Geboren op 5 mei 2003: Riot's E-nest

Riot's Banshee x Charm's Dappertje

[ stamboom ] [ foto's en info ] [ rittens en reserveringen ]

Alle foto's zijn © Riot (tenzij anders vermeld) en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.

Op 5 mei 2003 is bij RIOT het E-nest geboren. Riot's Banshee beviel van 9 rittens: 4 vrouwtjes en 5 mannetjes. Nadat al meerdere mannen de revue gepasseerd waren als kandidaat om Banshee te dekken, kwam ik, in verband met een heel andere man (familie van mijn inmiddels overleden geweldige Barney), in contact met Harrit van rattery Charm, de fokster en eigenaar van Dappertje, en na even goed denken leek ons dit toch eigenlijk wel een heel goede combinatie. Als alles nu eindelijk eens gaat zoals gehoopt, wordt de vader van het E-nest dus Charm's Dappertje, een agouti berken man van net 2 jaar geworden.

Dit nest zal lijnteelt zijn, Dappertje is namelijk een broer van Banshee's oma Thirsa. In Nederland zijn inteelt en lijnteelt nog steeds erg omstreden, vaak zelfs taboe. En met inteelt en lijnteelt kn ook inderdaad een boel 'fouts' gebeuren, als het gebruikt wordt puur om zo snel mogelijk zoveel mogelijk ratten met een gewenst kleurtje te krijgen, of wanneer er niet op gelet wordt op wat voor lijnen het wordt toegepast. Ik ben inmiddels zelf echter van mening dat lijnteelt ook kan bijdragen tot het opzetten van juist sterke en stabiele lijnen. Tenslotte wordt de 'gok' minder, bij elke keer dat je een (schijnbaar) onverwante rat inkruist weet je niet wat je eigenlijk de lijn binnenbrengt en zo kan ongemerkt een ongewenste factor in een tot dusver goede lijn binnensluipen.

Bij de IRF, de grootste Nederlandse vereniging voor rattenfokkers en -liefhebbers (waar ik overigens niet bij aangesloten ben) zou dit nest overigens wel binnen de richtlijnen (gericht op het tegengaan van inteelt) vallen. Zo spectaculair is het dus ook weer niet ;-).


Banshee

Banshee komt uit het B-nest van Riot Rattery - bij mij geboren dus. De ouders van dit nest waren mijn Bouncy van Lumare en bRatpack Creswick van Rattery Horlepiep. Van het B-nest is de stamboom hier nog te bekijken, evenals meer informatie over dit nest.

Banshee's vader Creswick leeft helaas niet meer; hij is op de (op zich tamelijk nette) leeftijd van 2 jaar en 4 maanden ingeslapen vanwege een vergroeiing aan zijn gezicht, dat het ademen begon te bemoeilijken. Naast dit was hij gezond en is dit ook de rest van zijn leven geweest. Zeer triest dus...

Banshee's moeder Bouncy leeft nog steeds in goede gezondheid bij mij - wat natuurlijk anders ook niet best zou zijn, gezien het feit dat ze net een jaar geweest is! Bouncy's moeder Thirsa is in april 2 jaar geworden en woont - na een herstelde baarmoederverzakking - in goede gezondheid bij Rattery Lumare. Ook bij Rattery Lumare woonde Ricky, Bouncy's vader (en tevens vader van mijn A-nest). Helaas is Ricky in november 2002 overleden op de prachtige leeftijd van 3 jaar en 8 maanden! Ricky's broer Max werd zelfs 3 jaar en ruim 10 maanden oud.

Banshee is een lieve kleine meid, tenger gebouwd en niet al te groot. Ze is, net als haar moeder, soms knuffelig maar ook vaak tamelijk springerig. Een nieuwsgierig, actief ratje - behalve wanneer ze bij je zit, dan kan ze urenlang rustig zitten knarsen :-). Ze is verbazingwekkend zachtaardig en probleemloos in de groep. Banshee is een 'chocolate' mismarked japanner.

Overigens zijn 2 zussen van Banshee inmiddels moeder geworden van een gezond nestje: Branwyn bij Rattery Parzival en Benca bij Rattery Henra.


Dappertje

Dappertje is een agouti berken man geboren op 15 april 2001, ten tijde van de dekking net ongeveer 2 jaar geworden. Hij woont bij Harrit van Rattery Charm. Dappertjes vader Arthur was samen met Seamus (broer van mijn tot nu toe all-time-favourite Barney) de fijnste rat die Harrit heeft gehad en ze is heel enthousiast over de lijn.

Dappertje komt uit, zoals ik het noem, 'oud-Hollandse lijnen'. Hiermee bedoel ik van fokkers die al een aantal jaren geleden fokten, die in sommige gevallen inmiddels gestopt zijn maar die voor een groot deel 'nette lijnen' fokten, ratten met een acceptabele tot goede gezondheid en levensverwachting. Geen extremen naar beide kanten. Fokkers van vr de tijd dat het 'internet-rattenwereldje' zo groot werd, van vr de tijd dat ratteries als paddestoelen uit de grond schoten en de trend leek te worden: hoe exotischer van uiterlijk de ratten, hoe beter. Hoewel ik zelf ook zo'n 'paddestoel' ben (ik fok pas sinds 2001 tenslotte) zou ik het toch jammer vinden als deze 'oud-Hollandse' lijnen uitstierven, ik hoop dus met dit nest lijn weer een stevige basis te leggen voor het voortbestaan van zo'n lijn.

In Dappertjes lijn (en daarmee, wat verder terug, ook in Banshee's lijn) komen meerdere ratten voor die mooie leeftijden behaald hebben. Twee grootouders werden 3, ouders werden in ieder geval 2+ (van vader weet ik het op dit moment nog niet precies), een tante is nu 2 jaar en 8 maanden... netjes over het geheel gezien.

Dappertje is een vrij klein mannetje, had wat groter mogen zijn wat mij betreft. Maar hij ziet er, voor zijn toch niet lage leeftijd, nog erg goed uit, is gezond en heel lief :-).


Ik verwacht in het nest in principe allemaal agouti rittens, hoewel er misschien een kansje is dat er toch ook nog zwarte uit komen rollen - ik ga er niet vanuit. Waarschijnlijk zullen ze allemaal mislukt berken en mislukt japanner/barebackachtig zijn. Er is een mini-kansje op nog wat anders aan kleur, maar die kans is zo klein dat ik daar al heleml geen rekening mee houd.

Kijk voor meer informatie over reserveren en voorwaarden even op de pagina Voorwaarden. Reserveren voor dit nest is niet meer mogelijk.