Het is nu zo nov 18, 2018 2:09 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 25 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: wo apr 16, 2008 11:35 am 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma feb 18, 2008 7:01 pm
Berichten: 235
Woonplaats: Brecht (B)
Dag iedereen,

Een van m'n kleine ratjes (Marie, uit de opvang, leeftijd: bijna 4 maanden) heeft nu al een tumor :cry:
Dit weekend ontdekt, iets boven haar heup, en inmiddels al een flinke knobbel.
Helaas bleek gisteren bij de DA dat het geen abces is (prik), maar wel degelijk een tumor
Bij een van haar zusjes werd zaterdag ook een gezwel vastgesteld op de bil, deze is gisteren succesvol verwijderd.
Vanavond is het de beurt aan Marie. M'n DA gaat wat van het gezwel doorsturen naar het lab, voor verder onderzoek. Nu wordt enkel het gezwel weggehaald bij het kleine meidje, 'k hoop dat ze het goed doorkomt en de toekomst niet te somber is... :cry:
Bij de andere zusjes (waarvan eentje, Kato, ook bij mij is) voorlopig nog niets te bespeuren. Hopelijk blijft dat zo :pray:

In het opvolgingstopic voor de meisjes kwam gisterenavond ter sprake om meteen de baarmoeder te laten verwijderen. Omdat ik helemààl niet gedacht haden erop voorbereid was, dat het wel degelijk een gezwel al zou zijn, gezien haar leeftijd + het zo snelgroeiend is, en best niet uitgesteld wordt, is het allemaal wat kort dag om te ervaringen na te vragen, info op te zoeken, een kliniek te zoeken waar men dat doet (m'n DA doet zelf ook geen baarmoederoperaties doet, daarvoor verwijst ze door naar een dierenkliniek waar men meer ervaring en gespecialiseerdere apparatuur heeft (heb zelf slechte ervaringen met die kliniek, dus zou dan ook liever een andere zoeken).

Nu vond ik dit topic op het oude forum van ratjes online:
http://beta.messageboard.nl/680/viewtop ... c&&start=0
We zijn inmiddels ruim een half jaar verder, dus mss zijn er ondertussen verdere ervaringen bijgekomen, of meer resultaten op langere termijn zichtbaar of evtl. andere ideeën over ontstaan, enz.
Ik heb verder gezocht (op het nieuwe forum) maar denk niet dat er een "vervolg" is, of 'k moet er per ongeluk overkijken :oops:

In het opvolgingstopic reageerde een paar members met dat er geen harde bewijzen zijn, maar het voor jonge dieren toch positief zou zijn (en eigenlijk aan te raden is, als ze dan toch onder narcose moeten).
Nu is het allemaal wat kort dag, ze wordt straks geopereerd (enkel gezwel) enzo, op dit moment lijkt het verwijderen daarvan me ook het belangrijkste (het kan ook een "schwannoma" zijn, aldus de DA van het zusje dat gisteren geopereerd werd). Het nestje heeft ook verhoogde kans op BMO (bij 2 van de zusjes werd een maand terug een blaasontsteking of baarmoederontsteking (weet het even niet meer zeker) vastgesteld
Maar alvast tegen de volgende of voor de zusjes/broertjes die hiermee mss ook nog te maken gaan krijgen .... :pruil: had ik enkele vraagjes.

- Is een baarmoederverwijder-operatie bij zulk een jong ratje (4 maanden) ook al aan te raden (als ze dan toch al geopereerd worden)? (als ik het goed heb is het jongste waarvan sprake is in het sterilisatietopic 10 maanden, toch een behoorlijk verschil...)
- Zijn er verdere meningen/ervaringen ondertussen over? (positief/negatief) Zijn er evtl. meningen veranderd ondertussen?

'k zit er wel wat mee in de knoop, want bij de operatie voor het gezwel had het mss wel "de kans" geweest kunnen zijn om het ineens allemaal te laten doen, zodat ze op latere leeftijd evtl. minder kans hadden op mamatumoren én gezien de grotere kans op baarmoederproblemen (dat is dus ook "erfelijk?) om door de operatie dat al preventief ook te verwijderen. Het is alleen allemaal te plots, zelfs voor deze operatie is het meteen al zo snel (gisteren vaststelling, vandaag operatie), was hier niet echt op voorbereid (dacht ook dat het een abces zou zijn) of "ingelezen" :oops:
Wie gaat het nu ook verwachten bij een kleintje van 4 maand... :snik: 'k heb ze daar ook niet op zitten controleren, en de voorbije week erg veel met Mientje (vorige woensdag geopereerd) beziiggeweest, anders mss, wschl, ... nog eerder gemerkt voor je het zo zag ... :x


Alvast bedankt!

_________________
.
Afbeelding
.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo apr 16, 2008 12:25 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do maart 20, 2008 4:14 pm
Berichten: 1899
Woonplaats: Zutphen
Jemig, wat vervelend! Ik zal voor Marie duimen!! I hoop dat alles goed komt!

_________________
Groente :bloemen: , Marion!

Amirah en Cleopatra!! Mijn meissies!

Dag Lisa, Najla, Misty, Dora en Bandito.. Ik mis jullie...


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo apr 16, 2008 1:14 pm 
Offline
Ere-lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 17, 2008 10:33 pm
Berichten: 13616
Woonplaats: Duiven
Ze is wel heel erg jong voor een tumor al, bah zeg. :( Sterkte en ik duim!

Ik ben niet van mening veranderd, ik laat bij een tumorverwijdering meteen ook de baarmoeder/eierstokken weghalen. De kans op nieuwe tumoren is hierdoor toch een stuk minder en er is geen risico op baarmoederontstekingen meer.
4 Maanden vind ik overigens niet overdreven jong voor zo'n operatie, bovendien, als ze toch al onder het mes is kost het maar weinig tijd meer om ook haar baarmoeder/eierstokken te verwijderen.

_________________
Afbeelding
Geluk sluipt naar binnen langs een deur waarvan je niet wist dat je die opengelaten had

Barrymore


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo apr 16, 2008 1:50 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za jan 19, 2008 1:26 pm
Berichten: 4010
Woonplaats: Nijmegen
Ik ben ook nog niet van mening veranderd.

Je hoeft niet gelijk de hele baarmoeder te verwijderen, maar alleen de eierstokken. Dat vemindert de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen, en daarmee de kans op bepaalde soorten mammatumoren, maar ook op baarmoederontsteking en misschien ook op andere hormoongerelateerde problemen, zoals ontstekingen van de melkklieren en hypofysetumoren. En ergens heb ik ook een vermoeden dat het verouderingsproces wat vertraagd wordt, omdat al dat hormonale gedoe het lichaam behoorlijk wat energie kost.

Ik heb misschien een wat vertekend beeld, want het grootste deel van mijn ratjes (vrouwtjes) komt uit een familie waar aanleg is voor hormonale problemen. Bij een paar van mijn ratjes zijn cysten op de eierstokken vastgesteld, die de hormoonproductie ontregelen (ze produceren een teveel aan hormonen). Bij eentje veroorzaakten die onrust in álle melkklieren (van de ene op de andere dag een rij bulten op haar buik) én baarmoederontsteking. Had ze die eierstokken niet gehad dan had ze nu misschien nog geleefd. Maar ik heb van mijn dierenarts begrepen dat zulke cysten vrij vaak voorkomen bij rattenvrouwtjes, zeker bij oudere vrouwtjes. Maar ze kunnen ook bij jongere vrouwtjes voorkomen, en dan zorgen dat ze extreem vaak of heftig flapperig zijn, of schijnzwanger bijvoorbeeld.

Ik heb ratjes gehad die na castratie toch tumoren kregen, en ratjes die het na castratie juist heel goed deden. Akiko is mijn 'succesverhaal', die kreeg met anderhalf een tumor, is toen gecastreerd en uiteindelijk 3 jaar geworden zonder verdere problemen - terwijl zo'n beetje ál haar nestgenootjes leden onder hele akelige, snelgroeiende mammatumoren. Maia hier is nu 2,5 en zo'n driekwart jaar geleden zijn haar baarmoeder en eierstokken verwijderd ivm een infectie. Enkele van haar dochters en veel andere familieleden (antwerpenaartjes) hebben tumoren gekregen en er zijn al een aantal van haar kindjes overleden, maar zij loopt nog rond (hoewel niet meer zo snel) zonder tumoren.
Ja, ik heb ook ratjes gehad die wél problemen kregen na een castratie, maar ik denk dat je toch de kans vermindert - de kans verminderen betekent helaas niet dat je alles uitsluit.

Ik zou het je dus aanraden, maar het ligt er wel heel erg aan welke dierenarts het doet - niet elke dierenarts is even snel en handig en bij een onervaren dierenarts kan het een veel zwaardere (want langere) operatie worden.
Waar kom je vandaan? Misschien weet iemand hier een dierenarts in je buurt die vaker ratten castreert.

_________________
Rian en rats
Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo apr 16, 2008 1:54 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za jan 19, 2008 1:26 pm
Berichten: 4010
Woonplaats: Nijmegen
Oja, bij Akiko was bij aan de eierstokken te zien dat die overmatig actief waren. Mijn Astra is ook gecastreerd tijdens een tumorverwijdering - de tumor bleek géén melkkliertumor te zijn, maar als groot geluk bij een ongeluk bleek tijdens die operatie dat haar baarmoeder geirriteerd was en ze al wat kleine plekjes op haar eierstokken had. Dus ik denk dat Astra door die castratie ook een heel pak ellende bespaard is, ook al was het niet direct gelinkt aan die tumor.
Ik heb trouwens al zes ratjes gehad met baarmoederontsteking (waarvan maar 2 uit die familie waar ik het over had) dus ik denk dat dat een behoorlijk veel voorkomend probleem is onder ratten, en het is ontzettend pijnlijk en levensgevaarlijk. Al zou je het niet doen om de kans op tumoren te verminderen zou het alleen vanwege de kans op baarmoederontsteking de moeite waard zijn.

Ik denk echt dat de meeste ratten hun eierstokken beter kwijt dan rijk zijn. Ik vind het niet de moeite waard om ze preventief te steriliseren, maar als een rat van mij onder het mes moet mogen ze er wat mij betreft altijd het hele zaakje uithalen.

_________________
Rian en rats
Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo apr 16, 2008 4:23 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za jan 19, 2008 3:21 pm
Berichten: 1458
Woonplaats: Groesbeek
Jeetje, wat naar allemaal. Ik duim voor het zusje van Hugo!

_________________
Groetjes van Marion & de beestenbende.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo apr 16, 2008 6:08 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jan 18, 2008 12:05 am
Berichten: 7561
Woonplaats: Amsterdam
Jeetje, ik vond mijn Munchkin van 9 maanden al extreem jong, maar dit slaat alles :( . Ik heb het dus niet gedaan en na 6 maanden ontwikkelde ze weer een mamatumor die ook weer verwijderd is. Inmiddels is ze 7 maanden verder en er is geen nieuwe tumor meer gekomen, maar achteraf gezien had ik de eerste keer toch liever ook de eierstokken laten verwijderen. Dus ik zou er voor gaan als ik jou was.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo apr 16, 2008 10:01 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma feb 18, 2008 7:01 pm
Berichten: 235
Woonplaats: Brecht (B)
Bedankt voor het duimen, de meningen en ervaringen :)
Marie is net weer thuis en het (enkel gezweloperatie nu dus) is allemaal goed gegaan :D :jippie: :joepie:
Pff, toch opgelucht, pluim voor m'n DA, de 5e gelukte op rij (na 5 mislukte bij eerdere DA...) :)
Het gezwel wordt intergraal opgestuurd naar het laboratorium voor verder onderzoek, mede ook omdat het toch wel een erg ongewone situatie is (nog geen 4 maand oud... en dan ook een zusje tegelijkertijd met een gezwel ed.). Het leek haar bij/na het verwijderen een "gewone" mamatumor, er was ook een melkklier bij betrokken enz.. maar binnen 8 à 10 dagen zal er meer bekend zijn. Tot zover de huidige operatie, die gelukkig goed afgelopen is :dance:
Indien het bij Kato ook gebeurt, of weer bij Marie, ga ik dan ook laten steriliseren, de meningen lijken me duidelijk. M'n DA vertelde het zelf ook nog, maar ze heeft er nog te weinig ervaring mee en verwijst dan liever door.


Citaat:
Waar kom je vandaan? Misschien weet iemand hier een dierenarts in je buurt die vaker ratten castreert.
Ik woon maar een paar km. van drine, aangezien ze -zo te lezen in het oude topic- goede ervaringen heeft met het verwijderen van baarmoeder ed. bij een bepaalde DA, ga ik haar ook eens vragen naar een aan te raden adres hiervoor :)
De DA hier in de buurt (behalve m'n huidige) zijn (op vlak van ratten dan toch) niet echt zo op de hoogte... althans de 4 eerdere waar ik al geweest ben en waar het telkens misliep, verkeerde info/diagnose/medicamenten enz.
En 'k wil toch wel eerst ook wat meer zekerheid ervoor dan terecht te komen bij iemand met voldoende (positieve) ervaring ivm castraties. (Al hoop'k dat de situatie zich niet voordoet dat ze terug onder narcose hoeven...)


Hoi *Marion*, groetjes aan hun broertje :)
Mss dat je in het opvolgingstopic voor de meisjes van Wondelgem/Poelkappele ook nog wat nuttige info kan vinden ivm de problemen van het nestje. De BMO zal nu wel niet voorkomen ;) maar ze zouden gevoelig(er) zijn voor blaasontsteking ed. Ik weet het ook nog maar sinds gisteren, had al wel gelezen dat 2 zusjes blaasproblemen gehad hebben, maar dacht dus dat enkel deze 2 zusjes gevoeliger waren in toekomst, voor deze problemen. Nu blijkt dat er voor ze allemaal extra waakzaamheid voor moet zijn... :(


Als de resultaten van het gezwelonderzoek binnen zijn, laat'k het iig ook hier nog even weten.
Bedankt voor de reacties iedereen, ga het de komende uren/dagen op m'n gemak verder lezen nog :)
Nu eerst even m'n schatjes... ^^

_________________
.
Afbeelding
.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo apr 16, 2008 10:36 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jan 18, 2008 12:05 am
Berichten: 7561
Woonplaats: Amsterdam
Sorry, heb je tekst niet helemaal goed gelezen. Ik wist niet dat de operatie vandaag al was. Gelukkig is het goed gegaan :-) ! Drine heeft inderdaad een goede dierenarts, ik weet zo niet welke.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do apr 17, 2008 10:33 am 
fijn dat de operatie goed verlopen is :knikt: en dan nu maar even duimen voor een voorspoedig herstel


Omhoog
  
 
BerichtGeplaatst: do apr 17, 2008 2:16 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za jan 19, 2008 3:21 pm
Berichten: 1458
Woonplaats: Groesbeek
Fijn dat de operatie goed is gegaan en ik ook duim voor een goed herstel!

@ Ik had al het een en ander gelezen op RnR , ik hou Hugo goed in de gaten. Hij is op het moment een drukke, nog steeds beetje schuwe ,spring in 't veld :D

_________________
Groetjes van Marion & de beestenbende.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do apr 17, 2008 6:44 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma feb 18, 2008 7:01 pm
Berichten: 235
Woonplaats: Brecht (B)
Bedankt :D


De operatie was idd gisteren, het s jammer dat dan niet ineens gebruik ervan gemaakt was, de eileiders/baarmoeder te verwijderen, maar het bleek te kort om het te regelen nog. Maar het is ineens tegen de volgende keer dan, de ervaringen klinken (nog steeds) positief, ook op wat langere termijn dus. En qua leeftijd is het dus ook haalbaar. Rest enkel nog een adres zoeken waar 'k ervoor terecht kan, maar daarvoor zal ik binnenkort Drine even raadplegen dan. Vind het wel jammer dat m'n DA het (voor de moment althans toch) niet doet, in haar toch wel veel vertrouwen. Maar ben iig opgelucht dat het voor de gezelooeratie op zich nu allemaal ook goedgegaan is, en ze weer thuis is! :joepie:


Het herstel gaat heel goed!! Je merkt het al bijna niet meer dat ze gisterenavond geopereerd is! (behalve dan de kaalgeschoren plek en de hechtingen... ;)).

Afbeelding

Ze recupereert iig erg snel :suprised: 'k had ze voor de zekerheid de eerste uren nog wat bij mij, met een potje brinta met kattenmelk, en een binnen 't uur begon ze daar al van te eten, en bijna helemaal leeggelikt :D Als'k dat vergelijk met Mientje, dat duurde een halve dag voor zij weer begon te eten telkens, zelfs een YD at ze maar eerst 2 dagen later.


Dit was wel schattig :-) : 'k had Marie terug bij Mientje en Kato gezet vanmorgen, en ze waren met 3 gaan slapen in de schoendoos. Een paar uur later was Kato wakker, en die was maar grote repels ecobed aan't pakken en naar binnen aan 't brengen. Had ze dat nog nooit weten doen, toch wel eigenaardig... 'k licht het deksel op, was ze dat zo over Mientje en Marie (beide herstellende van gezweloperatie) aan het leggen :D precies "ter verzorging" een mini-ziekenboegje in de schoendoos ofzo :lol:

Afbeelding


Vanmiddag nog een potje kattenmelk met Brinta bijgezet (de anderen profiteren mee ;)) en Marie kwam alweer goed actief te voorschijn, langs het dak, aangezien de deur "verstropt" zat :lol:. Maar dat vind'k toch een goed teken, wel een opvalllend verschil hoe snel zo'n kleintje weer op de been is!!

AfbeeldingBedankt voor het duimen en de reacties/meningen iedereen :)

_________________
.
Afbeelding
.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do apr 17, 2008 6:54 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jan 18, 2008 12:05 am
Berichten: 7561
Woonplaats: Amsterdam
Ik heb wel gemerkt dat jongere ratjes veel en veel sneller herstellen. Ik heb ook al ratten van rond de twee laten opereren en die waren minder snel weer fit dan Munchkin toen ze 9 maanden was :knikt: . Fijn hoor dat het goed gaat :-) .


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr apr 18, 2008 8:47 am 
Offline
Ere-lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 17, 2008 10:33 pm
Berichten: 13616
Woonplaats: Duiven
Fijn hoor! En lief kunnen ze zijn voor elkaar heh. :D

_________________
Afbeelding
Geluk sluipt naar binnen langs een deur waarvan je niet wist dat je die opengelaten had

Barrymore


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr apr 18, 2008 9:36 am 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do maart 20, 2008 4:14 pm
Berichten: 1899
Woonplaats: Zutphen
Wat goed dat het al zoveel beter gaat! :thumbsup: En ze kunnen zo vreselijk lief voor mekaar zijn.. Echt geweldig!!

_________________
Groente :bloemen: , Marion!

Amirah en Cleopatra!! Mijn meissies!

Dag Lisa, Najla, Misty, Dora en Bandito.. Ik mis jullie...


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 25 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group ColorizeIt.
phpBB.nl Vertaling