Foto's en informatie L-nest

[ terug ]

[ stamboom ] [ rittens en reserveringen ]

Alle foto's zijn © Riot (tenzij anders vermeld) en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.


maandag 9 mei 2005

Hehe, de lang verwachte update! Met wel in één keer foto's van meerdere dagen natuurlijk - ook al werkte ik de site niet bij, ik was natuurlijk wel met de rittens bezig én maakte foto's. De eerste foto's zouden gisteravond al online gaan, maar toen besloot net mijn internetverbinding ermee op te houden. Leuk, die moderne techniek, maar het moet wel allemaal goed gaan ;-).

Eerst maar even de mindere kanten: ik heb te horen gekregen dat zowel Beer's vader als Irit's overgrootmoeder Mya onlangs zijn overleden. Exacte data volgen nog, in ieder geval hebben ze beiden een nette leeftijd bereikt: Beer's vader werd 2 jaar en 9 maanden, Mya werd 2,5 jaar.

Dan het nest zelf natuurlijk. Waar zaterdag, dag 14, sommige rittens beide oogjes open hadden, anderen maar eentje en een enkele (zoals mijn eigen vrouwtje) ze allebei nog stevig dicht had, gluren alle rittentjes nu helder de wijde wereld in. Rode en zwarte oogjes ;-). Er zijn 3 japanner siameesjes, 2 vrouwtjes en 1 mannetje (alledrie roodoog). Alle rittens doen het geweldig goed, ik heb me er weer eens flink over verbaasd dat zo'n hoeveelheid rittens van inmiddels zo'n grootte nog maar 2 weken geleden in zo'n rattenvrouwtje zat. Er zijn geen achterblijvers, ze zijn mooi gelijkmatig van grootte. Ook Irit is en blijft haar lieve zelf en met de 'tantes' in de rittenkooi (Helter en Calla) gaat het ook allemaal goed. De laatste dagen heeft oma Calla zelfs haar plaats in het nest gevonden en ligt eigenlijk nog meer bij haar kleinkinderen dan Irit. Oppas ;-)

Inmiddels zijn ook de dumbo'tjes niet meer te missen. En ik zat er nog niet eens zo heel erg naast vanaf het begin! Op de dag van geboorte herkende ik al zeker een roodoog ventje als dumbo, over een zwartoog vrouwtje twijfelde ik. Beiden zijn dumbo gebleken - wat mij wel weer voor een probleempje stelt, namelijk het kiezen van mijn eigen rittens.

Op één na (Floppity) zijn al mijn ratten namelijk gewoonoor. Gelukkig maar, want daar ligt ook mijn voorkeur, zeker wat betreft fok ;-). Maar ik vind het toch altijd wel leuk om er wat flaporen bij te hebben en Floppy *is* al 1,5 nu... Ik wilde dus, als er toch een dumbo bijzat (de enige die ik eerst zeker wist), dat ene dumboventje houden. Toch? Of... zijn jap broertje is ook wel erg leuk én heeft hetzelfde uiterlijk als zijn opa Khajit, mijn overleden supervent.

Toen ik toch steeds sterker begon te vermoeden dat het ene vrouwtje ook dumbo is, wilde ik haar houden. Een BES dumbo'tje vond ik toch te verleidelijk en ze is tenminste makkelijk te onderscheiden van haar moeder dan :-). En dan zou het maar dat japanner mannetje gaan worden. Toch...?

Het dumbo ventje heeft anders beslist. Toen ik gister zonder wat te kunnen zien in het huisje graaide om een ritten te pakken, bleek het net dat ene dumboventje te zijn. Eerder deze week was dat ook al zo, toen er een ritten buiten het nest bleek rond te hobbelen. Zou ik dan toch? Zou dat niet erg egoïstisch zijn, juist allebei de dumbo'tjes houden? Aan de andere kant: geen van de reserveerders rekende op dumbo, net zo min als ik zelf. Ik besloot nog maar even af te wachten hoe de karakters zich zouden gaan ontwikkelen.

Even later kon ik er niet meer onderuit: ik zag één enkel ritten door de kooi hobbelen en net in de stapel krantensnippers verdwijnen die tante Helter in een hoek had gedrapeerd. Ik viste het ritten eruit en ja hoor... het was het dumbo ventje. Ondanks mijn voorkeur voor gewoonoortjes blijven dus hoogstwaarschijnlijk beide dumbo'tjes, de eerste Riot-dumbo'tjes, hier wonen. Sorry anderen ;-)

Nu dan: foto's! Eerst de foto's die ik al had, hopelijk morgen foto's van échte ratjes met open oogjes. En als ze willen meewerken dan ook foto's van elk ritten apart.

foto's d.d. 05-05-2005, 12 dagen oud

foto's d.d. 01-05-2005, 8 dagen oud

foto's d.d. 28-04-2005, 5 dagen oud


mannetjes netjes op een rij

vrouwtjes niet zo netjes ;-)

een vage japannerstreep is zichtbaar

zwartoog dumbomeisje - MIJN! ;-)

maandag 25 april 2005

En eindelijk, eindelijk is het zover: weer een Riot-nest, een echt, heus, heel, probleemloos nest! Afgelopen zaterdag is Irit zonder allerlei ellende bevallen van een heel normaal nest van 11 kleintjes, die nog allemaal okee lijken te zijn ook. Een wonder! :-)

Voor het zover was heb ik nog wel flink in de zenuwen gezeten. Eerst leek ze niet aan te komen. Toch niet zwanger? Ik heb het toen gewoon zo gelaten... ik heb domweg gedaan of er niks aan de hand was. Niet gewogen, niet gevoeld, niks. Ik wilde mezelf niet meer in de stress laten schieten dan nodig was. Toen ze ruim 2 weken zwanger zou moeten zijn heb ik haar weer een keer gewogen - ik bleef toch stiekem wel hoopvol, omdat ik het idee had dat haar buikje wel wat gevuld aanvoelde en ik toch duidelijk haar tepels zag. En waarempel, ze was zwaarder! Zou het nu dan tóch...?

De dag erna verdween die blijdschap weer als sneeuw voor de zon. Ze was weer een paar gram lichter en leek helemaal niet lekker te zijn. Ze lag een beetje ongemakkelijk in de kooi en ik hoorde zelfs haar luchtwegen! Weer een afgebroken zwangerschap of, nog erger, Irit ziek? Gelukkig bleken die zorgen toch voor niets want het buikje bleef, groeide zelfs, en de dag erna was er met Irit ook niets meer aan de hand.

Mijn hoop bleef groeien met Irit's buikje en, hoewel ze niet eens zo'n heel bolle buik had, is ze op zaterdag 23 april 's ochtends bevallen van een heus elftal! Het zijn 5 ventjes en 6 dametjes geworden (altijd onder enig voorbehoud zo in het begin). Zo te zien zijn 2 van de vrouwtjes en 1 ventje zwartoog, de rest roodoog. En ik heb het idee dat er in ieder geval één dumbo in zit (een roodoog mannetje), maar daar durf ik nog veel minder over te zeggen dan over de geslachten, ik heb bijna geen ervaring met dumbo-rittentjes. Het aller-allerbelangrijkste: ze zien er allemaal prima uit, mooi gelijkmatig van grootte en met prachtige melkbuikjes. Ook Irit is okee, lief en alles is gewoon perfect dit keer :-).

De eerste foto's, gemaakt op zaterdagavond:


het hele elftal

roodoogje en donkeroogje

melkbuikje!

zondag 3 april 2005

Helaas ging alles *niet* zoals gewenst (ik zou al bijna zeggen: uiteraard niet). Vrijdagavond 1 april belde Karin me op dat Irit weer flapperig was geworden, terwijl ze eerder wel zwanger leek (ze werd ook zwaarder). We hebben meteen besloten het nog één keer te proberen, een 'nu-of-nooit-dekking'. Irit is dus op 1 april weer gedekt, op 3 april heb ik haar opgehaald. Als het nu niet lukt, zal ook het nest van Irit niet doorgaan...

maandag 21 maart 2005

Irit en Beer hadden een paar dagen geleden kennis hadden gemaakt en ze leken elkaar wel aardig te vinden, maar Irit was niet flapperig. Haar moeder Calla, mee uit logeren, was dat vrijdagavond wél - maar zij mag niet ;-). Gisteravond was het raak: Irit was flapperig en het duo heeft zich aardig vermaakt. Hopelijk rond 11 april dus een nestje - en laat het alsjeblieft dit keer eens allemaal gaan zoals gewenst...