Geboren op 5 augustus 2004: Riot's J-nest

Litli's Huldar x Riot's Budgie

[ stamboom ] [ foto's en info ] [ rittens en reserveringen ]

Alle foto's zijn © Riot (tenzij anders vermeld) en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.

Op 5 augustus 2004, 's ochtends rond 9.00 uur, is het nest geboren van Litli's Huldar. Vader, net als van het H-nest, is mijn eigen Riot's Budgie. Ik rekende op een behoorlijk groot nest, gezien Huldar's enorme buik en grote gewichtstoename. Hoewel het nog meer kan (grootste nest bij ratten waar ik zelf van vrij nabij van gehoord heb bestond uit 23 rittens) zullen Huldar en ik er inderdaad een behoorlijke dobber aan krijgen de komende tijd: 14 rittens zagen het levenslicht, 8 mannetjes en 6 vrouwtjes.


Huldar

Huldar is een agouti berken meisje, gefokt door Marit van rattery Litli. Ik wilde vooral een ritten uit dat nest vanwege Huldar's opa Pantani, die maar liefst 3 jaar en 10 maanden oud werd. Toen Pantani vader werd van Litli's G-nest werden er niet genoeg rittens geboren, toen Glowie (Litli's Glow in the Dark) zelf moeder werd deed ik weer een poging, dit keer met meer succes ;-).

Ook Huldar's vader was een goede reden om graag een ritten te willen: dat was namelijk Benji van Lumare (broer van wijlen mijn Bouncy), zoon van Ricky die ook al zo'n geweldige leeftijd (3 jaar en 8 maanden) bereikte.

Behalve deze 2 super-opa's komen er ook nog meer mooie leeftijden voor in de lijn. Vrijwel alle ratten werden in ieder geval ouder dan 2 jaar, met nog enkele ratten die de leeftijd van 3 jaar behaalden.

Huldar zelf, bij geboorte van het nest net 8 maanden oud, is in ieder geval tot nu toe een fijne dame gebleken. Ze heeft een goede gezondheid en is wat karakter betreft - hoewel ze best pittig kan zijn - probleemloos. In de groep geeft ze geen problemen en naar mensen toe is ze nieuwsgierig en lief.


Budgie

Riot's Budgie, agouti downunder, heeft bij de geboorte van het nest net zijn 2e verjaardag gevierd. Hij heeft altijd een perfecte gezondheid gehad, hoewel hij net de laatste tijd wat minder leek te worden. Hij bleek echter een beginnende oorontsteking te hebben, waar hij nu tegen wordt behandeld. Hopelijk knapt hij hier goed van op en kan hij nog een tijd mee, want hij is veel te lief om te kunnen missen.

Budgie is geboren in mijn eigen B-nest en is op 8 juni ook vader geworden van mijn H-nest. Op de pagina's van deze nesten is dan ook meer informatie over Budgie en deze nesten te vinden.

Budgie's moeder was mijn Bouncy van Lumare, die in juni overleed op de leeftijd van iets meer dan 2,5 jaar. Als zus van Benji van Lumare heeft zij dus ook als vader Ricky. Budgie's vader was bRatpack Creswick, een van het groepje ratten dat in 2000 uit AustraliŰ ge´mporteerd werd door rattery Horlepiep (die nu helaas niet meer bestaat). Hij bereikte zelf de leeftijd van bijna 2,5 jaar. Een overgrootmoeder bereikte de geweldige leeftijd van maar liefst 5,5 jaar! Super natuurlijk, maar hierbij moet wel bedacht worden dat dit een uitzondering is, ik verwacht (helaas) niet dat deze extreme leeftijd een erfelijk trekje is dat op haar nakomelingen overgebracht kan worden.

Budgie is altijd een actieve rat geweest, maar wordt nu op zijn 'oude dag' eindelijk wat rustiger. Hij is en blijft in ieder geval de makkelijkheid zelve als het gaat om de omgang met zijn groepsgenoten. Ook de introductie onlangs van een volwassen opvangman in de groep (die zelf een behoorlijk 'baasje' is) heeft met Budgie geen problemen gegeven en dat vind ik toch een goed teken voor zijn karakter. Altijd prettig natuurlijk, tolerante ratten ;-).


Zoals uit de informatie hierboven Ún natuurlijk de stamboom blijkt is dit (wederom) een lijnteeltkruising, en wel op het B-nest van rattery Lumare. Hoewel de ratten uit dit nest niet echt extreme leeftijden hebben bereikt, lijkt deze lijn wel te zijn wat ik 'stabiel' noem: nette leeftijden zonder allerlei problemen. Die kwaliteiten wil ik proberen vast te houden als basis, met de bedoeling dan langzamerhand (dat gaat jammer genoeg niet zo snel) te werken aan verbetering van de levensverwachting. Door deze lijnteeltkruising hoop ik ook de inbreng van Ricky (opa van zowel Budgie als Huldar) te verstevigen; de door hem bereikte leeftijd van 3 jaar en 8 maanden is natuurlijk geweldig en zonder lijnteelt blijft er snel weinig over van zijn invloed op de lijn. Vandaar dus :-).

Tel daarbij de overige voorouders van Huldar, waar er meerdere bij zitten die een ver bovengemiddelde leeftijd bereikten, en het is waarschijnlijk wel duidelijk dat ik hoop met dit nest de levensverwachting van een stabiele lijn wat op te trekken.

Uitgebreidere informatie over de gezondheid van de ouderdieren en hun voorouders (voor zover bekend) is voor serieus ge´nteresseerden uiteraard op te vragen - momenteel bij voorkeur telefonisch, op 0547-275673.

In dit nest verwacht ik de tekeningen berken, bontig/japanner en deze beide in downunder variant. Er zullen in principe voornamelijk agouti rittens geboren worden met een paar zwarte. Wel zijn er 'kansjes' op van alles en nog wat, maar in tegenstelling tot zwart en vooral agouti zijn dat niet bepaald zekerheden, dus ik reken daar niet op. Alle ratten zullen gewone oortjes en haartjes hebben. Reserveringen voor specifiek een bepaald uiterlijk worden niet aangenomen!

Voor dit nest kunnen nog reserveringen aangenomen worden voor huisdieren, reserveren voor 'fokratjes' is waarschijnlijk niet meer mogelijk. Kijk voor meer informatie over reserveren en voorwaarden even op de pagina Voorwaarden.

Voor meer informatie of reserveringen: 0547-275673 of email riot@ratjes.nl. Rattery Riot bevindt zich in Twente, Overijssel.