Geboren op 23 april 2005: Riot's L-nest

Riot's Irit Indali x (Ratpack's) Beer

[ stamboom ] [ foto's en info ] [ rittens en reserveringen ]

Alle foto's zijn © Riot (tenzij anders vermeld) en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.

Na veel mislukte pogingen tot een K-nest heb ik die letter uiteindelijk overgeslagen en gaat het nu hopelijk beter met het L-nest. Mijn zachtaardige Riot's Irit Indali (dochter van mijn inmiddels overleden favoriet RG Khajit) is gedekt door Beer van rattery Ratpack.


Irit Indali

Irit is een bescheiden, erg zachtaardig meisje uit mijn I-nest, geboren op 23 juni 2004. Ze heeft geweldig mooie grote ogen, haar oogjes waren de reden dat ik haar koos om te houden in plaats van haar zusje Iodine :-). Irit is sealpoint zwartoog siamees (BES).

Irit's vader was RG Khajit, een geweldige rattenman die in zijn leven veel mensen voor zich gewonnen heeft met zijn superkarakter. Niet alleen naar mensen toe was hij fantastisch, ook naar andere ratten toe. Hij was in de groep vrij hooggeplaatst, maar op een erg goede manier, hij gaf nooit problemen. Hij was zo'n man die makkelijk andere ratten accepteert, zelfs volwassen mannen. Hij had een natuurlijk overwicht waarmee hij respect kreeg zonder dat echt te moeten afdwingen. Een mooi voorbeeld hiervan was de introductie van Bram, een volwassen opvanger die hier binnenkwam. Als eerste mocht deze kennismaken met Khajit, omdat ik daar de minste problemen verwachtte. Beiden werden in een Duna gezet, Khajit scharrelde wat rond en leunde in het voorbijgaan wat tegen Bram aan - meer dan een beetje 'leunen' was het niet. Het was genoeg: Bram was al onder de indruk en ging op zijn rug liggen. Dat was goed, even later lagen ze al samen te slapen. De rest van de groep heeft het Bram helaas indertijd iets minder makkelijk gemaakt, waren ze maar allemaal zoals Khajit ;-).

Khajit is op de leeftijd van 2 jaar en 7,5 maand van ouderdom overleden. Hij is in zijn leven verder altijd gezond geweest, op een bultje op zijn wang na, dat operatief is verwijderd. Hij was toen ca. 2 jaar oud. Het bultje is onderzocht en het bleek om een goedaardig gezwelletje te gaan, hoogstwaarschijnlijk niet erfelijk. Dat was een hele opluchting, aangezien een zus en zijn moeder zijn overleden aan een kwaadaardige tumor op de neus (mogelijk wel hetzelfde, maar misschien ook niet - hét zwakke punt in de lijn van Khajit. Zie hierover ook de informatie bij het I-nest.

Hoewel Khajit zelf al een heel mooie leeftijd heeft gehaald, is hij nog niet eens de uitblinker in zijn lijn. Van het nest waaruit hij kwam was hij een van de eersten die overleed. Zijn vader heeft de 3 jaar gehaald en stierf uiteindelijk vanwege een virus dat heerste bij rattery Gismo, waar hij woonde. Ook diens zus (Khajit's tante) werd bijna 3 jaar.

De mooie behaalde leeftijden, die in doorgaans goede gezondheid bereikt worden, alsmede de fantastische karakters in de lijn, zijn voor mij redenen om erg graag met Khajit's lijn verder te gaan. Dit nest is hierbij weer een volgende stap :-).

Over Khajit raak ik maar niet uitgepraat, maar uiteraard heeft Irit ook nog een moeder (sorry José! ;-)). En die moeder is Ankh Morpork's Calla, een ook al lief en makkelijk zwart iers meisje van inmiddels 1,5 jaar oud. Calla heeft een iets drukker karakter dan Irit, maar vergeleken met veel van mijn andere hyper dames toch nog vrij rustig en onopvallend. Ze is een beetje een 'kat-uit-de-boom-kijker', zal niet als een van de eersten vooraan staan als het deurtje van de kooi open gaat, maar kan toch wel genieten van aandacht als ze die kat eenmaal uit de boom gekeken heeft ;-). In de groep is het een probleemloos ratje.

Het C-nest van Ankh Morpork is tot nu toe het favoriete nest van hun fokster José. Er komen tot nu toe eigenlijk geen problemen in voor en dat maakt elke fokker natuurlijk blij. Ik heb van Calla zelf ook een broer, Ciardubhan. Ook dat is een erg fijne rat, die momenteel alleen een beetje met zichzelf en zijn houding in de knoop zit omdat hij, na het overlijden van de alpha in zijn groep, tot het leiderschap is 'gedwongen'. En die rol ligt hem helemaal niet! Ciar is helemaal niet het alpha-type, maar iemand moet het toch doen en de andere 3 doen het niet ;-). Dit geeft de laatste tijd soms wat strubbelingen in de groep, maar niet ernstig - er vallen geen gewonden, is alleen wat irritant.

Calla's vader is helaas niet erg oud geworden, hij werd net geen 2 jaar. Sectie wees uit dat er sprake was van diverse ontstekingen in zijn longen, luchtpijp én het hoofd. Calla's moeder Hyperopia - dé rat waardoor ik zwartoog siamezen ging waarderen toen ze hier logeerde - leeft wel nog steeds. 'Puddinkje' (haar bijnaam bij José) is in maart 2 jaar geworden. Haar zus Sessifet, die ook bij José woonde, is helaas onlangs overleden.

Wat nog mooier is, is dat ook de moeder van Hyperopia - de overgrootmoeder van Irit dus - nog in leven is. Mya, die woont bij Alpha Centauri in Engeland, is in maart 2,5 jaar geworden.


Beer

Beer is een siamees berken man van ruim 2 jaar oud, die woont bij rattery Ratpack in Utrecht. Beer's ouders werden door Karin van Ratpack opgevangen, toen zijn moeder een nest had én alweer zwanger was. Beer kwam uit het eerste nest, geboren op 6 maart 2003. Ruim 3 weken later werd het tweede nest geboren...

Van Beer's achtergrond is dus niet veel bekend, behalve dan dat zijn ouders een erg nette leeftijd bereikten én, door die 2 nestjes, hoe het gaat met 22 broers en zusjes. En op één na, die met 19 maanden overleed aan een mogelijke hartkwaal, doen die het allemaal nog prima. Ouders die dik over de 2,5 heenkomen en 2 vrijwel complete nesten die probleemloos over de 2 jaar komen, daarmee durf ik de gok wel aan.

Over Beer's karakter schreef Karin het volgende:

"Makkelijk in de omgang, lief, zachtaardig, gaat goed samen met anderen. Als de pubers het te bont maken zet hij ze wel op hun plek, daarom blijft het ook rustig in mijn hok. Als de anderen in het hok zich gedragen hoeven ze eigenlijk nooit op hun rug. Verder is ie eigenlijk wel een beetje lui. Hij slaapt eigenlijk altijd tussen de rest, lekker knus met zijn 4-en in een bloempot. Hij komt graag bij je voor een knuffel, maar gaat ook graag zijn eigen gangetje als hij losloopt. Hij is niet snel bang ergens van, en gaat makkelijk met vreemde mensen om. Hij is ook erg nieuwsgierig, hij volgt je overal als je ergens heengaat (doen eigenlijk al mijn ratten, dat is soms best lastig lopen, met 4 ratten achter je aan)."

Al met al denk ik in Beer een betere partner voor Irit gevonden te hebben dan mijn eigen (inmiddels overleden) U-Khin-Hla, die ik eerst voor haar uitgekozen had. Ook al worden alle rittens dan siamees, terwijl ik zelf helemaal niet zo gek ben op siamees ;-).


De redenen voor dit nest zijn waarschijnlijk al wel duidelijk geworden uit bovenstaande informatie over de ouders. Voor mij is het met name de lijn van Khajit die ik voort wil zetten vanwege de geweldige karakters en de doorgaans goede gezondheid met hoge leeftijden.

Met de leeftijd van Beer en zijn familie hoop ik in ieder geval die mooie leeftijden vast te houden. Zoals Karin Beer's karakter beschrijft (ik heb hem zelf te kort gezien om echt te kunnen oordelen) lijkt ook dat goed aan te sluiten bij de lijn van Irit, zodat ik rekening houd met een fijn nest, vrij rustig - zeker voor Riot-rittens ;-) - waar ik lang van kan genieten!

Uitgebreidere informatie over de gezondheid van de ouderdieren en hun voorouders (voor zover bekend) is voor serieus geïnteresseerden uiteraard op te vragen - momenteel bij voorkeur telefonisch, op 0547-275673.

In dit nest worden allemaal siamese rittens verwacht, met zowel zwarte als rode ogen en met tekeningen (voornamelijk berken). In principe ga ik uit van allemaal sealpoint rittens, maar er is kans op andere kleuren. Ook kan er mogelijk een enkel dumbo'tje tussen zitten, hoewel dit niet zeker is - Irit kan dumbodrager zijn (haar vader was dat) en ook Beer is mogelijk dumbodrager.

Voor dit nest kunnen nog enkele reserveringen voor huisdieren aangenomen worden, reserveren voor fokrittens is niet mogelijk. Kijk voor meer informatie over reserveren en voorwaarden even op de pagina Voorwaarden.

Voor meer informatie of reserveringen: bel 0547-275673 (via mail is Riot vanwege persoonlijke redenen al een tijd slecht tot niet bereikbaar). Rattery Riot bevindt zich in Twente, Overijssel.