Ik zie aankomen dat er wat vragen gaan komen naar aanleiding van het nieuwe antibioticagebruik. De reden dat die nieuwe regels er zijn is dat door onderzoek is bewezen dat er steeds meer bacteriën komen die niet meer reageren op antibiotica, oftewel resistent zijn. En er komen steeds meer bacteriën die voor bijna alle antibiotica resistent zijn (voorbeeld is MRSA, afkorting van multiresistente staphylococcus aureus, normaal is staphylococcus aureus niet de engste bacterie, komt oa normaal op onze huid voor, dus meestal een onschuldige, maar hierdoor gevaarlijk). Veel bacteriën kunnen vrij makkelijk uitgewisseld worden tussen mensen en dieren en andersom tussen dieren en mensen ook. Als iemand die bacterie krijgt, of een bacterie die de informatie gekopieerd heeft en dus ook niet meer reageert op de meeste, of alle antibiotica, kan het zo zijn dat het mensenlevens kost, en dat allemaal omdat wij zo graag de makkelijkste weg kiezen en alle antibiotica willen kunnen gebruiken. Daardoor worden nu te vaak antibiotica gebruikt die normaal bewaard worden voor levensbedreigende ziekten/situaties. Het zou zonde zijn als we voortaan bij oma/opa/andere naasten alleen nog maar kunnen duimen en hopen dat ze beter worden ipv antibiotica geven en ze snel zien opknappen.
Ik als dierenarts vind het zelf ook lastig en beperkend, maar als ze dat in Den Haag bedenken, moeten we ons er wel aan houden (we zijn met vele dierenartsen bezig om aan te geven wanneer het echt ongunstig is voor het dier en de eigenaar om te kijken of de regels net iets anders kunnen waardoor we minder beperkt worden). Ik snap daarnaast ook wel waarom die regels er zijn en vind ze ook nuttig, altijd schieten met kanonnen terwijl bij wijze van een emmer water ook genoeg zou zijn is namelijk niet nuttig.
Het is niet zo dat geen enkele antibiotica meer mag, alleen sommige, zoals bijvoorbeeld enrofloxoral mag alleen nog gegeven worden als er een kweek gemaakt is en er groeien bacteriën en deze bacteriën moeten ook nog eens voldoende snel dood gaan van die enrofloxoral. Het is dus niet zo dat het nooit meer mag, maar het wordt beperkt en je mag het alleen gebruiken als het dus echt nuttig is voor die bacterie (en dat kun je niet zien omdat het een abces is, wat je dan wel weet is dat er een bacterie in het spel is, maar welke en of die ook snel genoeg doodgaat van die enrofloxoral weet je alleen na het kweken (helaas duurt dat een week ongeveer, en kost het ook nog eens veel). Met kweken bedoel ik dat ze bijvoorbeeld als er een abces is, daar wat materiaal van afnemen. Dat wordt naar het lab gestuurd en daar wordt wat pus op een voedingsbodem gelegd, en kijken of er wat groeit, dan bekijken welke bacterie het is, daar zijn weer andere testen voor en dan weer op een voedingsbodem leggen met daarop verschillende antibiotica en daaromheen mag dus niks groeien, en afhankelijk hoe groot het rondje is waar niks groeit om dat antibioticadingetje gaat de bacterie snel genoeg dood of niet (meestal worden er een stuk of 8 antibiotica’s tegelijk getest).
De reden dat oa enrofloxoral (en de handige injectie die 2 weken werkt bij honden en katten, genaamd convenia)is, is omdat het 3e generatie middelen zijn, en deze werken nu nog wel en pakken ook heel veel bacterien aan. Dus een hele handige om achter de hand te hebben als er iemand heel ziek wordt en je wel een kanon nodig hebt.
Waar het nu om gaat is oa enrofloxoral wat helaas heel veel gebruikt wordt, en als het niet goed gebruikt wordt helaas de bacteriën vrij snel antistofjes maken, oftewel resistent worden, en als je dan ziek wordt en je hebt met knuffelen die bacterie van je ratje gekregen, kan het zijn dat je zelf niet beter wordt, of erger… Omdat wij veel contact hebben met onze huisdieren (we knuffelen niet zo snel met koeien en varkens ed op een gewone boerderij) en helaas vele eigenaren de antibiotica niet afmaken/er niet in krijgen deels/het bewaren en af en toe eens wat geven/noem iets geks, is er dus stiekum best veel aan de hand bij de gezelschapsdieren en met knuffelen kun je die dus heel makkelijk krijgen van je ratje (of hond of kat). Wat meestal geen probleem is als je gezond bent, maar als je ziek bent, of verminderde weerstand (bijvoorbeeld omdat je ouder bent, heel jong, zwanger, een enge ziekte hebt die je weerstand sloopt) is het ineens wel eng als die bacterie bij je komt en er geen antibiotica meer is die werkt.
Het is ook niet zo dat niks meer mag, enrofloxoral is bijvoorbeeld een 3e keus middel. Dat wil zeggen dat er voor dat probleem nog 2 andere antibiotica’s zijn die wel mogen en bewezen ook goed werken voor dat probleem. Kortom, niet alles mag meer, maar voor het meeste zijn alternatieven en de dierenartsen zijn ermee bezig.
_________________ Ik beantwoord geen medische vragen meer in mijn vrije tijd.
|