Het is nu za feb 16, 2019 3:11 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 14 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: za dec 05, 2015 12:34 am 
Offline

Geregistreerd: za dec 05, 2015 12:26 am
Berichten: 6
Het ratje (bessy) van mijn zoontje heeft vorige week een kuur ab gekregen tegen moo.
1x baytril 0.03ml per dag.
Het is een super jong ding nog. Van ongeveer begin oktober.
Ik heb wel het idee dat ze meer doet, zoals naar boven in de kooi klimmen.
Maar als ik haar uit de kooi haal raakt ze volledig in paniek, begint met haar hoofd te zwaaien naar alle kanten en nog steeds rondjes lopen.
Ik kan daar niks over vinden op Internet.
Kan het een bijwerking zijn van de ab?
Of nog steeds een gevolg van de moo?
Ze blijft alleen rustig zitten als je haar goed vasthoudt. Alsof ze geen controle heeft over haar eigen lichaam.
Ik vind het best zielig.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: za dec 05, 2015 11:33 am 
Offline

Geregistreerd: zo jan 20, 2008 8:19 pm
Berichten: 4012
Baytrill is op zich het juiste middel tegen een MOO, maar het moet altijd 2x daags gegeven worden en de dosering is veel te laag. Je geeft nu een dosering voor een rat van 75 gram, ik kan me niet voorstellen dat ze nu nog zo weinig weegt. Ratten hebben een sneller metabolisme dan katten of honden, dat wordt nog wel eens vergeten. In het medicijntopic kun je nakijken welke dosering juist is, dit is afhankelijk van het gewicht van Bessie. Een pijnstiller (carprofen) is ook niet overbodig, dit is een behoorlijk pijnlijke aandoening. Omdat je nu onderdoseert gaat de MOO niet over, en kan ook resistentie ontstaan. Dat Bessie zo reageert komt door de druk op haar hoofd en oortjes (ze heeft pijn) en het evenwichtsorgaan is door de ontsteking aan die kant aangetast, dus ze heeft grote moeite met haar evenwicht bepalen en bewaren. Rondjes lopen wordt idd hierdoor veroorzaakt. Een MOO kan dodelijk zijn, ze heeft snel de juiste dosering nodig. Zit Bessie alleen?


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: za dec 05, 2015 1:53 pm 
Offline

Geregistreerd: za dec 05, 2015 12:26 am
Berichten: 6
Dank je voor je reactie.
Ik zal eens kijken bij het andere topic.

Maar moet ik nog speciaal naar de da om het te verhogen ? Of kan ik gewoon verhogen.
Wat ik me herinner woog ze bij de da 140 gr.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: za dec 05, 2015 3:59 pm 
Offline

Geregistreerd: zo jan 20, 2008 8:19 pm
Berichten: 4012
Als je het prettig vind voor de relatie met je da kun je natuurlijk altijd contact opnemen. Kun je gelijk om pijnstilling vragen. Er zijn da's die simpelweg de kennis niet hebben maar best bereid zijn om verder te leren als ze op dit forum gewezen worden. De antibiotica en doseringen die in het medicijnentopic genoemd worden zijn allemaal door een specialistische da verstrekt en worden dagelijks in de praktijk gebruikt. Je kunt deze doseringen dus veilig aanhouden. Helaas zijn er genoeg da's die diep beledigd zijn als je waagt om aan hun oordeel te twijfelen, of ze weigeren je botweg de juiste meds en dosering te verschaffen. Voor Bessy zou je, uitgaande van Baytrill met een sterkte 2,5% (in Belgie wordt ook nog een andere sterkte gebruikt, vandaar dat we het er bij zetten ;) )2x daags 0,056 ml moeten geven. Zodra ze 150 gram weegt is dat al 2x 0,06 ml. Omdat ze zo hard groeit (kindjes groeien hard ;) ) moet je haar dus ook regelmatig wegen om de dosis aan te passen. Je geeft nu dus veel te weinig. Mogelijk wilde je da liever niet zo'n jong ritten al zo'n zwaar antibioticum geven (onder de 8 weken mag dit middel per definitie niet gebruikt, Bessy zal net op de grens zitten) en heeft hij de dosis aan de lage kant gehouden. Maar dan nog is 1x daags niet correct. Dan had hij beter een ander ab kunnen kiezen, zoals synulox.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: zo dec 06, 2015 1:36 am 
Offline

Geregistreerd: za dec 05, 2015 12:26 am
Berichten: 6
Super...
We zijn vandaag dan maar meteen met 2x daags gestart.
Misschien dat ik maandag even bel om te vragen voor pijnstillers. Het lijkt me erg waarschijnlijk dat ze pijn heeft gezien hoe ze af en toe rond rent.
Hopelijk dat de DA een beetje meewerkt.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma dec 07, 2015 11:47 am 
Offline

Geregistreerd: zo jan 20, 2008 8:19 pm
Berichten: 4012
Graag gedaan. :-) Mocht je da nou niet mee willen werken, Carprofen is ook op internet verkrijgbaar bij online dierenapotheken. Als je het googlet heb je er zo een paar te pakken. Dosering vindt je in het medicijnentopic, met nog een hoop extra info over MOO. Ik hoop dat Bessy zich snel beter voelt. Hou er rekening mee dat een MOO een hardnekkige kwaal kan zijn; het duurt soms wekenlang tot het helemaal over is. Dat zie je niet aan het schuine hoofdje, dat blijft vaak zo staan. Maar de da kan in de oortjes kijken of er nog pus en rommel te zien is. Pas als het oortje helemaal schoon is kun je veilig stoppen met ab. Tegen die tijd zou je ook moeten zien dat ze niet meer zo hyper is.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do dec 17, 2015 6:30 pm 
Offline

Geregistreerd: za dec 05, 2015 12:26 am
Berichten: 6
We zijn nu inmiddels 2,5 week aan de Baytril 2x per dag en hou zijn gewicht in de gaten dat we niet een te lage dosering geven.
Ook geven we hem Carprofen.
Het enige verschil dat er zien is dat Bessy wel weer wat gaat klimmen.
Als we hem uit zijn kooi halen rent hij nog als een wilde rond en heen en weer op de bank. Stil zitten is er niet bij, helaas.
Mijn zoontje kan hem nauwelijks vasthouden zo wild dat ie is.
Soms ligt ie zo diep ligt te slapen en maken we de kooi open, schrikt ie zich helemaal wild. Alsof hij ons helemaal niet hoort. Kan het zijn dat hij doof is? Kan het wild zijn dan ook hiermee te maken hebben?
Wat kunnen we eraan doen? Mijn zoontje vindt het niet altijd meer even leuk om met hem te knuffelen.
Even nog voor de duidelijkheid: ik heb zelf nooit iets van viezigheid in het oortje zien zitten.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma dec 21, 2015 9:38 pm 
Offline

Geregistreerd: zo jan 20, 2008 8:19 pm
Berichten: 4012
Fijn dat Bessy weer gaat klimmen, dat is een goed teken. :thumbsup: Helaas is het zo dat sommige ratjes bij een MOO helemaal hyper worden, en idd nauwelijks op schoot te houden zijn. Dat is geen blijvende situatie, als het beter gaat met het oortje zul je zien dat Bessy ook langzaam rustiger wordt. Ik heb op moment ook zo'n hypertje hier rondrennen met een MOO, hij krijgt al vanaf september antibiotica. Ik zei al, een MOO kan een zeer hardnekkige kwaal zijn. Zeker bij zulke jonge rittens, waar het oortje nog een stuk kleiner is, en het immuunsysteem nog kwetsbaar. Een goede da kan met behulp van een oorkijker in het oor kijken of er nog rommel en pus te zien is. Aan de buitenkant is dit niet te zien. Je da kan bij controle vertellen of en hoe lang Bessy nog ab nodig heeft. Het is van te voren niet te voorspellen hoe lang dat gaat zijn, dat hangt af van de ernst van de infectie en Bessy;s weerstand. En het is idd mogelijk dat Bessy op moment doof is (een MOO kan aan beide oren tegelijk zitten, en dan hoort ze op moment erg weinig). Een enkele keer gaat dat ook niet (helemaal) over.
Ik heb het je al eerder gevraagd en er toen geen antwoord op gekregen; is Bessy alleen of heeft ze een kooigenootje? Ratten zijn groepsdieren, en ze hebben een soortgenoot nodig om gezond en gelukkig te zijn. Een rat alleen is gewoon geen optie, dat is net zoiets als een mens alleen houden. Als Bessy alleen zit dan wordt haar wilde gedrag op moment mede veroorzaakt door het feit dat ze alleen zit. Ze kan haar energie op dit moment alleen kwijt als ze aandacht krijgt van mensen en los is, en door de MOO gaat dit nu op tamelijk onbehouwen wijze. Vergelijk het met een jong kind dat alleen volwassenen heeft als gezelschap, die gaat ook klieren op een gegeven moment.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: di dec 22, 2015 12:08 am 
Offline

Geregistreerd: za dec 05, 2015 12:26 am
Berichten: 6
Morgen zou de laatste dag van de ab zijn volgens de da. Misschien dus wel handig om nog even terug te gaan?
Ze zit alleen...helaas. Mede doordat de kooi niet heel erg ruim is, wel hoog.
En als ik er een ratje bij koop, kan ik deze er dan makkelijk bijzetten? Hoe is jou ervaring daarmee?


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: di dec 22, 2015 8:31 am 
Offline

Geregistreerd: za jan 19, 2008 1:35 pm
Berichten: 3062
Woonplaats: purmerend
Ik zou jou ratje mee nemen naar een goede opvang (rattenpootjes, Sok, Kasumi ) die dan kijken met welk ratje jou meisje kan opschieten.

_________________
Groetjes van Annet en haar 7 Duveltjes. made by mirjam.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: di dec 22, 2015 11:06 am 
Offline

Geregistreerd: za dec 05, 2015 12:26 am
Berichten: 6
annet s. schreef:
Ik zou jou ratje mee nemen naar een goede opvang (rattenpootjes, Sok, Kasumi ) die dan kijken met welk ratje jou meisje kan opschieten.


Zijn er ook opties in de buurt van Breda??
Vind het allemaal wel erg ver.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: di dec 22, 2015 11:09 am 
Offline

Geregistreerd: zo jan 20, 2008 8:19 pm
Berichten: 4012
Even terug gaan naar de da is idd een goed idee. Het is goed mogelijk dat Bessy nog een tijd ab nodig heeft. Vraag hem of haar dat hij echt goed in beide oortjes moet kijken. Dit klinkt als basiskennis, maar gek genoeg lijkt het wel of da's die zoiets standaard bij honden of katten wel zouden doen, bij ratten ineens niet meer weten hoe het werkt. Terwijl het in anatomie toch echt hetzelfde werkt. :duh: Bij een nieuwe da zeg ik altijd 'Doe maar of het een rashond is van duizenden euro's,geen rat van een tientje'. ;) Ze gaan er soms op voorhand al van uit dat mensen niet bereid zouden zijn om voor een rat fatsoenlijke medische zorg te betalen, als je voor weinig geld een nieuwe hebt. Gelukkig zit niet iedereen zo in elkaar. :)
Ik ben blij dat je een maatje voor Bessy zou willen. Lang niet iedereen staat daar voor open helaas, terwijl het voor een rat van levensbelang is. Ze zijn doodongelukkig in hun eentje. Je zult zien dat haar gedrag met sprongen vooruit gaat. Ze is nog erg jong, en ik verwacht dat je er moeiteloos een leeftijdsgenootje bij kunt zetten. Op deze leeftijd gaat dat vrijwel altijd direct goed. Wel wil ik je net als Annet aanraden om dit bij een goede opvang te doen. Zij helpen je bij de keuze, zodat je niet op latere leeftijd alsnog met twee vechtende ratten zit. En ze zorgen ervoor dat je echt een ander vrouwtje meekrijgt, en niet per ongeluk een mannetje. Je wil niet weten hoe vaak er oeps-nestjes in de opvang komen omdat mensen bij een tuincentrum of dierenwinkel 2 verschillende geslachten meekrijgen. :roll:
Rattenpootjes bij Apeldoorn stikt op dit moment van de jonge ratjes in Bessy's leeftijd, er verblijven er op moment ook een aantal in Nijmegen, en ik begrijp dat Sok (meerdere locaties bij Hoofddorp) en opvang Leusden ook nog leeftijdsgenootjes hebben. Bessy kan dan zelf meehelpen uitzoeken. Een kooi geschikt voor 1 ratje is ook geschikt voor twee. Een ongeschikte kooi is voor 1 rat ook geen goede kooi nl. ;)


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: di dec 22, 2015 12:38 pm 
Offline

Geregistreerd: za jan 19, 2008 1:35 pm
Berichten: 3062
Woonplaats: purmerend
Sok zit alleen in Huizen. :D

_________________
Groetjes van Annet en haar 7 Duveltjes. made by mirjam.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo dec 23, 2015 11:30 am 
Offline

Geregistreerd: zo jan 20, 2008 8:19 pm
Berichten: 4012
Ahum, excuus, ik loop achter. :fluiten:


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 14 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group ColorizeIt.
phpBB.nl Vertaling