Foto's en informatie I-nest

[ terug ]

[ stamboom ] [ rittens en reserveringen ]

Alle foto's zijn © Riot (tenzij anders vermeld) en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.


[ foto's en info week 1 en 2 ] [ foto's en info week 3 ]

Week 1 en 2

19 augustus 2004

Eerst het slechte nieuws: dinsdagavond heb ik Budgie, pappie van de kleintjes, in laten slapen :-(. Een aantal weken geleden begon bij hem een oorontsteking, en ondanks behandeling met antibiotica is dat 'doorgebroken' en ontstond er de laatste dag een groot abces onder zijn oor. Hier had hij erg veel last van, hij had ook totaal geen evenwicht meer en kon niet op zijn pootjes staan. De dierenarts raadde me aan hem in te laten slapen, ze kon het wel openmaken maar het open- en schoonhouden gedurende een aantal weken, mt grote kans dat het niet zou helpen, zou een marteling voor Budgie geworden zijn. Dat wilde ik hem inderdaad niet aan doen. Er zal van dit nest een zoontje (of 2...) hier blijven wonen, helaas zal hij die niet meer meemaken :-(.

Verder naar het nest zelf dan maar... Vandaag bleek de batterij van de camera helemaal dood. Geen foto's dus. Sommige oogjes zijn al open, sommige beginnen te 'piepen', de meeste zijn nog dicht. Dat zal morgen wel anders zijn. Nu hobbelen ze af en toe al door de kooi, dus dat wordt komende week een drukte van belang!

Vandaag heb ik wel eindelijk goed kunnen zien welke rittens downunder zijn (alleen bij de 'gele' kan ik nog geen tekening ontdekken). Ik dacht het eerder al te zien, maar ging er vanuit dat ik me vergiste: alles wat wat 'bontig' is blijkt namelijk ook downunder te zijn! Dat was in het B-nest ook al zo, de niet-downunders hadden toch een minder 'vlekkerige' rugtekening. Het lijkt wel of het met elkaar te maken heeft, genetisch gezien...

Het mannetje waarvan ik op dag 8 toch duidelijk dacht te zien dat hij cinnamon was (lijkt ook heel duidelijk als je nu naar zijn foto op die dag kijkt!) bezorgt me toch weer (nog meer ;-)) grijze haren. Dat kleurverschil IS er nu helemaal niet meer zo eigenlijk, hij lijkt nu gewoon agouti. Zucht...

De voorlopige 'score' wat uiterlijkheden betreft:
mannetjes:
1. zwart berken downunder
2. zwart berken
3. agouti berken downunder
4. agouti berken downunder
5. 'geel' (tekening?)
6. agouti? japanner
7. zwart bont downunder
8. agouti bont downunder
vrouwtjes:
1. zwart berken
2. agouti ier
3. agouti berken
4. agouti berken
5. agouti bont downunder
6. agouti bont downunder

15 augustus 2004

Vandaag het grut even mee naar buiten genomen, voor foto's met een wat betere kleur.


alles bij elkaar


mannetjes

vrouwtjes


13 augustus 2004

Nu 8 dagen oud, haartjes!! De meeste 'bruine' rittens lijken toch agouti te zijn, het (enige) japanner mannetje lijkt cinnamon. Of dat klopt zal de tijd moeten uitwijzen, ik durf daar nu nog niets zeker over te zeggen.

De tekeningen zijn wl aardig duidelijk aan het worden. Enige probleem hierbij is weer dat - althans bij niet-zwarte rittens - het al dan niet downunder zijn pas later zichtbaar wordt. Van de zwarte rittens is het nu wel bekend: er zijn 2 zwarte berkjes (1 man en 1 vrouw), 1 zwarte berken downunder (man) en 1 zwart 'bontig' downunder ventje.

Welke agouti's nog kleur op hun buik gaan krijgen is nog afwachten.

Zoals op de foto's ook wel te zien is zijn nog steeds niet bepaald alle rittens lekkere dikkerdjes. Ik maak me echt zorgen om een paar, die vandaag ook uitgedroogd leken. Huldar voedt het grut in 2 groepen (alle 14 kan ze nou eenmaal niet tegelijk voeden, ze pakt het netjes aan door ze in 2 stapeltjes te verdelen en die om beurten te zogen). Ik heb vandaag de 'scharminkeltjes' eerst teruggelegd in de hoop dat die vast de eerste beurt zouden krijgen. Maar helaas werkte dat niet echt, Huldar begon alleen maar de boel te verbouwen.

Ik heb overwogen de kleinste rittens, of in ieder geval degenen die het meest uitgedroogd waren, bij te voeden. Ik heb er weinig moeite mee als rittens in de eerste 2 dagen na geboorte overlijden, dat is vrij normaal; in dit geval toekijken is toch moeilijker, het zijn al van die echte ratjes! Ik heb toch besloten niets te doen en de 'natuur' haar gang te laten gaan. Tenslotte is 14 nou ook weer niet z extreem veel en hebben ze een moeder die goed doorvoed is en geen zwaar leven hoeft te leiden ;-). Onder dergelijke gunstige omstandigheden moet een ritten dat sterk genoeg is het kunnen overleven - teveel ingrijpen kan dan misschien ook zorgen dat (te) zwakke dieren blijven leven, en dat kan later mogelijk weer problemen geven met de gezondheid.

Ik wacht dus af en duim. Nog een weekje... dan kunnen ze ook zelf gaan eten en kunnen ze gaan inhalen :-).


alle 14, een bont gezelschap

ritten 1 - man, zwart berken downunder

ritten 2 - man, zwart berken

ritten 3 - man, agouti 'berkachtig'

ritten 4 - man, agouti 'berkachtig'

ritten 5 - man, geel of argente?, berken?

ritten 6 - man, cinnamon? japanner

ritten 7 - man, zwart bontig downunder

ritten 8 - man, agouti bont

ritten 9 - vrouw, zwart berken

ritten 10, 11, 12 - vrouwen, agouti berken

ritten 13 - vrouw, agouti bont

ritten 14 - vrouw, agouti bont

hoe kan ik nou kiezen tussen deze 2?!

9 augustus 2004

En nog steeds 14, helaas wel ook nog steeds met behoorlijke verschillen in grootte. De rittens laten inmiddels iets meer van hun tekening zien en ook kan ik proberen te gissen naar wat kleuren. Aangezien ik alleen een voorgeschiedenis heb van er rg naast zitten als het daarom gaat laat ik me daar nog niet over uit ;-). Tipje van de sluier: ik kreeg de indruk dat er misschien wel eens cinnamon en/of mink in het nest kan zitten (was ook kans op, niet totaal onverwacht dit keer dus). Maar dat is onder zwaar voorbehoud en van welke rittens ik dat vermoeden heb laat ik ook nog in het midden.

Ik heb vandaag veel foto's gemaakt, ook nogal wat van rittens apart, maar ik was blijkbaar niet zo handig bezig want na afloop merkte ik dat veel foto's erg rare kleuren hebben gekregen. Daarom toch maar een vrij kleine selectie, volgende keer hopelijk beter.

7 augustus 2004

Alle rittens zijn er nog! Een goed teken, die eerste dagen is het vrij normaal als rittens het toch niet gered blijken te hebben, zelfs met een kleiner nest. Huldar doet het goed :-). Wel zijn een paar rittens rg klein, dus me zorgen maken blijf ik gewoon doen. Niks nieuws onder de zon dus eigenlijk wat dat betreft...

Er begint al wat tekening zichtbaar te worden op de rittens, maar veel duidelijkheid is er nog niet. Er worden natuurlijk ook diverse tekeningen verwacht (waarvan downunder pas later te zien is) en dan nog op de meest 'mislukte' manieren ook waarschijnlijk, zie papa Budgie's gevlekte rug ;-). Vooralsnog lijkt het erop dat vooral bij de vrouwtjes nogal wat berkjes zitten (kan later ook nog berken downunder blijken), bij de mannetjes is de verhouding berkjes en 'wat anders' (jap-achtige, bareback-achtig) meer gelijk. En dan die roodoog natuurlijk, die me lekker lang in spanning houdt...5 augustus 2004

Gelukkig, heel erg opgelucht kan ik zeggen dat Huldar moeder is geworden van maar liefst 14 luidruchtige spartelgarnaaltjes! Het lijken 8 mannetjes en 6 vrouwtjes te zijn. Alle rittens hebben goed gedronken, maar er zit wel behoorlijk verschil in grootte tussen. Zeker met een nest als dit is de kans altijd vrij groot dat niet alle kleintjes het zullen gaan halen; een rat kn voor een groot nest zorgen, maar het grut moet het wel doen met (in dit geval 'slechts') 12 tepels. Zeker als er dan ook nog van die kleinere ukken tussen zitten kan het voor hun moeilijk zijn een goede plaats aan de tepel te bemachtigen. Afwachten dus...

En van de mannetjes is roodoog, de rest (zoals in principe verwacht) zwartoog. Er was een kansje op enkele rittens met andersgekleurde oogjes, wt deze meneer precies gaat worden is afwachten. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden, afhankelijk van wat hij via zijn ouders van het genenpakketje van zijn grootouders heeft meegekregen. Himalayan, albino, geel of beige, het kan allemaal. Voor daar iets meer van gezegd kan worden zijn we weer ruim een week verder, als de haartjes doorkomen.

De eerste foto's:


mannetjes

vrouwtjes

4 augustus 2004

Vanwege drukte is bijhouden van de site de laatste tijd nou niet bepaald gelukt. Hoewel een en ander nog niet meteen online zal komen te staan, probeer ik in ieder geval de ontwikkelingen van het J-nest vanaf dit moment zo goed mogelijk bij te houden, zodat het zo snel mogelijk op de site te zien zal zijn.

Huldar is inmiddels hoogzwanger (dag 22 vandaag) en ontzettend dik. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat daar weinig kleine Huldartjes uit gaan komen! :-)