Ratjes Online
http://www.ratjes.nl/forum/

FAQ Inrichting van de kooi
http://www.ratjes.nl/forum/viewtopic.php?f=12&t=1911
Pagina 1 van 1

Auteur:  Hilde [ do aug 14, 2008 11:56 am ]
Berichttitel:  FAQ Inrichting van de kooi

Ratten houden van afwisseling en uitdaging. Dus leef je vooral uit op de inrichting van de kooi. Varieer de inrichting van de kooi regelmatig, ratten kunnen uren zoet zijn met het opnieuw verkennen van hun leefruimte en het verslepen van alle inventaris. Een rat is een intelligent dier, een goed ingerichte kooi zorgt dat ze zich niet vervelen. Speel- en klimmogelijkheden worden enorm gewaardeerd. Zorg bij voorkeur voor meerdere verdiepingen in het verblijf. Wat in ieder geval niet mag ontbreken is een slaaphuisje, ze zullen er graag gebruik van maken. Ook liggen veel ratten graag in een hangmat, je kunt kant-en-klare hangmatten kopen, maar gezien het knaag - en sloopgedrag kan je wellicht beter zelf iets maken van oude kleding of doeken.

Kant- en klaar fretten - of vogelspeelgoed is ook prima, vraag er eens naar bij je dierenwinkel. Zo zijn er bijvoorbeeld buizen van gekleurd, doorzichtig kunststof, die ook gekoppeld kunnen worden. Je kunt ze neerleggen, ophangen of er hele klautersystemen mee bouwen. Klimtouwen, laddertjes, schommels, enzovoort zijn ook prima te gebruiken voor de ratten.

Maar doe-het-zelven is net zo leuk en een stuk goedkoper. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Met Lego of Duplo kun je huisjes, trappetjes of andere bouwwerken maken. Rolletjes van w.c.- of keukenpapier zijn - zeker voor nog kleine ratjes - ook altijd leuk. Doosjes (bijvoorbeeld schoenendozen of andere kleine dozen) zijn altijd een succes. Ze dienen als slaapplaatsje en als ze kapot of vies zijn, zijn ze gemakkelijk en goedkoop te vervangen. Verder kunnen stukken wc-papier, tissues of krantensnippers voor veel plezier zorgen. De ratten slepen het alle kanten op en scheuren het in 1000 stukjes - vaak komt het uiteindelijk in het slaaphuisje terecht, als nestmateriaal. Als de tissues op zijn is de lege doos trouwens ook een aanrader...

Speelgoed voor hamsters is te klein voor ratten!

Niet alle ratten houden er van, maar andere ratten rennen graag in een loopwiel. Loopwielen met spijlen die minstens een diameter hebben van 30 cm en waarvan de wijdte tussen staander en houder ruim genoeg is, zijn geschikt. Een goed loopwiel is bijvoorbeeld van het merk Wodent Wheels.

De kooi van de ratten moet regelmatig schoongemaakt worden. De frequentie waarin dit moet gebeuren hangt natuurlijk gedeeltelijk af van de kooigrootte en het aantal ratten, maar één keer per week zal meestal nodig zijn om de kooi fris te houden. Denk eraan dat je, als er eenmaal een ammoniaklucht ontstaat, eigenlijk te laat bent. De neus van ratten is gevoeliger dan die van ons en de dan al aanwezige ammoniakdampen zijn schadelijk voor hun gezondheid.

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/