Kampertjes

Alle foto's zijn © Riot en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.

Op 3 oktober 2003 kwamen bij RIOT in totaal 14 ratten binnen, 10 mannen en 4 vrouwen. Ze werden afgestaan door iemand die door persoonlijke omstandigheden niet meer goed voor alle dieren (niet alleen ratten) kon zorgen. Er was dan ook wel sprake van wat 'achterstallig onderhoud': de dieren moesten behandeld worden tegen luis en hoewel ze wél allemaal aardig handelbaar waren, waren ze niet allemaal supertam.

Deze groep ratten kreeg van mij de bijnaam 'de Kampertjes'. Traditioneel krijgen opvanggroepjes vaak een eigen naam toebedeeld, en deze ratten zijn afkomstig uit Kampen, vandaar.

Van de 14 zijn er 3 die waarschijnlijk niet herplaatst worden maar hier in permanente opvang blijven. De eerste is een vrouwtje dat een of andere mysterieuze afwijking heeft, waardoor ze soms ineens een paar minuten heel raar, druk gedrag vertoont. Door de vorige eigenaar was mij van tevoren verteld dat ze 'scheef' was, zodat ik dacht aan de overblijfselen van een oorontsteking, maar echt scheef is ze niet en dit gedrag vind ik niet echt passen bij een oorontsteking. Hoe dan ook, echt plaatsbaar vind ik haar niet hierdoor. Verder blijven waarschijnlijk 2 bejaarde mannen van zo'n 2,5 jaar hier hun levensdagen slijten, misschien tenzij er een écht goed adres zich meldt dat deze heren nog een fijne laatste tijd wil geven.

De overige ratten - degenen dus die op deze pagina worden genoemd - zoeken een goed tehuis. Omdat er ook ratten bij zijn met een vrij 'bijzonder' uiterlijk, zal bij deze dieren extra kritisch gekeken worden naar nieuwe huisjes ;-). Gezien hun onbekende herkomst mag er namelijk niet met deze ratten gefokt worden, ze moeten geplaatst worden als geliefd huisdier - zoals alle RIOT-opvangertjes overigens.

Een vrij grote groep als deze is natuurlijk een behoorlijke aanslag op het 'budget' van onze opvang, zeker omdat er mogelijk ook enkele ratten gecastreerd zullen moeten worden. Wie dan ook steun wil bieden, kan een bijdrage overmaken op girorekening 7296666 ten name van M. van Rossum, onder vermelding van 'donatie Kampertjes'.

Jut - geplaatst bij José M.

Jut en Jul zijn 2 agouti japanner broers van ca. 1 jaar oud. Doordat Jul wat donkerder van tint is dan Jut én de tekening natuurlijk toch iets afwijkt, zijn ze wel uit elkaar te houden.

Jut en Jul worden liefst samen geplaatst. Waarschijnlijk zal het het beste zijn om deze 2 heren samen te houden óf als start van een groepje waar nog rittens bij gaan komen.

Jul - geplaatst bij José M.

Jul is, evenals Jut, redelijk tot goed handelbaar. Ze zijn hier nog te kort om echt goed iets te kunnen zeggen over hun gedrag naar soortgenoten. Ze zitten nu wel samen met de andere mannen van deze 'partij', maar introduceren bij andere volwassen mannen is misschien net iets te gewaagd. Mocht hier in opvang duidelijk worden dat dit toch eigenlijk best wel gaat, dan wordt dat natuurlijk vermeld.

Snoops - geplaatst bij José M.

Snoops, een agouti geblest berken man uit februari 2003, kwam binnen met erbij de mededeling dat hij een 'etter' was, een staartenbijter. Tot nu toe heb ik hier nog niets gemerkt van geruzie door Snoops, maar dat kan natuurlijk nog veranderen als hij meer aan de situatie gewend is. Het kan zijn dat hij dan gecastreerd wordt.

Snoops kan geplaatst worden met een andere rat uit deze groep waar hij goed mee overweg kan, en waarschijnlijk ook wel met jongere ratjes ergens anders vandaan. Misschien is een introductie in een groep met volwassen mannen wat teveel gevraagd...

Naar mensen toe is Snoops overigens geweldig: hij lebbert je vingers helemaal af.

Deagan - geplaatst bij Kristien

Kleine Deagan, een koddige (mock)mink dumbo, geboren in februari 2003. Zoals gezegd een vrij kleine man, onderdanig naar andere ratten toe: ik vond hem plat op zijn rug liggend in de kooi, met Jut erbij. Ik dacht dat Jut hem aan het domineren was, maar die bleek gewoon met zijn kop op Deagan te liggen dutten ;-).

Ik verwacht dus dat Deagan vrij makkelijk in een groep te plaatsen zal zijn, hoewel het natuurlijk het fijnst is als hij samen met een maatje uit deze groep opvangers geplaatst kan worden.

Deagan vindt mensen nog wel een beetje eng en kan goed piepen als je hem pakt, maar er zit totaal geen kwaad in. Hij heeft gewoon nog even wat aandacht nodig, dan komt het vast goed met deze knul.

Zacheüs - geplaatst bij José U.

Zacheüs, ca. 4 à 5 maanden oud, kwam hier binnen zonder naam Hij kreeg echter dezelfde dag zijn naam van José, die op slag verliefd op hem werd ;-). Hij is op 4 oktober dan ook meteen naar haar toeverhuisd.

In de érg korte tijd dat Zacheüs hier gewoond heeft, heb ik de indruk gekregen van een stereotiepe dumbo: sullig. Een doetje dat geen vlieg kwaad doet en ietwat onhandig is :-). Ik ben dus benieuwd of dat beeld wat ik zo snel van hem had, zal blijken te kloppen.

Chester - geplaatst bij Marja

Chester is een lieve zwart husky dumbo man, geboren in februari 2003. Ik denk dat hij goed te plaatsen is bij andere ratten - als die zelf tenminste ook lief zijn natuurlijk. Chester is ook één van de meest tamme ratten van dit gezelschap.

Het addertje onder het gras? Chester wordt alleen op een heel vertrouwd adres geplaatst, dit vanwege de 'populariteit' van zijn variëteit. Dat is inmiddels geregeld, hij gaat wonen bij Marja en zal daar Nitwit gaan heten ;-).

William - geplaatst bij Kristien

William is een klein argente ventje dat bij binnenkomst ca. 5 maanden oud zou zijn, net als Zacheüs. Het lijkt mij echter goed mogelijk dat ze jonger zijn, gezien hun grootte.

William is een lief ratje, niet al te opvallend van gedrag. Waarschijnlijk kan hij nog prima in een al bestaande groep ratten terecht, maar samen met een maatje hier vandaan kan natuurlijk ook :-)

Shakira - geplaatst bij Linda

Verbleekt platinum dumbovrouwtje Shakira zou hier eerst blijven om Kiki gezelschap te houden, maar is geplaatst bij Linda en haar alleen achtergebleven vrouwtje. Hier vrouwtjes genoeg voor Kiki tenslotte en Farah bleek haar - en haar vreemde gedrag - meteen te accepteren :-).

Do - geplaatst bij Marianne

Blauw dumbovrouwtje Do is al meteen op 4 oktober tegelijk met Zacheüs meegegaan met José, omdat zij mensen wist die op zoek waren naar vrouwtjes om hun alleen achtergebleven vrouwtje gezelschap te houden. Do heeft wel een naamsverandering ondergaan, ze heet nu Plien.

Nana - geplaatst bij Marianne

Tegelijk met Do is ook Nana, een klein beige dumbovrouwtje, met José meegegaan. Nana is herdoopt tot Pleun ;-).