Ratjes Online
http://www.ratjes.nl/forum/

Mijt en luis
http://www.ratjes.nl/forum/viewtopic.php?f=14&t=12065
Pagina 1 van 3

Auteur:  Jolanda M [ ma maart 12, 2012 10:11 am ]
Berichttitel:  Mijt en luis

Omdat er nog al wat onduidelijkheid bestaat over het gebruik van middelen tegen mijt en luis. Aanvullingen zijn welkom zodat er een mededeling van gemaakt kan worden

Het meest gebruikt en het best te doseren is Anti-luchtpijpmijt van Bogena. Dit is voor vogels maar het gaat om de werkzame stof Ivermectine. Verkrijgbaar in dierenwinkels ed maar ook online te bestellen
Dosering: 1 druppel per 200 gram rat. Herhalen op dag 7 (de dag dat je druppelt tel je niet mee) en op dag 14. Alle ratten moeten behandeld worden en de kooi + inrichting moet schoongemaakt worden met goed heet water. Houten spullen ed die niet goed schoon te maken zijn kunnen 24 uur in de vriezer, hangmatten wassen op 60 graden

Plaatje:
Afbeelding

Voor rittens en de zogende mam gebruik je Anti schurft van Beaphar. Verkrijgbaar in dierenwinkels ed maar ook online te bestellen
Spray op je hand en wrijf daar voorzichtig de rittens mee in. Gebruik bij de mam dezelfde handeling. Let op: zorg dat het niet in de ogen komt!
Ook hier weer: herhalen op dag 7 en 14 Alle ratten moeten behandeld worden en de kooi + inrichting moet schoongemaakt worden met goed heet water. Houten spullen ed die niet goed schoon te maken zijn kunnen 24 uur in de vriezer, hangmatten wassen op 60 graden

Als de rittens 4 weken zijn kun je de rittens een veegje Anti-luchtpijpmijt geven, voor de mam zou ik de spray gebruiken zoals boven genoemd.
Plaatje:
Afbeelding

Prettige bijkomstigheid, Ivermectine werk ook tegen sommige inwendige parasieten zoals spoel - en zweepwormen.

Herkennen van de aanwezigheid van mijt - de mijt zelf is niet zichtbaar aangezien ze in de huid leven (let op er zijn verschillende soorten, meer info op de site!):
Kleine wondjes, vaak rondom de schouderbladen, kleine bultjes op de oren

Herkennen van luis: kleine rode puntjes die kunnen bewegen. De eitjes zijn herkenbaar als kleine witte stipjes die niet bewegen.

Auteur:  Marjoleine [ ma maart 12, 2012 10:16 am ]
Berichttitel:  Re: Mijt en luis

Als toevoeging voor spullen die je niet goed kan wassen zoals bijvoorbeeld houten spullen: In een vuilniszak voor 24 uur de vriezer in
En de hangmatten wassen op 60 graden.

Auteur:  Jolanda M [ ma maart 12, 2012 11:29 am ]
Berichttitel:  Re: Mijt en luis

Toegevoegd!

Auteur:  Shita [ ma maart 12, 2012 12:46 pm ]
Berichttitel:  Re: Mijt en luis

Ik heb altijd begrepen dat je de behandeling met ivermectine na 8-10 dagen moet herhalen (of dag 7 tot 9 als je de eerste behandeldag niet mee rekent) Het voordeel van het herhalen na 10 dagen is dat je na twee keer ook gelijk de cyclus van luis te pakken hebt.

Auteur:  Jolanda M [ ma maart 12, 2012 4:28 pm ]
Berichttitel:  Re: Mijt en luis

De cyclus van mijt is iets korter dan die van luis. Luizenneten komen na 5 tot 6 dagen uit, ze zuigen dan ook al bloed. Mijt tussen de 1 en 7 dagen, afhankelijk van de soort. En afhankelijk van de soort kunnen ze zich al voeden na de 1e vervelling die soms al de volgende dag na uitkomen is.
Door dag 7 en dag 14 (of dag 8 en dag 16) aan te houden, pak je dus beide cycli aan

Ik kwam bij het zoeken op het oude ratjesforum in deze draad terecht :lol:
http://beta.messageboard.nl/680/viewtop ... c&&start=0

Auteur:  Mima [ ma maart 12, 2012 9:31 pm ]
Berichttitel:  Re: Mijt en luis

Misschien overbodig: handschoenen aan als je de rittens of mams behandeld met anti schurft spray.

Auteur:  Jolanda M [ di maart 13, 2012 9:32 am ]
Berichttitel:  Re: Mijt en luis

Of gewoon goed je handen wassen na de behandeling. :-)

Auteur:  Marjoleine [ di maart 13, 2012 10:13 am ]
Berichttitel:  Re: Mijt en luis

Dit is wat Joanne er eens over heeft gezegd (opvangperikelen topic)

joanna schreef:
Het is niet gevaarlijk voor jezelf, maar je mag er niet aankomen met je handen om deze reden:
joanna schreef:
Klopt. Het probleem is dat ivermectine (of andere spot-ons tegen parasieten) direct de huid in dringt bij het eerste contact. Als het op je handen komt, zal het dus in jouw hand dringen, en smeer je verder gewoon de hulpstoffen uit op de rat. Voor jou is dat niet echt een probleem, maar de rat krijgt dan wel een onderdosering. Je kant best handschoenen dragen of uitsmeren met het pipetje zelf of een wattenstaafje.

Auteur:  Jolanda M [ di maart 13, 2012 11:54 am ]
Berichttitel:  Re: Mijt en luis

Uhm, dat lijkt mij sterk. Door te sprayen bereik je amper de bloedbaan, onderdoseren kan dus haast niet.

Auteur:  Mima [ di maart 13, 2012 9:24 pm ]
Berichttitel:  Re: Mijt en luis

Op het doosje staat ook echt draag plastichandschoenen en was na gebruik grondig de handen.
Het is gif wat in de huid dringt, ieder zijn ding maar ik raak het niet aan.

Auteur:  Elleke [ vr jan 03, 2014 12:32 am ]
Berichttitel:  Re: Mijt en luis

Ik heb een nieuwe vraag voor dit forumonderwerp en hoop dat jullie mij kunnen helpen!
Ik heb sinds juli dit jaar 2 rittens, maar sinds 2 weken krabben ze wat meer dan daarvoor en daarnaast reiken ze nadat ze hebben gekrabt met hun pootjes naar hun mondjes toe, alsof ze iets opeten (?). Omdat ik nooit eerder ratjes heb gehad vraag ik mij af of dit normaal is. Hebben jullie hier ervaring mee?
Ik zie op hun huidjes geen beestjes, dus het zijn geen zichtbare parasieten en ook hebben ze geen kale plekken, rode plekken, bloemkooloortjes of wat dan ook. Op google kan ik niet vinden of het reiken naar het mondje na het krabben inhoudt dat ze een parasietje opeten of dat dat gewoon schoonmaken is. Wie heeft ervaring?
Alvast bedankt voor jullie antwoorden!

Auteur:  Eloya [ vr jan 03, 2014 2:18 am ]
Berichttitel:  Re: Mijt en luis

Volgens mij maken ze door te likken hun pootje vochtig om zich verder te kunnen wassen

Auteur:  Ilona [ vr jan 03, 2014 10:19 am ]
Berichttitel:  Re: Mijt en luis

Ja wat Eloya zegt, dat is wassen wat ze doen. Katten zie je vaak ook uitgebreid aan hun pootjes likken en dan zichzelf krabben. Wat ratten doen is hetzelfde :knikt:

Als ze echt parasieten hebben krabben ze zo hard dat ze allemaal wondjes en korstjes krijgen, dus dat zie je wel.

Auteur:  Elleke [ vr jan 03, 2014 7:36 pm ]
Berichttitel:  Re: Mijt en luis

Ha Eloya en Ilona, bedankt voor jullie berichtjes, ik houd het in de gaten maar nu je dat van die katten zegt zie ik inderdaad het vergelijk! Zijn ze zich gewoon wat meer aan het schoonmaken ;)
PS; leuke site heb je Ilona

Auteur:  ursels-ratten [ vr jan 03, 2014 10:52 pm ]
Berichttitel:  Re: Mijt en luis

Nu heb ik even vraagje

Stel je voor je hebt een vrouwtje met rittens die nog zogen, mag je dan het vrouwtje wel behandelen? Weet niet of het ook in de melk terecht komt. En de rittens dan ook mee behandelen door ze in te wrijven of niet?

Heb zelf ooit ook mijt gehad bij een van mijn ratjes. Deze is 3x over gespoten met ivomec (volgens mij schrijf ik het verkeerd). Maar hoefde de andere ratten niet te behandelen. Heb haar toen even apart gehouden tot de behandeling afgelopen was en nog weekje extra voor de zekerheid. Ondertussen wel alles steeds goed schoonmaken en ontsmetten.

Gelukkig is het ook niet overgeslagen naar de andere ratten, maar je weet nooit hoe het in de toekomst gaat. En werkt dit ook tegen oormijt of niet?

En met het aan de pootjes likken/knabbelen is idd wassen. Als je zelf bv melk of iets langs je mond hebt lik je ook soms aan je vinger om het weg te poetsen. Is dus beetje vergelijkbaar, wij wassen ons natuurlijk niet door te likken.

Pagina 1 van 3 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/