Foto's en informatie H-nest

[ terug ]

[ stamboom ] [ rittens en reserveringen ]

Alle foto's zijn © Riot (tenzij anders vermeld) en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.


[ foto's en info week 1 en 2 ] [ foto's en info week 3 en 4 ] [ foto's en info week 5 en verder ]

Week 2

22 juni 2004


piepoogje!

zwart baldie ventje


Week 2

18 juni 2004


allemaal

de ventjes (mink ier en zwart baldie)

agouti baldie vrouwtje

mink of cinnamon? baldie vrouwtje

de 2 berken vrouwtjes, die twijfelen of
ze nou cinnamon of agouti zullen zijn...

wit donkeroog vrouwtje -
daar zijn er dus 2 van ;-)

Week 2

16 juni 2004


4 generaties uit deze lijn,
vlnr H'tje, Hisa, Dakhota, Fox

de berkjes

de baldies

de 'blanco's'

'variberken' of berken downunder?

Week 1

14 juni 2004

Met alle 8 kleintjes gaat het prima, net als met Fox. Het is gewoon nu al niet meer voor te stellen hoe klein ze nog maar 6 dagen geleden waren.

Het is maar goed dat ik bij de vorige update nog nergens vanuit durfde te gaan - want het blijft nog steeds (ja, dit nest ook weer!) een raadsel. Van de 3 rittens waar nog niets te zien was vorige keer, is er nu 1 die een heel lichte baldie-aftekening laat zien. Maar wel héél erg licht, veel lichter dan het pigment van de mink en cinnamon rittens in het F-nest. Misschien komt het doordat dit baldies zijn, misschien niet, geen idee.

Maar behalve dit ritten dat nu een lichte aftekening heeft, waren er nog 2 zonder duidelijke pigmentontwikkeling. En dat zijn ze nog steeds! Als je de 'kleurloze' rittens naast de baldies houdt (waarvan de rug wit wordt) zie je geen verschil in tint. Ik heb nog eens extra op de stambomen zitten turen, extra de oogkleur gecontroleerd - ja, gewoon zwart. Ik zou dus echt werkelijk waar niet weten wat voor kleur ze zouden kunnen krijgen. Het lijken momenteel wel baldies met zo'n mislukte (lees: weinig) tekening dat ze geen tekening meer hebben ;-). Ik kan dus niet wachten tot de vacht doorkomt, al is het maar de vraag of dat duidelijkheid geeft.

Bij de wat duidelijker gevallen, oftewel de donkergekleurde rittens, heb ik het idee (ik garandeer nog niets!) dat beide mannetjes zwart zijn - een zwart baldie en een zwart berkje dus. Het donkere baldie-vrouwtje en de berkenvrouwtjes lijken me nu agouti te zijn.


alle rittens


de mannetjes

de vrouwtjes

de berkjes, links het (zwarte?) mannetje,
daarnaast de (agouti?) vrouwtjes.

de 'blanco' dames

de baldies, links zwart (?) mannetje,
rechts agouti (?) vrouwtje

geen verschil in kleur rug bij de blanco's:
links een 'blanco', midden zwart baldie,
rechts lichtgekleurde baldie

11 juni 2004

Het gaat goed met de 8 kleintjes. Voordeel van het warme weer: Fox heeft geen enorm nest gebouwd, zodat ik regelmatig goed uitzicht heb en dus de eerste dagen zonder moeite kon zien dat ze allemaal nog leefden :-). Vandaag wordt het wat frisser en zal dat wel moeilijker beginnen te worden.

De kleintjes beginnen langzamerhand al kleur te bekennen of liever gezegd: hun tekening te laten zien. Gisteravond waren er duidelijk 3 berkjes en 2 baldies te onderscheiden; bij de overblijvende 3 was nog niets van tekening te zien. Ik ben heel benieuwd, zulke portretten zaten ook in het F-nest en dat bleken later mink(pearl?) rittens te zijn. Het zou dit keer niet zo'n verrassing zijn als bij het F-nest, er is inderdaad een kansje op mink/cinnamon omdat bekend is dat dat ook in Budgie's lijn zit. Maar nadat ik het vorige keer zo ontzettend mis had met de kleuren ga ik nog nergens vanuit voorlopig ;-).


Fox zogend

alle 8 op een rijtje, van links naar rechts:
3 berkjes, 3 nog 'kleurloos', 2 baldies

de vrouwtjes: baldie, 2 berkjes, 3 'kleurloos'

de mannetjes: baldie, berkje

9 juni 2004

Ik heb op een onmogelijk tijdstip (zelfs voor mij!) rittentjes kunnen kijken - vannacht rond half 5, vanwege een ziek zoontje dat steeds uit bed kwam is de nachtrust er een beetje bij ingeschoten :-(. Op het eerste gezicht (altijd onder flink voorbehoud!) lijken het 6 vrouwtjes en 2 mannetjes te zijn, sommige flinke dikzakjes!

Ook nog maar een paar foto'tjes dan ;-)

8 juni 2004

Nou, geen tussentijdse update dit keer meer want: ze zijn al geboren! :-) Eigenlijk verwachtte ik dat helemaal nog niet. Fox zat met moeder Dakhota en Huldar natuurlijk al in de rittenkooi, maar leek nog geen aanstalten te maken. Okee, vannacht waren er krantensnippers in het huisje gedaan, maar dat doen al m'n ratten wel als ze krantensnippers krijgen. Ze lagen ook niet in het huisje - veel te warm daarvoor ook vandaag. Vanmiddag was Fox in een andere hoek van de kooi wel even met snippers in de weer, maar verder leek toch niets op een naderende bevalling te duiden: ze lag gewoon rustig met Huldar in die hoek, aan het eind van de middag nog.

Even later moest ik nog boodschappen doen. Ik kwam iets na 7 uur terug, ging naar de keuken om wat te eten te maken, kwam ergens voor even terug naar de kamer en... hoorde ineens verdachte piepjes! Toen waren ze dus geboren - althans, ik zag er 8, weet niet of Fox toen al klaar was. Mijn oudste dochter had al gepiep gehoord maar had niet in de gaten dat het rittens waren, de sufferd...

Hoeveel het er uiteindelijk geworden zijn en van welke geslachten weet ik dus nog niet, toen ik onderstaande foto's ging maken vond Fox het toch tijd voor wat meer privacy en heeft de rittens wat meer toegedekt. Later dus meer nieuws!

5 juni 2004

375 gram...

3 juni 2004

Gisteren was het even heel eng: toen ik Fox uit de hangmat plukte voor een controle vond ik wat bloed bij haar vagina. Geen goed teken :-(. Maar... het is gebleven bij die ene druppel, die ik waarschijnlijk niet eens gezien zou hebben als ik gewacht had tot ze wakker was (dan had ze zichzelf al gewassen) en ze lijkt nergens last van te hebben. Ook is haar gewicht niet afgenomen. Sterker nog: dat stijgt langzaam maar gestaag: vanavond inmiddels zo'n 355 gram!

25 mei 2004

Ik ben voorzichtig hoopvol! De week voor Fox (mogelijk) gedekt is woog ze zo'n 305 gram. Op de nacht dat ze met Budgie samen was heb ik haar niet gewogen, maar enkele dagen later was ze zo'n 315. Ik ga er dus maar vanuit dat haar normale gewicht zo rond de 310 schommelt.

De score van vandaag: 330 gram. En ik heb geen flapperigheid meer gezien.

21 mei 2004

Afgelopen maandagmiddag (17 mei) heb ik Fox en Budgie samengezet. Maar helaas, Fox was niet flapperig en hoewel Budgie geïnteresseerd snuffelde, moest ze niets van hem weten. Terug in de eigen kooien dus maar...

's Avonds echter, net toen ik wilde gaan slapen, bleek Fox wél flapperig. En hoe!! Toch weer samen gezet dus. Budgie vond haar achterkant wel erg interessant, maar er gebeurde niets. Na een tijdje wachten ben ik toch maar naar bed gegaan. 's Ochtends was Fox nog steeds flapperig, maar geen actie (meer?). Ik hoop dus dat er terwijl ik sliep toch nog dekkingen zijn geweest, komende week zal ik goed in de gaten houden of mevrouw weer flapperig wordt. Zo niet, hoop ik dat we rond 9 juni de H'tjes mogen verwachten!

[ foto's en info week 1 en 2 ] [ foto's en info week 3 en 4 ] [ foto's en info week 5 en verder ]