Geboren op 23 juni 2004: Riot's J-nest

Ankh-Morpork's Calla x RG Khajit

(reserveren niet meer mogelijk)

[ stamboom ] [ foto's en info ] [ rittens en reserveringen ]

Alle foto's zijn © Riot (tenzij anders vermeld) en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.

In mei zal mijn zwarte meisje Ankh-Morpork's Calla gedekt worden door mijn grote knuffel RG Khajit. Dit nest wijkt wat af van de nesten die ik doorgaans plan, in die zin dat in de lijnen van beide ouderdieren eigenlijk te veel problemen voorkomen naar mijn zin. Desondanks heb ik besloten toch dit nest doorgang te laten vinden, vanwege de sterke kanten die er juist zijn Ún niet in het minst het superkarakter van vooral Khajit. Als gevolg van de minpunten echter en niet in het minst op uitdrukkelijk verzoek van Khajit's fokster kan voor dit nest niet 'zomaar' gereserveerd worden. Reserveren is alleen mogelijk door mensen die zich de minpunten volledig bewust zijn en die, net als ik, de voordelen op vinden wegen tegen mogelijke risico's. Wat zijn die problemen en de voordelen? Hierover meer op de rest van deze pagina.


Calla

Moeder van dit nest wordt Ankh-Morpork's Calla, een vrolijk, vrij klein zwart iers meisje geboren op 24 oktober 2003. Nadat haar moeder Hyperopia in mei 2003 uit Engeland werd ge´mporteerd logeerde deze een tijdje bij mij voor ze naar Ankh-Morpork verhuisde. En ze was zo leuk! De wens om een kindje te hebben van Hyperopia lag dus ook voor de hand - zo'n leuke moeder en dan een dochter daarvan als 'verloofde' voor mijn geweldige Khajit, wat wil een mens nog meer? Uiteindelijk kwam niet alleen Calla hier, maar ben ik ook nog voor de bijl gegaan voor haar broer Ciardubhan ;-).

Calla is een nieuwsgierig en actief ratje. Voor uitgebreid knuffelen heeft ze vaak geen geduld, hoewel ze toch ook wel (even) lekker in je nek kan gaan zitten knarsen. Net als haar broer is ze in de groep probleemloos. Ciardubhan is wat meer 'verlegen' en bescheiden dan Calla, een stuk rustiger ook. Beiden zijn het in ieder geval erg lieve ratten, net zoals de andere ratten uit het Ankh-Morpork C-nest. JosÚ noemt ze haar 'puddinkjes' ;-). In combinatie met Khajit kan het haast niet anders of hier komen erg leuke ratten uit: beide ouders Ún hun familie heel erg lief, met vanaf Calla's kant misschien net een beetje de speelsheid die Khajit wat mist.

Kijkend naar Calla's stamboom zijn er nogal wat gevallen van domme 'pech' te vinden. Calla's vader Alf overleed op de leeftijd van net geen 2 jaar plotseling - sectie wees uit dat er sprake was van diverse ontstekingen (longen, luchtpijp en in het hoofd). Ook Alf's ouders overleden te jong, maar bij allemaal was sprake van verschillende oorzaken, wat niet duidt op erfelijkheid en waarbij ook geen kwestie was van 'ouderdom' of dergelijke. Gelukkig is het dus niet zo dat een zelfde ziekte of doodsoorzaak vaak terug lijkt te komen, dan zou je toch gaan denken aan een erfelijk probleem. Familieleden van opa Levy in Engeland hebben het in ieder geval goed gedaan volgens een Engelse fokster waar ik contact mee heb, ze kwamen ruim over de 2 jaar.

Calla's grootvader aan moederskant was ˇˇk al zo'n pechvogel: hij overleed op veel te jonge leeftijd door een virusuitbraak in de rattery waar hij woonde. Zijn ouders haalden wel de 2 jaar - al is het niet ruim. De levensverwachting is duidelijk iets waar aan gewerkt moet worden bij deze (nieuwe) lijn, iets waar Khajit hopelijk aan bij kan dragen :-). Hopelijk is aan die verbetering van levensverwachting ook al een bijdrage geleverd door een aantal ratten in de lijn die wÚl 'nette' tot heel mooie leeftijden behaalden, tot zo'n 4 jaar zelfs.


Khajit

Dit nest wordt voor mij heel speciaal: ik wil dolgraag kindjes van Khajit :-). 'Kietje' is gewoon zo'n geweldig lieve en gezonde knuffelrat, dat is het waard om voortgezet worden. Als er mensen hier komen om kennis te maken met het fenomeen 'ratten' geef ik ze altijd Khajit in handen. Van groot tot klein, alle bezoekers vinden hem geweldig - en ik ook :-).

Khajit is geboren op 14 juli 2002 bij Rattery Gismo en hoopt dus snel zijn 2e verjaardag te vieren. Hij is een grote, stevige en kerngezonde man. Khajit's vader Melchior heeft in juni de 'magische' leeftijd van 3 jaar bereikt; Melchior's zus Kali heeft dat helaas net niet gehaald, zij is op 30 mei 2004 in haar slaap overleden. Melchior en Kali woonden (Melchior dus nog steeds) bij rattery Gismo, 2 geweldig lieve ratten.

Helaas is er ook een keerzijde aan deze medaille: zowel moeder als een zus van Khajit zijn op veel te jonge leeftijd overleden aan een gezwel op de neus. Uit onderzoek is niet duidelijk geworden of het om exact hetzelfde soort gezwel gaat, er is dus helaas niet uit te sluiten (maar ook niet te bevestigen) dat het hier om iets erfelijks gaat. Dit is dus het meest bezwaarlijke punt bij dit nest: het kan erfelijk blijken te zijn. Daarentegen: als dat *niet* het geval is, zou het in mijn ogen echt een gemis zijn als Khajit's sterke gezondheid en superkarakter niet teruggezien zouden worden in nakomelingen. Vandaar dus de beslissing om toch met hem te fokken.


De beslissing om dit nest door te laten gaan was geen makkelijke - er is een hoop overleg aan vooraf gegaan. Zoals gezegd is dit nest vooral gericht op het karakter van Khajit, maar ook het feit dat het zeer sterke ratten lijken te zijn is een belangrijke reden. Er komen weinig luchtwegproblemen voor in de lijnen, geen (veelvoorkomende) mammatumoren... maar helaas dus wel nogal wat 'rare gevallen' Ún de tumoren bij Khajit's moeder en zus. Hoewel Khajit en de rest van zijn nestgenoten tot nu toe kerngezond zijn, kan het dus zijn dat er een verhoogd risico is bij dit nest. Daarom wil ik niet doen of dit een volledig probleemloze lijn is - mensen die uit dit nest een ritten willen, zijn tot nu toe vooral mensen die Khajit kennen en vanwege zijn geweldige karakter een nakomeling willen. Natuurlijk blijft er ook op gebied van gezondheid nog wel aardig wat positiefs over, anders zou het nest er niet komen; ondanks de problemen heb ik zelf een 'goed gevoel' bij dit nest en ik ga gewoon uit van ratten met een superkarakter die net zo oud worden als Khajit's vader :-).

Uitgebreidere informatie over de gezondheid van de ouderdieren en hun voorouders (voor zover bekend) is voor serieus ge´nteresseerden uiteraard via e-mail op te vragen.

In dit nest worden rittens verwacht in zwart, siamees (zwartoog en/of roodoog) in sealpoint en bluepoint en (Amerikaans) blauw. Verwachte tekeningen zijn waarschijnlijk berken en japanner tekening, aangezien Khajit japanner is. Alle ratten zullen gewone oortjes en haartjes hebben.
Reserveringen voor specifiek een bepaald uiterlijk worden niet aangenomen!

Voor dit nest kan momenteel niet meer gereserveerd worden, vanwege de grote belangstelling die er al is. Als het nest geboren is kijken we wel weer of er nog rittens vrij zijn.

Voor meer informatie of reserveringen: 0547-275673 of email riot@ratjes.nl. Rattery Riot bevindt zich in Twente, Overijssel.