Ratjes Online
http://www.ratjes.nl/forum/

Help!!!! Gewond pootje!?
http://www.ratjes.nl/forum/viewtopic.php?f=14&t=20043
Pagina 1 van 1

Auteur:  Muis Pluis [ wo nov 30, 2016 10:22 am ]
Berichttitel:  Help!!!! Gewond pootje!?

Ik heb laatst twee nieuwe ratjes opgehaald. Ze heten Fluffy en Nikkie. Maar er is een ongelukje gebeurd! Ik had ze in de speelbaan(plank met doosjes in de boekenkast) gezet. Alleen klom Nikkie boven op het hok van de andere ratjes: Yin Yang Pluisje en Fretdie! 1 (weet niet wie) beet in Nikkie achterpootje!!!! Het is me weleens eerder gebeurd dat ratten in elkaars poten happen, maar dit was een diepe wond. Ik heb het schoongemaakt en haar weer terug in het hok gedaan, net zoa!s Fluffy. Nu een halve week later is de wond gaan ontsteken. Ze heeft een hele dikke poot en 1 teentje met korstjes en een dikke pusplek niet open. :(. Echt zielig! Op internet las ik dat je niet persè naar de dierenarts moet, alleen als de wond zelf niet barst. Moet ik wel of niet naar de da?
En verder wil ik graag tips over het schoonhouden van zo'n wondje. Kan er betadine op? Wat moet ik doen?

Groetjes MuisPluis die aan Kawaii en Snow denkt...

Auteur:  Jill [ wo nov 30, 2016 10:59 am ]
Berichttitel:  Re: Help!!!! Gewond pootje!?

Zeker naar de dierenarts, vandaag nog. :knikt: Ze heeft op zijn minst pijnstilling/ontstekingsremmer nodig en waarschijnlijk ook antibiotica. Je wilt niet dat de ontsteking doorslaat en ze haar pootje kwijtraakt of erger. Mogelijk moet het abces ook onder een roesje worden schoongemaakt, maar dat is allemaal lastig te beoordelen van een afstand. In ieder geval belangrijk om er wel even door een goede dierenarts naar te laten kijken. Laat je even weten hoe het afloopt? Veel succes!

Auteur:  Muis Pluis [ wo nov 30, 2016 11:15 am ]
Berichttitel:  Re: Help!!!! Gewond pootje!?

Bedankt voor je snelle antwoord! Ik ga zodra de da open is er heen en laat zeker weten hoe het afloopt!

Auteur:  Muis Pluis [ wo nov 30, 2016 1:19 pm ]
Berichttitel:  Re: Help!!!! Gewond pootje!?

Ik had nog pijnstilling en ontstekingsremmer voor ratten in huis: Carprofen Drops. Ik heb het tijdje terug gekocht van de da, voor een ander ratje. Ik vroeg toen of ik het ook aan ander ratten kon geven. De da zei dat dat kon, maar dan moest ik wel de verhoudingen aan houden. Het hielp toen, dus ik heb Nikkie gewogen en ze de rekenmachine gepakt.... Ik heb het spul in een druif gespoten met het bijbehorende spuitje en de druif aan Nikkie gegeven. Ze heeft eerst alle medicatie er uit gelikt en toen een deel van de druif opgegeten.

De dosering is 0,5 ml per 1000 gram, staat op het doosje.
Nikkie weegt 265, ze is nog een jong ratje. Ik heb haar voor de zekerheid maar 0,1 gegeven, maar volgens de rekenmachine kan ze tot afgerond 0,13
Ze voelt zich volgens mij wat beter en we gaan naar de da zodra die open is.

Auteur:  Jill [ wo nov 30, 2016 3:45 pm ]
Berichttitel:  Re: Help!!!! Gewond pootje!?

Nu kan carprofen over het algemeen niet zo veel kwaad, maar echt handig is dat niet als je toch nog naar de dierenarts gaat. Als ze onder narcose moet voor het schoonmaken zou ze andere pijnstilling moeten krijgen, nu ze al iets gehad heeft kan niet alles meer. Zeker even doorgeven dat je carprofen hebt gegeven dus. Onderdoseren is ook niet nodig, 0,13 was de juiste dosering geweest. Eenmaal geopend is het spul niet heel lang houdbaar trouwens, dus ik hoop dat het flesje nog niet lang open was. Je had beter even kunnen afwachten tot je naar de dierenarts kon, maar ik snap dat je iets voor haar wilde doen. :knikt:
Veel succes bij de dierenarts in ieder geval, ik duim dat het meevalt!

Auteur:  Vera [ wo nov 30, 2016 7:54 pm ]
Berichttitel:  Re: Help!!!! Gewond pootje!?

Hoe is het afgelopen?

Auteur:  Jill [ zo dec 04, 2016 11:03 am ]
Berichttitel:  Re: Help!!!! Gewond pootje!?

Ik ben ook erg benieuwd hoe het nu gaat. :knikt:

Auteur:  Muis Pluis [ zo dec 04, 2016 11:43 am ]
Berichttitel:  Re: Help!!!! Gewond pootje!?

Sorry voor het late antwoord.
Maar ik was die zelfde dag daarna nog naar de dierenarts gegaan, die had me antibiotica gegeven voor Nikkie. Haar poot is niet meer dik en ik zie geen pus meer. Het gaat een stuk beter met Nikkie, en volgens de da mocht ik zo'n 2 dagen doorgaan met carprofen als ze pijn had. 1 dag gedaan, daarna niet meer. Leek niet nodig te zijn.
:ploprat: xbhoo
Yn uuerfergy
Dit hierboven is getypt door Yang.....

Auteur:  Jill [ zo dec 04, 2016 4:13 pm ]
Berichttitel:  Re: Help!!!! Gewond pootje!?

Gelukkig maar. :thumbsup:

Auteur:  Muis Pluis [ do dec 08, 2016 12:10 pm ]
Berichttitel:  Re: Help!!!! Gewond pootje!?

vandaag moet ik stoppen met antibiotica. Ik weet niet of dat goed is. Het pootje en het teentje zijn minder dik, maar ik zie wel pus zitten.... Ik denk terug naar dierenarts..?

Auteur:  rattepa [ do dec 08, 2016 12:40 pm ]
Berichttitel:  Re: Help!!!! Gewond pootje!?

Als je nog pus ziet dan inderdaad terug naar de DA. Antibiotica moet je minimaal een week geven. Als je nog hebt dan gewoon doorgaan tot je met de DA hebt overlegd. Succes

Auteur:  Vera [ do dec 08, 2016 11:04 pm ]
Berichttitel:  Re: Help!!!! Gewond pootje!?

Eerder schrijf je dat de pus weg was, maar nu is het weer terug dus? Klinkt alsof het dan weer erger wordt. Ik zou zeker (morgen) naar de DA gaan en tot die tijd AB blijven geven (anders zit er een onderbreking in de kuur en dat is beter van niet).

Succes!

Auteur:  Muis Pluis [ zo feb 05, 2017 10:28 am ]
Berichttitel:  Re: Help!!!! Gewond pootje!?

Nikkie mocht een nieuwe kuur en het is over gegaan! Ik ben een tijdje niet op het forum geweest maar ik vond het nog wel beleefd om het nog te vertellen. Op dit moment zit Nikkie me aan te staren vanuit de kooi. Ze is flink gegroeid en ik ben bang dat het nog doorgaat... :rattenpootje:

Auteur:  Jill [ zo feb 05, 2017 10:45 am ]
Berichttitel:  Re: Help!!!! Gewond pootje!?

Fijn! Ook dat je alsnog een update geeft, altijd fijn om te horen hoe iets af is gelopen. :-)

Auteur:  rattepa [ zo feb 05, 2017 1:02 pm ]
Berichttitel:  Re: Help!!!! Gewond pootje!?

:thumbsup:

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/