Foto's en informatie G-nest

[ terug ]

[ stamboom ] [ rittens en reserveringen ]

Alle foto's zijn © Riot (tenzij anders vermeld) en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.


2 januari 2004

Vanwege de feestdagen en een grieperige ik lang geen update geweest. Foto's maken is ook een stuk lastiger als de oogjes open zijn altijd. Maar het valt nog mee met dit grut, ze zijn niet zo druk als ik vaak gewend ben in mijn nesten; ze kunnen goed knuffelen, knarsen en likken bij tijd en wijle :-).

Het zijn en blijven grote rittens. Tussen de vrouwtjes zit nogal wat gewichtsverschil: de lichtste 2 zitten vandaag rond de 70 gram, n dame tegen de 80 en de 2 grootste zijn rond de 90 gram. En morgen zijn ze pas 4 weken oud! Zelfs de 'kleintjes' zijn dus heel prima op gewicht. De mannetjes zijn alle vier ongeveer even groot, ca. 90 gram. In ieder geval kan ik met dit nest zeker zeggen dat ze mogen verhuizen als ze 5 weken zijn, zeker omdat ze vanaf vandaag in de grote groep gaan: nog een week om echt rattengedrag te leren van een hele groep volwassen ratten dus.22 december 2003

En ineens zijn het dan echte ratjes geworden :-). Ik schrok vandaag gewoon toen ik ging wegen: de eerste die ik pakte was 46 gram! En dat op een leeftijd van 16 dagen!! Hij was dan ook wel meteen de grootste, de 2 kleine meisjes zijn cht veel kleiner en lichter: 28 en 30 gram. De rest zit allemaal tussen 38 en 44 gram.

Voor de bevalling had ik (volgens mij was ik dat helemaal vergeten bij de updates) de 'tantes' uit de rittenkooi gehaald. Sugar kon ze toen duidelijk niet waarderen en mepte ze de kooi uit. Intussen is ze wel regelmatig terug geweest bij haar vriendinnen en nu de rittens hun oogjes open hebben en rond gaan hobbelen, werd het dus tijd om er weer een 'echt groepje' van te maken. Hisa, Eve White en halfzus Fox hebben net kennisgemaakt met het grut en mogen verder helpen bij de opvoeding.


echte ratjes nu

met halfzus Fox

hee, ik sliep!

kleine ondeugd dame

19 december 2003

Mijn rittentjes zijn heeeeel lief voor mij :-). Morgen zijn ze namelijk 14 dagen, dan zouden hun oogjes zo ongeveer open moeten gaan. Laat ik alleen nou zelf dit weekend weg zijn (veel gezelligheid n de halfbroertjes en -zusjes van dit grut platknuffelen bij Rattery Parzival ;-)). Ik vond het dus al jammer dat ik die eerste kiertjes en kraaloogjes waarschijnlijk zou gaan missen. Maar: vandaag keken een paar rittens al met heldere oogjes de wereld in! Je merkt het ook meteen aan hun gedrag, de rittentjes met open oogjes zijn een stuk vaster in hun bewegingen en komen nieuwsgierig kijken :-)

En van de mannetjes heeft vandaag een hele tijd in mijn hand liggen slapen. Ik moest nog het nodige doen, maar het lukte me maar niet om hem terug te zetten - ik ben verliefd. Of ik hem later nog kan herkennen is weer een ander vraagstuk natuurlijk...


Kijk, ik kijk!

teentjes knabbelen


17 december 2003

Wat foto'tjes van vandaag...

15 december 2003

In een paar dagen kan er veel veranderen. Van bijna kale, grauwige mormeltjes tot echte mini-ratjes :-). Ze hebben nu een kort vachtje en lijken toch allemaal cinnamon te zijn - weliswaar met kleine verschillen in tint. Het zijn en blijven monstertjes wat grootte betreft: zo'n 24 gram bijna allemaal vandaag, het kleine meisje 18. Een stuk kleiner dan de rest, maar geen abnormaal gewicht voor deze leeftijd.

mannetjes 8 dagen oud
mannetjes 8 dagen oud
vrouwtjes 8 dagen oud
vrouwtjes 8 dagen oud
9 dagen
close-ups, 9 dagen oud
9 dagen

12 december 2003

Een aantal dagen update in n vandaag. Het gaat prima met alle rittens; n vrouwtje is sinds de geboorte wat kleiner, maar volgens mij toch niet t klein, haar broertjes en zusjes zijn alleen erg groot!

In dit opzicht niets verrassends aan de hand dus, maar we hebben nog wel wat in petto: de kleuren. Ja hoor, ze doen het wr! Waarschijnlijk zit er niet alleen cinnamon in het nest. Bij dit nest is dat niet zo onverwacht als bij het F-nest, dit keer was er wel een klein kansje op mink. Ik hoop dus alleen maar dat het inderdaad 'gewoon' mink is en dat ik niet weer voor een raadsel word gesteld ;-). Raadselachtig is het al genoeg, want ik heb het idee dat, ls dit klopt, er misschien wel eens meer mink dan cinnamon rittens zouden kunnen zijn. En dat is niet helemaal wat kansberekening ervan zou maken (als er mink uit zou komen, zou je zo'n 25 % mink in dit nest verwachten). Maar ja, het is en blijft dan ook kansberekening...

Ik kan dus niet wachten tot over een paar dagen de vacht echt zichtbaar wordt, dan weten we hopelijk meer! Nu eerst: foto's van de afgelopen dagen :-)

het hele nest 2 dagen oud
2 dagen oud
koppies 2 dagen
nest verhuisd
3 dagen oud, Sugar heeft het grut verhuisd
Sugar
en wil er zelf wel even uit ;-)
vrouwtjes 5 dagen
5 dagen oud, de vrouwtjes
mannetjes 5 dagen
en de mannetjes
close-up rittens
2 kopjes

6 december 2003

Wakker met gepiep werd ik niet, maar inmiddels zijn ze wel geboren :-). Om 16.55 uur het eerste ritten, rond 19.00 waren ze er allemaal. En allemaal houdt in: 9 kleine 'Kaneeltjes', zo te zien 5 vrouwtjes en 4 mannetjes.

net geboren G'tjes
Sugar was waarschijnlijk nog aan het bevallen
het hele net geboren nest
de eerste controle

6 december 2003, 03.36 uur

Sugar's buik op 6 december

Zie die buik!! Op de achtergrond het begin van haar nest in de duivenbak - terwijl ik dit schrijf is er al weer een stuk meer aan verbouwd. Ik ga zo toch eens slapen, maar wie weet word ik wel wakker met het gepiep van nieuw grut! ;-).

4 december 2003

Sugar is echt dik nu, haar buik begint aan de zijkanten ook aardig uit te puilen. Ook zonderde ze zich in de groep regelmatig af en zit ze af en toe te katten tegen de anderen ;-). Inmiddels zit ze met Banshee en Eve apart in de rittenkooi - het zou me verbazen als haar nest niet in de komende dagen geboren wordt. Sugar weegt inmiddels maar liefst zo'n 550 gram!

Sugar's buikje Sugar's buikje

3 december 2003

De afgelopen paar dagen is Sugar dagelijks zo'n 12 gram aangekomen, bovendien is ze knap dik ;-). Ik denk dat we dus wel zeker kunnen zeggen dat het dit keer gelukt is! Sterker nog... ik ga haar vandaag maar alvast in een geschikte rittenkooi zetten met een paar tantes. Tenslotte weet ik niet precies wanneer het nest te verwachten valt en ik wil niet het risico lopen dat ze in de gewone (niet-rittengeschikte) kooi bevalt, midden in de groep. Het zou me niet verbazen als ze in de komende dagen al zal bevallen!

2 december 2003

In de afgelopen 13 dagen is Sugar zo'n 57 gram aangekomen - en de eerste dag van die 13 was ze al wat zwaarder dan voorheen. Omdat ze vanaf 10 november continu samenzit met Spice (na 2 mislukte dekkingen wilde ik geen risico meer nemen), weet ik niet precies wanneer ze gedekt is. Maar aan haar toch behoorlijk dik wordende buik te zien zou het me verbazen als dat nog meer dan een week duurt :-).