Updates A-nest

[ terug ]

[ stamboom ] [ foto's en info ] [ rittens en reserveringen ] [ updates ]

Alle foto's zijn © Riot (tenzij anders vermeld) en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.


9 juli 2003 - update 2

En alsof het nog niet genoeg was ontdekte ik vanavond ook bij mijn eigen Armenha een bultje :-(

9 juli 2003

(Te) lang geen update geweest, terwijl er wel dingen gebeurd zijn... maar nu moet het toch echt :-(

fokverbod A-nest

Ik kon me vandaag een leukere verjaardag voorstellen... gisteren al had ik definitief het besluit genomen om niet meer te gaan fokken met de mannen uit mijn A-nest. Ik begon daar de laatste tijd net voorzichtig weer over te denken (hoewel 2 ratten van het nest helaas geen 2 geworden zijn), maar maandagavond heeft Gabriëlle Amity moeten laten inslapen vanwege een aanhoudende longontsteking en bovendien heeft ook Anice van Mieke een mammatumor en lichte luchtwegproblemen.

Vandaag kreeg ik daar bovenop nog het bericht dat Anthrax is ingeslapen, volgens zijn eigenaar was hij helemaal op, uitgemergeld van ouderdom en 'vol snot'.

Het doek valt dus hier voor Riot's A-nest... hoe mooi het ook leek, het heeft niet zo mogen zijn. Te jonge sterfgevallen, een aantal mammatumoren in de lijn, teveel luchtwegproblemen, een aantal ratten met een karakter dat toch niet helemaal was zoals het zou moeten zijn... allemaal dingen die noch bij Adana (wel een tumor, maar van ander soort), noch bij Ricky voorkwamen. Maar wel in dit nest en Lumare's C-nest... teveel om risico mee te nemen.

Vandaag precies een week geleden werden de A'tjes (althans: toch veruit de meesten) twee jaar, maar feestelijk voelt het toch niet...

-~*~-

12 november 2002

Vandaag is Ricky overleden, vader van de Riot's A-tjes. Hij heeft de geweldige leeftijd van 3 jaar en 8 maanden bereikt en was een ontzettend lieve knuffel. Hij zal gemist worden door Gabriëlle en haar familie, én zijn broer Max die nog leeft.

-~*~-

1 november 2002

Horlepiep Adana werd moeder van Riot's A-nest, Riot's Amity werd moeder van Lumare's C-nest en vandaag is Chanda van Lumare moeder geworden van het B-nest van Ankh-Morpork. José werd verblijd met een nestje van wel 2 (!!) rittens, die ze (heel egoïstisch ;-)) allebei zelf houdt: Ankh Morpork's Bronwen (zwart berken) en Ankh Morpork's Bryanna (agouti bareback).

-~*~-

donderdag 26 september 2002

Op deze dag heb ik Adana in moeten laten slapen, moeder van het A-nest. Over een paar weken zou ze 2 jaar geworden zijn - en eigenlijk had ik nog lang niet verwacht haar te moeten laten gaan :-(. Twee dagen geleden constateerde de dierenarts dat er 'iets' in haar buik zit dat er niet hoort te zitten - waarschijnlijk een tumor aan een of ander orgaan. Niet te opereren. Ik ging met haar naar de dierenarts omdat ze er ziek uitzag (opstaande haren) en in korte tijd sterk vermagerd was, maar dit 'vonnis' had ik niet verwacht en kwam hard aan. Met pijnstillers heb ik haar die dag weer mee naar huis genomen, om zo nog even afscheid te kunnen nemen, maar 26 september wilde het niet meer.


Adana op haar laatste dag

Nadat Adana overleden was is er sectie verricht. Hieruit bleek dat Adana een grote tumor in haar darmen had. De tumor wordt bewaard zodat, als meer familieleden een gelijksoortige tumor krijgen, deze opgestuurd kan worden voor onderzoek.

Wat betreft mogelijke erfelijkheid spraken enkele dierenartsen hun vermoedens uit dat het hier niet om een erfelijk type tumor gaat - simpelweg om het feit dat je dan dergelijke tumoren logischerwijs vaker zou zien. Toch wil ik hiermee geen risico nemen en heb ik eigenaren van een mogelijke 'fokman' uit dit nest gezegd liever te wachten met inzetten van A-mannen tot ze minimaal 2 jaar oud zijn (dat was minimaal 1,5 jaar).

Ook is er natuurlijk al een nest voortgekomen uit het A-nest: het C-nest van Lumare. Vooralsnog heb ik besloten niet af te raden met deze kant verder te fokken. Hier zijn meerdere redenen voor. Ten eerste lijkt Adana vooralsnog een 'losstaand geval', meerdere nestgenoten van haar zijn bekend en doen het goed, evenals haar vader. Bovendien is Adana de rest van haar leven wel kerngezond geweest, zo heeft ze nooit luchtwegproblemen gehad, wat ik heel belangrijk vind. Ook Ricky, de vader van het A-nest, is nog in leven en nu al 3,5 jaar oud. Dan is er nog de kruising bij Lumare: Amity is gekruist met Chico van Rivendel, een rat uit een - naar mijn mening - goede lijn, die nu ook al 2,5 jaar oud is. Doorslaggevend zijn nog de 'plannen' die ermee zijn: bij Ankh Morpork zal Chanda van Lumare hopelijk binnenkort gedekt worden door Orpheus, een man van ook alweer ruim 2,5 jaar oud, waarvan ook een flinke groep broers én de ouders (bijna 3 jaar) ook nog in leven zijn.

Vandaar dat ik denk dat er, door nu vanwege Adana's ziekte en overlijden de lijn te stoppen, een flink risico is dat je juist ook de gelegenheid weggooit om ratten op de wereld te zetten die wél gezond heel oud worden. Daarbij moet natuurlijk wel voorzichtigheid in acht genomen want feit blijft: dit is niet wat ons voor ogen stond toen het A-nest gefokt werd :-(

-~*~-

13 maart 2002

Riot's Amity is op 13 maart bij Rattery Lumare moeder geworden van het C-nest van Lumare. Vader van het nest is Chico van Rivendel, een zwart berken man van ruim 2 jaar oud die woont bij Hesci van Rattery Henra.

Het nest bestaat uit 3 vrouwtjes en 5 mannetjes, in zwart en agouti berken en japanner en één beige japanner. Van dit nest is een zwart berken ventje hier, bij RIOT, komen wonen: Candid van Lumare.


C-nest rattery Lumare