Geboren op 7 september 2003: Riot's F-nest

Riot's Dakhota x Spice of Alpha Centauri

geen rittens meer te reserveren)

[ stamboom ] [ foto's en info ] [ rittens en reserveringen ]

Alle foto's zijn © Riot (tenzij anders vermeld) en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.

Op 16 augustus 2003 is mijn Riot's Dakhota (zwart baldie) gedekt door Spice of Alpha Centauri (cinnamon agouti ier), die ook bij mij woont. Op 7 september is haar nest geboren.


Dakhota

Dakhota is hier geboren op 18 januari 2003, tegelijk met 5 broertjes en 4 zusjes (zie hiervoor ook de pagina's over het D-nest. Dakhota is een vrij kleine, tengere meid, kerngezond en met een heel lief karakter. Ze is behoorlijk actief en kan vrij druk zijn (een typisch kenmerk van de lijn waar ze uitkomt). Als ze flapperig is is ze bijna niet te pakken of te houden en is ze vaak een pieperd ;-), maar in 'normale tijden' kan ze heel goed lekker een tijd knuffelig op je schouder hangen. In de groep is Dakhota een probleemloos ratje, eerder een beetje een 'watje' te noemen dan dat ze problemen zal maken. Ze heeft een wat zachter en onopvallender karakter dan haar moeder.

Dakhota's moeder is mijn eigen RG Hisa, een lieve pittige dame met een veelzijdig karakter: soms heel druk, soms ineens verbazingwekkend rustig en knuffelig. Hisa is geboren bij Rattery Gismo op 26 april 2002. Haar vader, een zwarte japanner genaamd Pallieter, is zo'n 2 jaar en 9 maanden oud geworden. Tot vlak voor zijn dood was hij kerngezond. Hisa's moeder Missy (Miss Sensitive of Alpha Centauri, Engelse import) is geboren op 14 maart 2001 en zit kerngezond en lief te zijn bij Sandrine van Rattery Gismo. Missy komt uit lijnen waar erg mooie leeftijden bereikt werden, tot zo'n 3,5 aan toe.

Dakhota's vader is Osiris, een man die wegens omstandigheden op latere leeftijd bij Rattery Ankh Morpork kwam wonen samen met 10 (!) broers en zijn oude vader. Toen Dakhota werd geboren was Osiris (en 8 broers die op dat moment nog in leven waren) al 2 jaar en 11 maanden oud. Opa Icarus was toen zelfs al 3 jaar en 3 maanden! Op dit moment (juni 2003) zijn Osiris en 3 (??) van zijn broers nog steeds in leven, 3 jaar en 4 maanden oud nu. Helaas is opa Icarus op 3,5 jarige leeftijd overleden in mei.


Spice

Spice is mijn eigen beer :-). Geboren op 10 december 2001 bij Alpha Centauri in Groot-BrittanniŰ. In april 2002 heb ik hem eindelijk gekregen en, ondanks dat hij toen al een erg stevige knaap was, net in een toch 'moeilijke' leeftijd, zonder al te veel problemen in mijn mannengroep ge´ntroduceerd.

Spice is een prachtige rat, cinnamon ier, groot en stevig gebouwd. Spice is tot nu toe kerngezond. Ten tijde van de dekking zal hij ruim 1 jaar en 7 maanden oud zijn en zolang hij dan nog steeds zo gezond is als nu mag ik niet klagen :-). Spice ouders zijn nog in leven: zijn moeder werd in mei 2 jaar, zijn vader heeft die leeftijd al in maart bereikt. In mei was in ieder geval een oma (Racer) ook nog in leven; haar geboortedatum is niet precies bekend, maar aangezien haar dochter op dat moment 2 werd zal ze toch tegen de 2,5 jaar aanlopen. Spice' opa Big Bill is net iets over de 2 jaar geworden, tot die tijd wel altijd kerngezond geweest.

Spice is een lekker rustige rat, in de groep geen doetje maar op een niet vervelende manier dominant (hoewel waarschijnlijk niet de alpha). Hij vindt het niet altijd even fijn om gepakt te worden, maar eenmaal bij je kan hij heerlijk genieten van knuffels.


De combinatie van al deze factoren: erg hoge leeftijden in Dakhota's lijn, maar vrij druk en iel tegenover weliswaar iets minder extreem hoge bereikte leeftijden, maar wel tot op heel behoorlijke leeftijd heel gezond, een rustig karakter en stevige bouw in Spice' lijn, maken dat ik goede verwachtingen heb over deze combinatie.

Uitgebreidere informatie over de gezondheid van de ouderdieren en hun voorouders (voor zover bekend) is voor serieus ge´nteresseerden uiteraard via e-mail op te vragen.

In dit nest verwachtte ik agouti en zwarte rittens in (mismarked) berken, japanner/bareback, essex en baldie. Uiteindelijk zijn er geen japanners en baldies geboren, waarschijnlijk omdat Spice echt bijna effen is (bijna geen wit haartje te vinden). Daarentegen kreeg ik wel meer kleuren dan verwacht: omdat Dakhota mink blijkt te dragen, zit er ook mink en cinnamon in het nest! Dit hadden we totaal niet verwacht, hoewel er flink wat 'onbekend' in Dakhota's lijn zit, werd daar toch niets afwijkends verwacht. Aan de wÚl bekende kant van haar stamboom zat ook geen mink, zo dachten we. Wel dus: haar overgrootmoeder Chelle bleek na navraag mink nestgenootjes gehad te hebben.

Er zijn geen rittens meer te reserveren uit dit nest.

Voor meer informatie of reserveringen: 0547-275673 of email riot@ratjes.nl. Rattery Riot bevindt zich in Twente, Overijssel.