Geboren op 13 februari 2002: de Dreuzeltjes

[ foto's ]

Alle foto's zijn © Riot (tenzij anders vermeld) en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.Nakie aka Sexy Hexy

Nakie aka Sexy Hexy (roepnaam tegenwoordig meestal Hexy) kwam bij mij omdat ze niet op kon schieten met de andere ratten van de vorige eigenaar čn mogelijk zwanger was geraakt. Aangezien nestjes van naakte vrouwtjes niet altijd vlekkeloos gaan leek het beter om haar naar mij te doen: ik heb meer tijd en wat meer ervaring met nestjes. Bovendien had het meisje van wie Nakie was ook al een ander vrouwtje per ongeluk zwanger, dat zou natuurlijk wat veel worden.

Omdat Hexy al de nodige huisjes achter de rug heeft hebben we afgesproken dat ze hier altijd zal kunnen blijven, zodat ze niet nog meer heen en weer gesleept hoeft te worden. Ze werd op haar vorige adres (waar ze nog maar kort woonde) Nakie genoemd. Onderweg via 'rattentaxi's' hiernaartoe heeft ze een paar dagen bij iemand anders doorgebracht, waar ze omgedoopt werd tot Sexy Hexy ;-). Als roepnaam gebruik ik toch het meest Hexy, vind ik net wat lekkerder bekken dan Nakie.

Al snel bleek dat Hexy inderdaad zwanger was, ze nam behoorlijk toe in gewicht. Op 13 februari 2002 is ze dan ook bevallen, van 8 rittens. Een van de rittens was meteen op de dag van geboorte erg klein en had niet gedronken, zij is dezelfde dag overleden. Verder waren er 5 vrouwtjes en 2 mannetjes: 4 gladharige vrouwtjes, het andere vrouwtje en de mannetjes met krulhaartjes (oftewel rex, fuzz of naakt) Beide mannetjes en 2 van de vrouwtjes hadden rode ogen, de andere vrouwtjes waren zwartoog.

Toen we echter na een dagje weg thuiskwamen toen de rittens 3 dagen oud waren en ik naar ze ging kijken, bleek dat er nog maar 2 zwartogige vrouwtjes over waren. De rest had Hexy gedood en opgegeten. Dit soort problemen komen vaker voor bij naakte vrouwtjes, die vaak niet genoeg melk geven en ook soms 'slechte moeders' zijn.

De overgebleven 2 rittens zijn goed opgegroeid. Een dochter (Cho) is hier blijven wonen, de andere is geplaatst bij het tijdelijke logeeradres waar Hexy haar huidige naam heeft gekregen. Omdat ik zelf toch wel wat van slag was van het gebeuren en ik niet te veel stress wilde veroorzaken, heb ik echter bijna geen foto's meer gemaakt van dit nest. De paar foto's die er zijn vind je op de fotopagina.

Opvangnesten krijgen meestal als groep een 'naam' mee. Met hulp van Marja (en een beetje fantasie om het voorstel zelf te snappen ;-)) is dat in dit geval de Dreuzels geworden. Past in de Harry Pottertijd (wat ik zelf ook heel leuk vind), en met een 'heks' als moeder, terwijl ze (deels) zelf toch gewoon zijn, tja :-).