker werkt, of bepaalde eigenschappen die in een lijn zitten.
Op mijn site staat een heel erg lang verhaal over het kiezen van een goede fokker, als het je interesseert zou je dat eens kunnen doorspitten om een idee te krijgen van waar je op kunt letten.

En.. het verschil tussen een goede rattery of een goede rattenopvang is altijd nog veel kleiner dan dat met dierenwinkels, commerciële fokkers, marktplaats-dumpers etc. Als je ratten van een goede opvang krijgt, kun je er in ieder geval vanuit gaan dat je rat op dát moment gezond is. De opvang kan je vast een inschatting geven van het karakter van de rat en zal je niet zomaar een bang of agressief dier geven, en de rat heeft in ieder geval in de tijd dat hij bij de opvang was prima verzorging gekregen. Bij een winkel oid heb je absoluut níet die garantie dat je rat gezond is, vrij is van parasieten en niet zwanger is!!
Wat volgens mij één van de belangrijkste voorspellers van gezondheid in het latere leven is, is de start die een rat gehad heeft, en rittens die in de opvang geboren zijn hebben een start vele malen beter dan een start bij een commerciele fokker of iemand die gewoon niet weet waar hij mee bezig is. En dan heb je nog de socialisatie en mentale ontwikkeling die een hele wereld van verschil kan maken!
Hou er wel rekening mee dat ik praat over goede opvangs en goede ratteries en dat er óveral altijd wel prutsers tussen zitten ;)

Ik hoop trouwens dat je snel zult merken hoe anders ratten zijn, ten opzichte van gerbils, hamsters en muizen. Ik heb ervaring met allemaal en met geen van allen heb ik ooit een band gevoeld zoals ik die met ratten heb. Ratten zijn veel intelligenter, diepzinniger en hebben veel meer persoonlijkheid. Ze zien jou echt als een maatje en niet alleen als iets dat voer brengt en waar je overheen kunt lopen, en ze blijven je keer op keer verrassen met hun rattenstreken. Misschien is dat de reden dat ratten-mensen wat extremer zijn in hun omgang met hun dieren en hun verwachtingen van fokkers e.d. Probeer in gedachten de ratjes eerder te vergelijken met puppies dan met muizen dan is het misschien het best te begrijpen.

_________________
Rian en rats
Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma dec 15, 2008 6:37 pm 
Offline

Geregistreerd: za jan 19, 2008 5:31 pm
Berichten: 2013
nou had ik ook een heel verhaal getypt maar Rapalje is er tussen gekropen :lol: Dus: alleen nog aan toe te voegen dat mijn mannen dan weer niet bedoeld zijn om te knuffelen en bij mij in slaap te vallen en ik vrouwtjes heb gehad die dat weer wel waren. Het verschilt dus erg per rat hoe ze zijn maar over het algemeen genomen klopt het wel wat Rapalje zegt.

_________________
:fllyingangel:Silver, Abby, Phoebe, Nori, Watje, Figaro, Koe-ki, Oberon, Wickie, Rune, Holly, Willow en Juniper :fllyingangel:
Afbeelding AfbeeldingAdopt your own!


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma dec 15, 2008 6:38 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za jan 19, 2008 1:26 pm
Berichten: 4010
Woonplaats: Nijmegen
Hm ik heb weer zo'n lange verhalen fase en had natuurlijk geen zin om de nieuwe posts te bekijken voor ik op verzenden klikte.

Ff kijken wat wou je nog meer weten:

Jolanda M is 'eigenaar' van dit forum, deze site ratjes.nl, de opvang Parzival http://www.ratjes.nl/rattenopvangparzival" target="_blank en rattery parzival http://www.ratjes.nl/ratteryparzival" target="_blank (alhoewel, eigenlijk is het eerder andersom :P )

Enne túúrlijk kun je er (tot op zekere hoogte) iets aan doen dat je ratjes ziek worden - ze gewoon zo goed mogelijk verzorgen!! Goede hygiëne (maar ook weer niet zoveel desinfecteren dat ze geen weerstand kunnen ontwikkelen), goede voeding (superbelangrijk - veel verse groente etc. voor ratten is hetzelfde gezond, als voor mensen), veel verrijking (interessante spelletjes zodat ze zich niet vervelen), weinig stress, goede bodembedekking (niet stoffig, wel goed absorberend), goede omgeving (lucht niet te droog zo in de winter met verwarming, niet te warm niet te koud) enzovoort enzovoort :mrgreen: het halve forum staat vol met tips over dit soort dingen!!

Het onderscheid tussen verschillende variëteiten is nogal taboe - je spreekt bij ratten niet van 'rassen' omdat er eigenlijk alleen variëteiten zijn, je hebt verschillende kleuren, vachtstructuren, oorstanden, maar in principe moeten de ratten op zich wel dezelfde bouw houden enzo. Er wordt over het algemeen vanuit gegaan dat het enige verschil tussen variëteiten de vachtkleur is en alles er verder los van staat. Persoonlijk ben ik daar niet van overtuigd.
Er zijn wel degelijk algemeenheden te zien in bepaalde variëteiten - het betekent niet dat élke rat van die kleur zo is, of dat álle effen gewoonoor gladhaar agouti's gezonder zijn dan alle andere kleurtjes, maar ik denk wel dat elke nieuwe variëteit tot op zekere hoogte nieuwe gebrekjes met zich meegebracht heeft - en ratten van één kleur zijn érgens aan elkaar verwant omdat de kleur ooit ontstaan is en men bijna altijd moet intelen om een kleur vast te houden.
De verschillen tussen kleuren (ed) zijn niet zo groot als de verschillen tussen families, of de verschillen die verzorging met zich meebrengt, maar ik heb wel het idee dat sommige variëteiten problematischer zijn dan andere en dat mag best wel eens gezegd worden.

Sommige dingen staan in direct verband met de variëteit zelf:
Naaktratjes missen de bescherming van hun vacht, staartloze ratjes missen hun staart en hebben vaak een misvormde achterhand, rajtes met een sterk gekrulde vacht kunnen last hebben van hun oogjes door gekrulde wimpers.
Albino's (en in mindere mate andere kleuren met lichte ogen) kunnen minder goed zien en ruiken en zijn daardoor vaak wat terughoudender en rustiger.
Bepaalde tekeningen veroorzaken bij jonge rittens een afwijking in de bezenuwing van de darmen die leidt tot megacolon waardoor ze nauwelijks tot geen vast voedsel kunnen verwerken en jong een pijnlijke dood sterven.

Andere dingen zijn algemeenheden die geobserveerd zijn waarvan niet helemaal duidelijk is hoe ze komen, die goed door verkeerde inteelt kunnen komen enzo, maar die je wel vaak in samenhang tegenkomt:
Dumbo's zijn vaker slechter gebouwd, husky's zijn vaker nerveus en pieperig en hebben vaker te kleine oogjes, siamezen zijn vaker dominant/agressief, (amerikaans/engels) blauwe ratten hebben een minder sterke weerstand.
Maar dat betekent dan weer niet dat er door zorgvuldig te fokken niet een hele lieve siameeslijn of een hele mooi gebouwde dumbolijn kan ontstaan...

Dus nouja het is allemaal niet zo voor de hand liggend als het lijkt, maar als je gewoon uit gaat van je gezonde verstand en je liefde voor je beestjes dan kom je er vast wel uit :)

_________________
Rian en rats
Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma dec 15, 2008 6:41 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za jan 19, 2008 1:26 pm
Berichten: 4010
Woonplaats: Nijmegen
Oja en wat ik je zou aanraden: ga gewoon lekker naar een goede opvang of rattery en kies een stel ratjes waar je gewoon voor valt, waar het mee klikt, in plaats van helemaal te proberen beredeneren welke er nou het minste kans heeft om ziek te worden enzo, want uiteindelijk kun je dat toch niet en beslist het lot :mrgreen:

_________________
Rian en rats
Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma dec 15, 2008 6:51 pm 
Offline

Geregistreerd: za jan 19, 2008 5:31 pm
Berichten: 2013
hee, dat wist ik helemaal niet, dat er verschillen waren tussen varieteiten! Wel interessant.

_________________
:fllyingangel:Silver, Abby, Phoebe, Nori, Watje, Figaro, Koe-ki, Oberon, Wickie, Rune, Holly, Willow en Juniper :fllyingangel:
Afbeelding AfbeeldingAdopt your own!


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 50 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group ColorizeIt.
phpBB.nl Vertaling