Geboren op 8 juni 2004: Riot's H-nest

Riot's Fox x Riot's Budgie

(geen rittens meer te reserveren)

[ stamboom ] [ foto's en info ] [ rittens en reserveringen ]

Alle foto's zijn © Riot (tenzij anders vermeld) en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.

Nadat een eerdere dekking door Black Power niet gelukt bleek te zijn, zal Fox half mei gedekt worden door mijn eigen Budgie - het eerste nest met zowel een Riot-moeder als een Riot-vader.


Fox

Fox is een supermeisje uit mijn F-nest. Geboren op 7 september 2003, met een kleurtje dat mij nooit helemaal duidelijk is geworden: waarschijnlijk mink essex, maar misschien mink pearl. Haar kleur is in ieder geval niet 'normaal' mink, maar omdat kleur 'vervaagd' wordt door het essex zijn, kan dat daardoor komen. Er zijn nou eenmaal ook niet veel essexjes her en der beschikbaar om mee te kunnen vergelijken. Nou ja, het zou leuk zijn om te weten, maar veel maakt het ook niet uit; ze is 'iets minkigs' in ieder geval :-).

Wat veel belangrijker is dan te weten wat voor kleurtje ze precies heeft, is haar karakter. En daar is niets op aan te merken. Ze is ondernemend en nieuwsgierig, maar ook enorm knuffelig, een echt mensenratje. Met andere ratten kan ze prima overweg, nooit problemen, zelfs niet met vreemde ratten. Ook een echt rattenratje dus :-).

Fox heeft een lijn achter zich met goede gezondheid en heel mooie leeftijden. Haar vader is mijn eigen Spice of Alpha Centauri, geboren in december 2001 en altijd kerngezond geweest. Nu hij op leeftijd is (2 jaar en 5 maanden inmiddels) zijn alleen zijn achterpootjes helaas flink verslapt en vermagert hij aanzienlijk, Spice wordt oud :-( . Spice' moeder is op de leeftijd van 2 jaar en 3 maanden ingeslapen vanwege een tumor die niet te verwijderen was. Van Spice' vader kreeg ik het laatste nieuws eind februari, toen was hij nog in leven: 2 jaar en 11 maanden oud! Ook Spice' nestgenoten hebben het prima gedaan, het hele nest is in ieder geval 2 geworden op 1 na, die (in Engeland) is bezweken aan de hitte bij een show.

Aan moederskant heeft Fox minstens zo mooie 'getallen' achter zich. Haar moeder Riot's Dakhota komt uit mijn D-nest, geboren op 18 januari 2003.
Dakhota's moeder is mijn RG Hisa, die in april 2 jaar is geworden en nooit gezondheidsproblemen heeft gehad, tot ze helaas rond haar tweede verjaardag een mammatumor ontwikkelde in haar lies. Hieraan zal zij binnenkort worden geopereerd, ik ben ervan overtuigd dat ze daarna nog een hele tijd meekan :-). Hisa's ouders haalden heel behoorlijke leeftijden: haar vader Pallieter werd zo'n 2 jaar en 9 maanden oud, haar moeder Missy heeft net de 3 jaar niet gehaald.
Dakhota's vader was Osiris, een man die net als een groot aantal broers en zijn vader woonde bij José van rattery Ankh-Morpork. Voor deze familie was het normaal om ouder dan 3 jaar te worden: Osiris zelf en zijn vader Icarus werden 3,5 jaar oud. Deadala, Osiris' moeder, werd ook zo'n 3 jaar. Deze leeftijden hoop ik in deze lijn vast te kunnen houden natuurlijk!


Budgie

Budgie is een wat drukke maar heel lieve agouti downunder man uit mijn eigen B-nest. Hij woont ook lekker hier :-). Budgie is geboren op 29 juli 2002, als het nest geboren wordt komt hij dus aardig in de richting van de leeftijd van 2 jaar oud. Een 'dweil' is Budgie niet te noemen, daar is hij veel te ondernemend voor. In de groep doet hij het uitstekend, er is geen greintje overdominantie in hem te bekennen.

Budgie's vader was bRatpack Creswick, een zwart downunder geďmporteerd uit Australië. Creswick is helaas enkele weken nadat mijn B-nest geboren was overleden vanwege een ontstane vergroeiing aan zijn neus, waardoor hij dreigde te gaan stikken. Om dit te voorkomen is hij ingeslapen, op de leeftijd van 2 jaar en ruim 4 maanden oud. Verder is hij zijn hele leven gezond geweest.

Budgie's moeder was mijn eigen Bouncy van Lumare; helaas is zij net overleden, op 2 juni 2004. Ze werd 2 jaar en 6,5 maand oud, een nette leeftijd. Ze was de week voor haar overlijden niet helemaal fit, maar leek net weer meer in orde, toen ik haar plotseling dood vond, vlak bij de groep. Verder is Bouncy haar hele leven kerngezond geweest, op een beetje 'gesnif' na. Bouncy's moeder Charm's Thirsa heeft de niet uitzonderlijke, maar nette leeftijd van 2 jaar en 3 maanden gehaald. Haar vader Ricky werd zelfs 3 jaar en 8 maanden oud (geen tikfout, 3 (drie) inderdaad!). Helaas overleed hij net 2 maanden eerder dan zijn broer Max.


Waarom dit nest? Oorspronkelijk had ik voor Black Power gekozen, nu wordt het dus Budgie. Niet dat er nu iets mis is met Black Power, integendeel: ik vind het jammer dat ik nu geen kindjes van hem krijg. Maar: vorige keer is Fox niet zwanger geworden van hem, terwijl ze er wel een zeer stressvolle reis voor heeft moeten maken (omdat haar reisgenootje Sugar plots overleed is er nogal wat met haar heen en weer 'gesleept' zodat ze niet alleen zou komen te zitten). Aangezien Black Power vér weg woont, in België, wilde ik Fox deze reis eigenlijk niet nog een keer aandoen.

Na een heleboel gepieker en overwegingen, het laten passeren van een heleboel mogelijke dekmannen, heb ik uiteindelijk besloten voor Budgie te kiezen. Hij stond al heel lang op mijn lijstje mogelijke kandidaten voor haar, omdat het op zich gewoon een heel goede combinatie is in mijn ogen. Voor mijzelf alleen wat minder 'praktisch', omdat ik dan 2 lijnen die nog niet verwant waren aan elkaar, toch combineer. Het beperkt mij dus in mijn eigen mogelijkheden.

Uiteindelijk hebben andere overwegingen voor mij de doorslag gegeven. Dan is het maar wat minder 'handig' voor mezelf, jammer dan. Ik vind het alleen érg zonde om Fox, gezien haar prachtige lijn, geen nestje te laten krijgen en het voordeel is dat Budgie gewoon hier zit, wat geen stressvolle reis voor Fox meer betekent. Dan kies ik toch liever voor het welzijn van mijn rat boven mijn eigen voorkeur wat 'praktische zaken' wat lijnen betreft.

Om de combinatie van deze 2 lijnen op zich hoef ik het in ieder geval niet te laten, die vind ik allebei gewoon heel goed dus daar maak ik me geen zorgen om ;-).


In dit nest verwacht ik agouti en zwarte rittens, met mogelijk een klein kansje op cinnamon en mink. De rittens zullen diverse tekeningen hebben, welke precies is een beetje afwachten in dit geval. Verwacht worden in ieder geval rittens in berken, (berken) downunder en baldie. Reserveringen voor een specifieke tekening worden niet aangenomen.

Voor dit nest kunnen mogelijk nog enkele reserveringen aangenomen worden voor huisdieren. Er is een kansje dat nog een mannetje beschikbaar is voor fok - dit onder strenge voorwaarden en alleen bij mij 'vertrouwde' fokkers. Kijk voor meer informatie over reserveren en voorwaarden even op de pagina Voorwaarden.

Voor meer informatie of reserveringen: 0547-275673 of email riot@ratjes.nl. Rattery Riot bevindt zich in Twente, Overijssel.