Ratjes Online
http://www.ratjes.nl/forum/

FAQ Huisvesting
http://www.ratjes.nl/forum/viewtopic.php?f=12&t=54
Pagina 1 van 1

Auteur:  Hilde [ vr jan 18, 2008 10:31 pm ]
Berichttitel:  FAQ Huisvesting

Op de website van ratjes staat allerlei informatie over huisvesting: http://www.ratjes.nl/huisvesting . Daar staat ook een overzicht van soorten kooien.

Afmetingen
Als minimum voor 2 ratten wordt nogal eens de norm van 70x45x70cm (2-laagse Terenziani) of 80x50x63 (Savic Freddy 2) gehanteerd. Maar hoe groter hoe beter natuurlijk. Ratjes klimmen graag, dus het is ook van belang dat de kooi wat hoog is zodat ze fijn kunnen klimmen.

Voor foto's van geschikte rattenkooien: http://www.ratjes.nl/kooien en kijk verder eens rond in het subforum Huisvesting.

Traliekooi
Traliekooien bestaan meestal uit een onderbak van kunststof of metaal met een bovendeel van tralies. Een groot voordeel van een traliekooi de klimmogelijkheid. Daarnaast is het eenvoudig om speelgoed op te hangen in de kooi. Ook kan de kooi gemakkelijk worden schoongemaakt, iets dat met een groot zwaar aquarium een stuk moeilijker goed te doen is. De ventilatie in een traliekooi is goed, kijk echter wel uit voor tocht, hier kunnen ratten niet goed tegen. Weinig kooien worden speciaal voor ratten gemaakt, maar kooien voor bijvoorbeeld fretten of chinchilla's kunnen zeer geschikt zijn. Het is ook mogelijk om kamervolières voor vogels te gebruiken. Die kooien hebben vaak een wat kleiner grondoppervlakte, maar maken dit in de hoogte helemaal goed. Let wel op de ruimte tussen de spijlen. Ratten zijn ware ontsnappingskunstenaars en kunnen soms door kieren die je niet voor mogelijk had gehouden. Als ze jong zijn zullen de spijlen van bijvoorbeeld een konijnenhok zeker te ver uiteen staan, maar onderschat ook niet hoe slank een volwassen rat zich kan maken.

Aquarium met traliedeel
Een andere geschikte manier om je ratten te huisvesten is een (oud) aquarium of andere glazen bak gecombineerd met een traliegedeelte. Zo creëer je voldoende ventilatie en klimmogelijkheid en is het ook makkelijker om buizen en hangmatten en dergelijke te bevestigen. Let wel op dat een massief glazen bak, door het grote gewicht, lastig schoon te maken zal zijn. Kijk bij het gebruiken van een oud aquarium uit voor achterwandjes die mogelijk schadelijk kunnen zijn wanneer de ratten eraan knagen en voor restanten oude stopverf.

Zelfbouwkooi
Zie: viewtopic.php?f=12&t=1908

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/