Het is nu do feb 21, 2019 1:43 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 33 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: wo aug 07, 2013 5:46 pm 
Offline

Geregistreerd: vr feb 04, 2011 6:11 pm
Berichten: 577
Sinds zondag wonen er 2 half wilde ventjes bij me, samen met 2 tamme leeftijdsgenootjes. De half wildjes zijn erg actief, ondernemend en mensgericht. Ze zijn razendsnel, maar voor de rest merk ik eigenlijk niet veel verschil met hun tamme leeftijdsgenootjes. Ze zijn misschien iets schrikkeriger, maar dat hoeft niet persé te komen door hun wilde bloed... 1 van mijn meisjes (zonder wild bloed) was vele malen banger en schrikkeriger dan de half wilde ventjes.
Qua stoeien en spelen merk ik ook geen verschil met hun tamme leeftijdsgenootjes.

Voordat de heren hier woonden riep ik heel hard "Zodra ze oud/zwaar genoeg zijn, gaan de ballen eraf!" omdat ik overal lees dat ratjes met wild bloed (veel?) pittiger (kunnen) zijn dan ratjes zonder wild bloed. Hormonen kunnen ook voeding zijn voor angst. Het laatste is in geval van Frank & Frey niet van toepassing, ze zijn nl. niet bang. Over het eerste kan ik nog niks zeggen... het zijn nog rittens... Echter... nu de heren hier wonen begin ik te twijfelen... moet ik ze wel preventief castreren, omdat ze pittiger kunnen zijn?

Wat zouden jullie doen? En waarom?

_________________
Rattenopvang Plop: http://www.opvangratjes.nl


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo aug 07, 2013 8:34 pm 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo aug 06, 2008 12:54 pm
Berichten: 4559
Woonplaats: Apeldoorn
Ik zou het niet doen, wanneer er reden voor is ben je nog steeds op tijd. Mijn ervaring is dat de dames veeeel pittiger zijn (en dan met name naar andere ratten toe, intro's e.d) en daar kan je verder ook niks aan doen. Ik heb de Sokjes pas laten castreren (en alleen omdat ik gemengde groepen wil, niet vanwege hun karakter want het zijn gouden kerels) toen ze hanteerbaar waren, dus dat hormonen voeding voor angst zijn viel hier ook reuze mee. Ik heb ook geen verschil gemerkt na de castratie. Ja, ze worden steeds tammer maar dat geldt voor hun zusjes net zo dus link ik niet aan de castratie. :)

Goede socialisatie doet veel meer dan wel of niet castreren. Ze zijn nog lekker jong, dus als je veel met ze bezig gaat en intro's ook zeker niet gaat vermijden (ik doe alle opvangers bewust bij de Maussies en Sokjes, worden ze flexibel van) heb je een mooie basis straks. :)

_________________
In the end all you can hope for is the love you've felt to equal the pain you've gone through.
Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do aug 08, 2013 2:21 pm 
Offline

Geregistreerd: vr feb 04, 2011 6:11 pm
Berichten: 577
Bedankt voor je reactie Jill! (stiekem hoopte ik al op een reactie van jou :P ).

Je bevestigt mijn gevoel eigenlijk een beetje... dat is wel veranderd sinds de ventjes hier zijn... ik had me "op het ergste voorbereid", na alles dat ik had gelezen over ratjes met wild bloed (heb veel "onderzoek" gedaan), maar nu ze hier zijn, zijn het eigenlijk "gewone rittens"... zowel in gedrag naar hun tamme leeftijdsgenootjes als naar mij toe... :)

Ik denk idd dat ik het gewoon ga proberen, om ze "compleet" te laten... op zich heb ik een stabiele mannengroep die altijd heel makkelijk is bij intro's... de enige onrust die er in de groep is, is tussen de pubers onderling (5 in de puberteit en 4 net uit de puberteit)... maar bij de laatste intro ook.. appeltje eitje, zeg maar... :) Ik weet niet wie de alfa is, maar hij doet het goed... want als er gepuber is, dan duurt het maar heel kort... (ik vermoed dat Aladdin het stokje heeft overgenomen van Pietje Bell)

_________________
Rattenopvang Plop: http://www.opvangratjes.nl


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do aug 08, 2013 10:26 pm 
Offline
Opperfikkiestoker

Geregistreerd: di dec 15, 2009 10:39 pm
Berichten: 4292
Woonplaats: Nijmegen
Een waarschuwing Vera, mijn Mes en Vork waren ook ongeveer zoals jij jou rittens nu beschrijft. Iets bangiger misschien maar dat trok snel bij. Verder watervlug en schrikerig (maar wel op te pakken, hanteren en tam). Met de leeftijd van 6 maanden is vooral Vork compleet omgeslagen. Totaal niet handelbaar, wilde niet meer aangeraakt worden, schoot onmiddelijk in de verdedeging. Bang was ze nog steeds niet toen :clown:
Maar wat ik je dus wil meegeven is dat het nog kan veranderen, nu lijkt alles mee te vallen en hopelijk blijft dat ook zo, maar hou er rekening mee dat het nog behoorlijk kan veranderen.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do aug 08, 2013 11:24 pm 
Offline

Geregistreerd: vr feb 04, 2011 6:11 pm
Berichten: 577
Bedankt voor je reactie Vera... Ik zal het zeker in de gaten houden :)

_________________
Rattenopvang Plop: http://www.opvangratjes.nl


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr aug 09, 2013 11:44 am 
Offline
Ere-lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 17, 2008 10:33 pm
Berichten: 13616
Woonplaats: Duiven
Ik ben juist wel voorstander van castreren, juist om de periode die Vera noemt wat te verzachten. Want die periode komt er geheid aan.

_________________
Afbeelding
Geluk sluipt naar binnen langs een deur waarvan je niet wist dat je die opengelaten had

Barrymore


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr aug 09, 2013 2:08 pm 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo aug 06, 2008 12:54 pm
Berichten: 4559
Woonplaats: Apeldoorn
Ik heb die ervaring echt helemaal niet... Bij geen enkele van de (half)wildjes hier. :weetniet: Het gaat wel iets met ups en downs, maar dat kan ik altijd wel linken aan bv. stress van een intro, onrust van mij of dat is ze even te weinig tijd heb gegeven. Maar over het algemeen is het met al mijn wildjes altijd een stijgende lijn geweest, in ieder geval geen specifieke periode waarin ze onhandelbaar werden...

De Sokjes zijn gecastreerd toen ze vijf maanden oud waren, dus wellicht heeft dat dan toch iets gedaan maar het zwaarste werk was toen toch echt al voorbij naar mijn idee. Ze zijn nu bijna een jaar en het zijn heerlijke kerels, zetten geen stap verkeerd, niet naar mij en niet naar andere ratten. De Maussies zijn een stuk 'erger', niet in vervelende zin, maar die hebben echt pit. MegaMaussie is net Zonder-vlekje, zeker op die leeftijd. Heel zelfverzekerd, weet dat ze een favorietje van me is en kan met 1 blik zorgen dat anderen terugdeinzen. :clown: Ook naar mij heeft ze veel duidelijkere grenzen dan haar broertjes, die willen nog wel eens te lief zijn. Vanmorgen was ik een huisje van hen aan het uitgraven, toen ik bijna klaar was zag ik pas dat er een Sokje in zat. Hoef ik bij de Maussies en de Gouti's (en eerder ook de Krummels) echt niet te doen, dan mag ik een pleister pakken terwijl ze verder prima hanteerbaar zijn.

Maar goed, ik denk dat als je er een beetje 'bang' voor bent dat ze omslaan of toch te veel pit hebben/krijgen met ballen, doe je er misschien verstandig aan om ze toch te laten castreren want dat zullen ze sowieso dondersgoed aanvoelen...

_________________
In the end all you can hope for is the love you've felt to equal the pain you've gone through.
Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr aug 09, 2013 3:00 pm 
Offline
Opperfikkiestoker

Geregistreerd: di dec 15, 2009 10:39 pm
Berichten: 4292
Woonplaats: Nijmegen
Misschien scheelt het dat Mes en Vork tot die tijd eigenlijk nog werden beschoud als tamme ratten? Dus dat Vork die periode nodig had om haar grenzen aan te geven?
Degene die jij hebt, Jill, wist je meteen al dat ze wild waren en meteen hun grenzen meer/anders meer om bent gegaan. Ik bedoel hiermee, tamme ratten die oppakken eng vinden kun je vaak leren dat oppakken leuk is, bijv door meer op te pakken, wildjes niet.

Ik heb pas ervaring met 1 deels wild ventje, Jussi (broer van Mes en Vork). Hij en zijn broer schijnen toch wel heel moeilijk tezijn, heel bang en 'wild'. Hij is pas met een jaar en castratie bij mijgekomen en toen was hij nog bang, en zijn grenzen die je moest respecteren, maar deed je dat dan was het een eitje, zo lief en zacht.
Ik kan me ook bijna niet voorstellen dat hij zo moeilijk was, dus ik heb wel de indruk dat castratie heel wat uit kan maken.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: za aug 10, 2013 8:36 pm 
Offline

Geregistreerd: vr feb 04, 2011 6:11 pm
Berichten: 577
Dank jullie voor de input weer :)

Ik ben zeker niet "bang" voor extra pit ofzo, of dat ze omslaan... ik houd er rekening mee dat het kan gebeuren, maar "bang"... nee... ik heb het met een tam ventje van mij ook meegemaakt bijvoorbeeld, dat hij ineens even "omsloeg" en een periode had met "paniekaanvallen"... en met een van mijn tamme meisjes... die begint nu, na ruim een jaar, eindelijk bij te draaien... ze was echt niet te pakken in het begin en als ik haar had deed ze alleen maar krijsen alsof ze vermoord werd... :)
Ik merk het vanzelf wel, hoe Frank en Frey het gaan doen/blijven doen... :)

_________________
Rattenopvang Plop: http://www.opvangratjes.nl


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: za aug 10, 2013 9:01 pm 
Offline

Geregistreerd: zo jan 20, 2008 8:19 pm
Berichten: 4012
Ik zou het in jouw geval ook gewoon afwachten. Ik heb inmiddels zo ontzettend veel verschillende karaktertjes voorbij zien komen bij al het (half)wild dat we met zijn allen hebben gehad dat ik tot de conclusie ben gekomen dat je elke keer naar het individu moet kijken. Dit zijn maatwerkratten, en dat vereist een maatwerk aanpak. Geniet van ze Vera, en welkom in de wonderschone wereld van de wild- en halflingen. :-)


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo aug 21, 2013 11:03 am 
Offline

Geregistreerd: vr feb 04, 2011 6:11 pm
Berichten: 577
Dank jullie... :)

Ik heb besloten, naar aanleiding van adviezen op de diverse forums, om het eerst "zo" te proberen... ze reageren nog goed, zie nog geen tekenen van dominantie... :)

Ook qua gedrag naar mij toe (of andere mensen) merk ik nog niks, dat dat door hormonen beïnvloed zou kunnen worden.. Frank is net een tamme rat zeg maar... Frey is iets gereserveerder/schrikkeriger... en als hij schrikt, dan vlucht hij het liefst naar zijn "veilige plekje"... in mijn trui... :) en als Frank weer eens op de vogelkooi is geklommen en ik haal hem eraf, dan klimt Frey gelijk vanaf de bank langs mijn been omhoog.... :smitten:

_________________
Rattenopvang Plop: http://www.opvangratjes.nl


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo aug 21, 2013 12:34 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma nov 12, 2012 3:22 pm
Berichten: 169
In Engeland doen ze dit soort preventieve castraties echt heel vaak bij mannen, vooral wanneer het opvangers zijn en vooral wanneer het ook nog eens halfwildjes zijn. Ik lees niets meer dan goeds qua ervaringen op het Engelse forum. Heb er zelf geen ervaring mee, maar ik zou niet weten waarom je het niet zou doen eigenlijk? Sluit me bij Jolanda en Vera aan daarin, ik had het meteen gedaan op de leeftijd dat het kan :)

Zou jezelf het omgekeerde ook eens afvragen, dus niet; moet ik ze laten castreren? Maar: welke voordelen heeft het als ik ze niet laat castreren?

_________________
Afbeelding
Like Rattery Razzy op facebook!
Ilona & Zuzu, Izzy, Rhea, Alvy, Amia, Auré, Cazz, Cesi, Akya, Caen, Oli, Polly, Phlox, Dynthe, Rave, Eniq, Eoss, Vritz, Vaye, Tom, Flynth, Gersje


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo aug 21, 2013 12:40 pm 
Offline

Geregistreerd: vr feb 04, 2011 6:11 pm
Berichten: 577
De voordelen die ik kan verzinnen voor niet doen: er wordt niet gesneden in een gezonde rat en het levert geen extra stress op (ratjes met wild bloed zijn toch wat stressgevoeliger lees ik overal... en aan Frey merk ik het wel).... en als het toch nodig blijkt te zijn, dan kan ik het alsnog laten doen... dan is het nog niet te laat... :)

_________________
Rattenopvang Plop: http://www.opvangratjes.nl


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo aug 21, 2013 1:46 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma nov 12, 2012 3:22 pm
Berichten: 169
In hoeverre kan je een rat gezond noemen, als het hebben van ballen hem hormonen in zijn lichaam geeft waarvan zijn gedrag alleen maar slechter kan worden naarmate de pubertijd vordert?

_________________
Afbeelding
Like Rattery Razzy op facebook!
Ilona & Zuzu, Izzy, Rhea, Alvy, Amia, Auré, Cazz, Cesi, Akya, Caen, Oli, Polly, Phlox, Dynthe, Rave, Eniq, Eoss, Vritz, Vaye, Tom, Flynth, Gersje


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo aug 21, 2013 2:10 pm 
Offline

Geregistreerd: vr feb 04, 2011 6:11 pm
Berichten: 577
Met gezond bedoel ik: geen tumoren, ziektes of wat dan ook... hormonen zie ik niet direct als ziekte, meer als ongemak :P

_________________
Rattenopvang Plop: http://www.opvangratjes.nl


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 33 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group ColorizeIt.
phpBB.nl Vertaling