Geboren op 29 juli 2002: Riot's B-nest

Bouncy van Lumare x bRatpack Creswick

[ stamboom ] [ foto's en info ] [ rittens en reserveringen ] [ updates ]

Alle foto's zijn © Riot (tenzij anders vermeld) en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.


Op 29 juli 2002 is het nest geboren van Bouncy van Lumare en bRatPack Creswick. Er zijn in eerste instantie 13 rittens geboren, helaas waren er op dag 2 nog maar 9 over: 5 mannetjes en 4 vrouwtjes.

Bouncy is geboren op 12 november 2001 bij Rattery Lumare. De vader van het nest is bRatpack Creswick, een uit AustraliŰ ge´mporteerde rat die woonde bij Rattery Horlepiep.

Hoewel voor een te plannen nest meestal een geschikte man wordt gezocht voor bij een vrouwtje, heb ik het eens omgekeerd gedaan: vanwege enkele voorouders van Creswick, die een erg hoge leeftijd bereikt hebben, wilde ik graag deze lijn in mijn rattery gebruiken. Daarbij zocht ik een geschikt vrouwtje, en ik kwam vrij snel uit op Bouncy.

Bouncy is een agouti berken vrouwtje, soms rustig en knuffelig, soms druk en springerig. In de groep doet ze het perfect, ondanks het feit dat ze al ietsje ouder was toen ze hier kwam is ze in de groep opgenomen of ze er altijd gewoond had. Bouncy zorgt nooit voor problemen en is gewoon een makkelijk ratje wat karakter betreft.

Bouncy's vader (opa dus van het nest) is Ricky, ook vader van mijn A-nest. Ricky is geboren in maart 1999 en tot zo'n 3,5-jarige leeftijd kerngezond geweest. Inmiddels (op dit moment november 2002) leeft hij nog steeds (!), maar werken zijn achterpootjes niet meer goed mee. Hij woont, nog steeds samen met zijn even oude broer Max, bij Rattery Lumare. Ik hoop met deze combinatie dan ook een nestje ratten de wijde wereld in te sturen waar de nieuwe eigenaren lang van zullen kunnen genieten.

Zoals gezegd komen in de lijn van Creswick enkele ratten voor die een extreem hoge leeftijd bereikt hebben: zijn overgrootmoeder (aan moeder's kant) Jedda is maar liefst 5,5 jaar oud geworden! Ook een dochter van haar is een aardig eind in die richting gekomen, zij werd 4,5 jaar.

Creswick zelf was een zwarte downunder, helaas is hij enkele weken nadat het B-nest geboren was overleden vanwege een ontstane vergroeiing aan zijn neus, waardoor hij dreigde te gaan stikken. Om dit te voorkomen is hij ingeslapen, op de leeftijd van 2 jaar en ruim 4 maanden oud. Verder is hij zijn hele leven gezond geweest.

Het B-nest was aardig gevarieerd in uiterlijk, waardoor de rittens al van jongsafaan goed uit elkaar te houden waren. Er waren 6 agouti rittens, 4 daarvan (mismarked) bont en bareback-achtig, waarvan dan weer 3 in downunder-uitvoering, 1 berkje en 1 waarschijnlijk berken downunder. Dan was er 1 echt zwart ritten (een berken downundertje) en dan nog 2 vage kleurtjes, waarbij de kans groot is dat ze zwart zijn, maar drager van mink en/of robijnoog - dat lijkt de kleur wat te be´nvloeden. Het 'vage' mannetje was net iets meer anthracietkleurig dan echt zwart, hoewel het verschil later bijna niet meer te zien was. Het 'vage' vrouwtje leek meer chocolate-achtig van kleur, ook dit is later donkerder geworden hoewel ze toch iets lichter van kleur is gebleven.

Het nestje was erg actief en springerig, nieuwsgierig en speels. Ik denk dat de nieuwe eigenaren er nog een aardige dobber aan zullen krijgen ;-).