Het is nu do mei 23, 2019 11:09 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 6 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: vr jan 14, 2011 12:40 pm 
Offline
Ere-lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 17, 2008 10:33 pm
Berichten: 13616
Woonplaats: Duiven
Inzichten veranderen met regelmaat, controleer dus altijd of de dosering die je eerder zag nog steeds klopt!
Dit lijstje is niet compleet, met jullie inbreng kan het steeds vollediger worden. Hiertoe wordt een ander topic aangemaakt. Ook voor vragen kun je daar terecht.


Inleiding
Dit stuk is geschreven omdat niet alle dierenartsen raad weten met doseringen van de diverse antibiotica voor ratten en om na te gaan welk antibiotica het best past bij een aandoening. Als de dierenarts een andere medicatie voorschrijft, vraag dan waarom er voor deze medicatie gekozen wordt. Een dierenarts met goede wil zal naar je willen luisteren als je een andere antibiotica voorstelt en aan kunnen geven waarom er wel/niet voor gekozen wordt.
De medicatie die hieronder beschreven is, is medicatie die het vaakst gebruikt worden bij de desbetreffende aandoening.
Dokter dus nooit zelf, ga naar een goede dierenarts als je rat ziek is!

De realiteit is dat de meeste dierenartsen in hun praktijk vooral huisdieren als honden, katten en konijnen behandelen. Ook tijdens hun studie worden ze vooral op die dieren voorbereid. Jammer, want juist ratten hebben op sommige gebieden een afwijkende behandeling nodig. Met name medicijndoseringen wijken af door het snelle metabolisme dat ratten hebben. Verder is een rat één van de weinige dieren die niet nuchter een operatie in gaat. Denk dus kritisch mee als het gaat om de gezondheid van je rat.

Als je rat zich anders gedraagt en/of een zieke indruk maakt – haren staan overeind, porfyrine bij neusje en/of oogjes, knarst enz kan er sprake zijn van 1 van de volgende aandoeningen. Ga echter altijd naar een goede dierenarts om de juiste diagnose te stellen. Dit schrijven is alleen bedoeld om je een indruk te geven wat je ratje zou kunnen mankeren zodat je gerichter aan kunt geven wat je ratje mogelijk mankeert.
Als er na een dag of 3 geen verbetering te zien is, neem dan opnieuw contact met de dierenarts op! Ga sowieso na het einde van de kuur terug naar de dierenarts om na te gaan of de aandoening genezen is.

Aandoeningen
Baarmoederontsteking
Verschijnselen: bloed en/of pus uit de vagina. Let op! Wees er zeker van dat het uit de vagina komt en niet van de urinewegen!
Behandeling: omdat het een ernstige aandoening is die de dood tot gevolg kan hebben is een operatieve verwijdering van de baarmoeder gewenst. Als dit, om wat voor reden niet kan, pak de ontsteking dan stevig aan met Synulox of Clavubactin, eventueel kan er Enrofloxoral of Baytril bij gegeven worden. Omdat deze aandoening ook erg pijnlijk is kun je de pijnstiller Carprofen of Metacam geven.

Urineweginfectie (blaasontsteking)
Verschijnselen: bloed in de urine. Let op! Wees er zeker van dat het bloed niet van de vagina komt!
Handig is om met een spuitje wat urine met bloed mee op te zuigen en mee te nemen naar het spreekuur. Zo kan er meteen gekeken worden wat er in de urine zit
Behandeling: Enrofloxoral en/of Clavubactin/Synulox

Oorontsteking (middenoorontsteking)
Verschijnselen: Scheef houden van het hoofd, pus uit oor, bloed uit oor, vieze geur uit het oortje, evenwichtsverlies, verminderd of helemaal geen gebruik maken van de voorpootjes tijdens bv het eten, suffige indruk, soms een uitpuilend oogje.
Helaas vertoont niet elke rat deze verschijnselen en niet alle verschijnselen gelijkertijd maar maakt het dier wel een zieke en zwakke indruk.
Behandeling: Enrofloxoral en/of Clavubactin/Synulox
Toevoeging: Het antibioticum Metronidazol kan een goede vervanger zijn voor bovenstaande antibiotica. Dosering wordt nog nagevraagd.
Let op! Ga nooit met een wattenstaafje oid in het oor, je duwt de troep dan dieper de gehoorgang in met alle gevolgen van dien!
Laat je bij de dierenarts niet afschepen met herseninfarct of hersentumor. Dit wordt vaak gezegd door artsen die niet heel veel verstand van ratten hebben, het komt echter zelden voor.
Als het dier een scheef hoofdje heeft tgv een oorontsteking - het evenwichtsorgaan is dan aangetast - zal na genezing het hoofdje helaas scheef blijven staan. De meeste ratten zullen zich uitstekend aan weten te passen. Als eigenaar zul je er rekening mee moeten houden dat het dier om de as kan wentelen (het zgn kurkentrekker verschijnsel) als je het oppakt en weer neer zet. Let dus op als je het dier op je schouder zet, de kans is groot dat het zal vallen!

Luchtwegaandoening
Verschijnselen: reutelen, veel niesen, vieze neus, pompende flankademhaling
Behandeling: Doxoral Aquadrops en Bisolvon
Let op! Laat je dierenarts ook altijd naar het hartje luisteren, soms is er sprake van een hartprobleem die dezelfde verschijnselen kunnen geven. Ook nierproblemen kunnen voor vocht in de longen zorgen!
Als de problemen zich in de bovenste luchtwegen (voor in de neus) bevinden - en de longen klinken schoon - dan zou je eerst huismiddelen inzetten. Bv: druppelen met babyneusdruppels (fysiologische zoutoplossing) en het geven van Bisolvon. Daarnaast kun je de weerstand verhogen dmv Echinacea

Abces
Een abces is een met pus gevulde zwelling, vaak veroorzaakt door een bijtwond.
Bij mannetjes ontstaan vaak rond de penis abcessen, oorzaak is mogelijk de geurklieren die ontstoken raken.
De meest nare aandoening is een abces aan de kaak, het zgn kaakabces. Vaak is de onderliggende oorzaak een tumor in het hoofd. Is dat het geval dan is inslapen de enige ratwaardige oplossing. Laat daarom altijd een abces aan de kaak onder narcose open maken. Ten 1e is het leeg duwen van een abces aan de kaak erg pijnlijk, ten 2e is zo te zien of een tumor de onderliggende oorzaak van het abces is.
Behandeling: openen van het abces en spoelen met betadine oplossing. Daarna de ontstane wond vullen met Clindacutin zalf. Dit moet net zo lang herhaald worden totdat het abces verdwenen is. Daarnaast is het verstandig om een antibiotica in te zetten als bv Clavubactin of Synulox.

Tumor
Een zwelling in/op het lichaam die zowel goedaardig als kwaadaardig kan zijn.
Veel voorkomende tumoren bij vrouwtjes zijn mammatumoren, maar ook mannetjes kunnen deze krijgen.
Behandeling: de beste manier is het laten verwijderen van de tumor, bij vrouwtjes is het tevens raadzaam om ook de baarmoeder/eierstokken te laten verwijderen. Deze kunnen nl verantwoordelijk zijn voor de hormoonproductie die de tumor veroorzaakt.
Is een operatie niet mogelijk dan zou bij vrouwtjes Galastop ingezet kunnen worden. Let op: Galastop werkt alleen bij goedaardige mammatumoren

Antibiotica
Antibiotica door het drinkwater: niet doen! Antibiotica dient berekend te worden naar het lichaamsgewicht van de rat. Je kunt dus nooit controleren of een rat voldoende drinkt om de juiste dosis medicijnen binnen te krijgen, daarnaast leven ratten in groepen en krijgen op deze manier dus ook de gezonde ratten antibiotica binnen.

Antibiotica via langwerkende prikken: niet doen! Deze zogenaamde depotprikken zijn voor ratten niet geschikt vanwege hun snelle metabolisme. Soms wordt de eerste dosering per injectie toegediend door de dierenarts en krijg je de rest van de medicijnen mee naar huis, dat is prima. Er worden wel andere injecties voor ratten gebruikt, zoals vocht, pijnstiller of Dexamethason.

Rekenvoorbeeld:
Stel je rat weegt 430 gram en krijgt Bactrimel voorgeschreven. Per 100 gram rat moet je 2x daags 0,063ml geven. Rekensom: 0,063 x 4,3 = 0,27ml en dat geef je dan 2x daags. Eventueel kun je naar boven afronden.

2x daags betekent 2 doseringen verdeeld over de dag. Dus niet om 10.00uur in de ochtend en om 16.00uur in de middag. Bij voorkeur ongeveer om de 12 uur, dus bijvoorbeeld om 9.00uur in de ochtend en om 21.00uur in de avond.

Toedienen van medicatie
Vraag je dierenarts om een 1 ml spuitje, dit doseert het zuiverste.
Sommige medicatie wordt erg lekker gevonden en rechtstreeks uit het spuitje gedronken. Wel zo gemakkelijk maar helaas gaat dit niet op voor alle medicatie. Je kunt de rat vasthouden met het hoofdje tussen duim en wijsvinger en het spuitje in de wang langs de kiezen duwen. Geef kleine beetjes per keer zodat er geen kans is op verslikken. Lukt het niet op deze manier, wees dan creatief.
Zo kun je op een stukje gedroogd brood druppelen, of op vanille hondenkoekjes. Verstoppen in een beetje chocoladesaus of in een beetje siroop kan ook werken. Let op! Sommige medicatie mogen niet gemengd worden met ijzer- of calciumhoudende producten!

Doseringen
- Clavubactin (tablet 50mg/12.5 mg): Tot 300 gram 2x daags 1/8e tablet. Vraag aan je dierenarts om een suspensie te maken. Kan of wil deze dit niet, vergruis dan de tablet en verdeel op lijntjespapier in porties. Mengen kan door bv een klein stukje kaas. Een andere mogelijkheid is om zelf te mengen met bv siroop. Neem bij een dosering van 1/8e 0,8 ml siroop.
- Synulox smakelijke druppels. (Sterkte 40 mg amoxicilline/10 mg clavulaanzuur) Per 100 gram rat 2x daags 0,05 ml.
Synulox wordt in poedervorm gekocht en moet aangemaakt worden met een aangegeven hoeveelheid water. Let op! Eenmaal bereid is Synulox 7 á 10 dagen houdbaar, gebruik het sowieso niet langer als de suspensie verkleurd is. Bewaren in de koelkast. (Als je handig bent zou je de helft van het poeder met de helft van de hoeveelheid water kunnen aanmaken. Doe dit alleen als je langer dan 10 dagen moet geven! De rest van het poeder luchtdicht bewaren.)
- Enrofloxoral (20mg/ml ): Per 100 gram rat 2x daags 0,05 ml Let op! Mag niet aan rittens jonger dan 8 weken gegeven worden! Geef dus alleen als het echt niet anders kan!
- Baytril ( 2,5%): Per 100 gram rat 2x daags 0,04 ml Let op! Mag niet aan rittens jonger dan 8 weken gegeven worden! Geef dus alleen als het echt niet anders kan!
- Doxoral Aquadrops (10 mg/ml) Per 100 gram rat 1x daags 0,1 ml Let op! Start met 0,2 ml per 100 gram rat, na 12 uur 0,1 ml per 100 gram rat. Daarna elke 24 uur 0,1 ml per 100 gram rat.
Doxoral kan ook 2x daags gegeven worden, dosering is als eerder beschreven, na de 1e 24 uur geef je om de 12 uur de 1/2e dagdosering.
Doxoral wordt na opening in de koelkast bewaard, als de kleur verandert gooi het dan weg. Het is niet meer bruikbaar en mogelijk zelfs giftig!
- Bactrimel (48ml/mg) Per 100 gram rat 2x daags 0,063 ml

Let op: De werking van Baytril, Doxoral en Enrofloxoral wordt sterk verminderd door calcium- en ijzerhoudende producten (melkproducten, voedingssupplementen). Geef deze medicijnen dus niet gelijktijdig met die producten.

Luchtwegmiddelen
Bisolvon is verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Dit middel maakt het slijm dunner waardoor het gemakkelijker uitgeniest kan worden. Bisolvon versterkt de werking van het antibiotica Doxoral, het is dus verstandig beide gelijktijdig te geven.
- Bisolvon(8mg/5ml): Mengen door het drinkwater, per 98 ml water 2 ml Bisolvon
Of per 100 gram rat 2 á 3x daags 0,031 ml
- Bisolvon (4mg/5ml): Mengen door het drinkwater, per 96 ml water 4 ml Bisolvon
Of per 100 gram rat 2 á 3x daags 0,063 ml
- Bisolvon (4mg/2ml): Mengen door het drinkwater, per 98,5 ml water 1,5 ml Bisolvon
Of per 100 gram rat 2 á 3x daags 0,025 ml
Over het gebruik van Bisolvon is nog steeds niet alles gezegd, zo zou Bisolvon bij ratten die geen luchtwegprobleem hebben juist te dun slijm veroorzaken. Daarom is het beter om Bisolvon alleen te geven aan het dier dat het nodig heeft.
- Mc Samuel Ademhaling, een homeopathisch middel verkrijgbaar via de dierenarts of online besteld. Dit middel kan ingezet worden als de longen schoon zijn en er geen sprake is van een infectie maar wel een reutelend geluid gehoord wordt dat in de neus zit.
Dosering: Per 150 gram rat 2x daags 0,05 ml Als dit niet het gewenste effect geeft kan de dosering iets verhoogd worden. Geef maximaal 14 dagen, dan een week stoppen. Indien nodig geef je weer 14 dagen enz.

Pijnstiller
- Carprofen (4mg/ml): Per 100 gram rat 2x daags 0,05 ml
- Metacam (1,5 mg/ml): Per 100 gram rat 1x daags 0,007 ml Let op! Metacam is een zeer sterke pijnstiller, gebruik liever Carprofen!

Andere middelen
- Galastop, een middel dat kan helpen de groei van goedaardige mammatumoren te remmen. Dosering: tot 400 gram rat 1x daags 0,5 ml Niet mengen met een waterachtige vloeistof, het meest handige is druppelen op een stukje gedroogd brood.
Omdat er soms misselijkheid optreedt is het verstandig om niet meteen de volledige dosis te geven maar langzaam op te bouwen.
Geef niet gelijktijdig met antibiotica maar wacht minstens 1 uur.
Na contact met de dierenarts van Ceva Santé Animale die Galastop op de markt brengt: Tenzij bij het antibioticum anders staat aangegeven mag het gelijktijdig gegeven worden met Galastop. Dit geldt ook voor ontstekingsremmers, dus tenzij bij de ontstekingsremmer anders staat aangegeven.
Galastop kan onbeperkt gegeven worden, er zijn geen aanwijzingen dat dit anders is. Wel zou je kunnen zeggen dat, als er na 4 weken geen verbetering gezien wordt, dwz vermindering of het gelijk blijven van de omvang van de tumor, het zinloos is om Galastop langer te geven. Maar! Niet elke tumor reageert zoals we graag zien, het kan dus goed zijn dat Galastop er wel degelijk voor zorgt dat de tumor niet groter groeit. Waar Galastop ook goed voor kan zijn is het algemeen welbevinden van de rat. Doordat de tumor niet verder groeit kost het minder energie waardoor de conditie beter blijft.
Let op! Een operatieve verwijdering van tumoren heeft de voorkeur!
Toevoeging 1: Volgens de nieuwste bijsluiter zou Galastop nog maar 1 week houdbaar zijn. Dit klopt echter niet, het is, na opening, zeker nog maanden houdbaar!
Toevoeging 2: Galastop lijkt ook te werken bij een hypofyse tumor. Dosering als boven.
- Echinacea, ter verhoging van de weerstand. Verkrijgbaar bij een drogist als Echinaforce druppels van A.Vogel. Dosering:1 theel. op 100 ml water, 14 dagen geven dan 1 week stoppen.
Je kunt ook thee maken van echinacea en in een waterfles doen. Dosering: 5 gram op 1 liter water 5 minuten laten trekken. In koelkast een paar dagen houdbaar. Eventueel kan het een beetje gezoet worden met wat honing

_________________
Afbeelding
Geluk sluipt naar binnen langs een deur waarvan je niet wist dat je die opengelaten had

Barrymore


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do jan 20, 2011 10:27 pm 
Offline
Ere-lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 17, 2008 10:33 pm
Berichten: 13616
Woonplaats: Duiven
Toevoeging aan Doxoral en Galastop

_________________
Afbeelding
Geluk sluipt naar binnen langs een deur waarvan je niet wist dat je die opengelaten had

Barrymore


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do jan 27, 2011 4:59 pm 
Offline
Ere-lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 17, 2008 10:33 pm
Berichten: 13616
Woonplaats: Duiven
Aanvulling op oorontsteking en abces.
In grotere letters dat inzichten veranderen enz en dat men niet zelf moet dokteren

_________________
Afbeelding
Geluk sluipt naar binnen langs een deur waarvan je niet wist dat je die opengelaten had

Barrymore


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: di jun 28, 2011 7:11 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jan 18, 2008 12:05 am
Berichten: 7561
Woonplaats: Amsterdam
Toegevoegd:

Let op: De werking van Baytril, Doxoral en Enrofloxoral wordt sterk verminderd door calcium- en ijzerhoudende producten (melkproducten, voedingssupplementen). Geef deze medicijnen dus niet gelijktijdig met die producten.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr jan 11, 2013 7:48 pm 
Offline
Ere-lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 17, 2008 10:33 pm
Berichten: 13616
Woonplaats: Duiven
Sterkte en dosering Synulox aangepast

_________________
Afbeelding
Geluk sluipt naar binnen langs een deur waarvan je niet wist dat je die opengelaten had

Barrymore


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: za jul 13, 2013 3:54 pm 
Offline
Ere-lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 17, 2008 10:33 pm
Berichten: 13616
Woonplaats: Duiven
Toevoegingen bij middenoorontsteking, Galastop en Doxoral

_________________
Afbeelding
Geluk sluipt naar binnen langs een deur waarvan je niet wist dat je die opengelaten had

Barrymore


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 6 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group ColorizeIt.
phpBB.nl Vertaling