Geboren op 6 december 2003: Riot's G-nest

Sandstone Sugar x Spice of Alpha Centauri

(geen rittens meer te reserveren)

[ stamboom ] [ foto's en info ] [ rittens en reserveringen ]

Alle foto's zijn © Riot (tenzij anders vermeld) en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.

Sugar and Spice and everything nice...

Begin december 2003 wordt hopelijk eindelijk het G-nest geboren, met mijn cinnamon meisje Sandstone Sugar (gefokt door Sandstone Rattery in Groot-Brittannië) als moeder en Spice of Alpha Centauri als vader. Sugar is al eerder (twee keer zelfs) gedekt door Spice, maar zonder resultaat. Nu heb ik ze een tijdje continu samengehad, in de hoop dat het dan eindelijk eens 'raak' zou zijn. En waarempel. op het moment lijkt ze toch zoveel aan te komen dat ik voorzichtig durf te denken aan een zwangerschap.


Sugar

Sugar is gek :-). Althans, dat was zo ongeveer de eerste indruk die ik van haar kreeg toen we haar op 1 juni 2003 meenamen uit Engeland. Onderweg bleek namelijk dat Sugar flapperig was en eerlijk waar, ik heb nog nooit een rat zó flapperig gezien! Als alleen de kooi maar openging stond ze al 'klaar', als een andere rat haar per ongeluk maar íets aanraakte, idem dito. Oppakken om even te kijken hoe mijn nieuwe meisje was? Onmogelijk, als water door je vingers die dame...

Gelukkig valt het buiten de flapperige tijden mee met haar, hoewel ze niet bepaald rustig te noemen is. Maar goed, ze is dan ook nog heel jong op het moment dat ik dit schrijf (eind juni), dus dan mag je springerig zijn. Kan Sugar er wat aan doen dat ze al zo groot is dat je niet zou denken dat ze nog maar net 3 maanden is geweest?

Als je Sugar in de kooi ziet, schiet haast vanzelf het woord 'vrolijk' in je hoofd. Zo'n indruk maakt ze :-). Al toen ze hier nog maar kort was en mij dus eigenlijk nog niet echt kende, kwam ze vaak als een van de eersten vrolijk naar de tralies als je bij de kooi kwam. Een beetje rustig bij je blijven zitten moet ze alleen nog wel leren, daar is het leven veeeeel te interessant voor. Hoewel... ik zelf ben daar niet interessant genoeg voor, mijn oudste dochter soms wel.

Sugar komt deels uit dezelfde lijn als Spice - net zoals het E-nest zal ook dit nest dus lijnteelt zijn, alleen op een andere manier. Met die lijn wordt in Engeland tamelijk veel gefokt, met goede resultaten. Er komen weinig gezondheidsproblemen voor en de ratten halen een nette leeftijd. Dat is een van de redenen dat ik voor Sugar koos toen ik op zoek was naar een geschikt vrouwtje voor Spice. Voor zo'n vrouwtje keek ik in Engeland omdat je zo mooi een start kunt maken met een lijn die niet al verwant is aan veel van de ratten waar al hier mee gefokt wordt. Bovendien zouden er vanuit Engeland toch al ratten (de Burmezen en zwartoog siamezen) geïmporteerd worden, dus was het op dit moment nog praktisch haalbaar ook.


Spice

Spice is hier al eerder vader geworden, van het F-nest. Een prachtig nestje van 9 hummels, met minder tekening dan verwacht (hoewel Spice ooit toch écht een klein wit vlekje op zijn borst had, was het F-nest als van een volledig effen vader). De F-jes hebben hun karakter meer van hun moeder geërfd, haantje de voorste en actief ;-).

Spice is van mijzelf, geboren op 10 december 2001 bij Alpha Centauri in Groot-Brittannië. In april 2002 heb ik hem eindelijk gekregen en, ondanks dat hij toen al een erg stevige knaap was, net in een toch 'moeilijke' leeftijd, zonder al te veel problemen in mijn mannengroep geïntroduceerd.

Spice is een prachtige rat, cinnamon ier (?), groot en stevig gebouwd. Spice is tot nu toe kerngezond. Inmiddels (eind november) is hij op een paar weken na 2 jaar oud. Spice' moeder leeft helaas niet meer; op de leeftijd van 2 jaar en 3 maanden is zij ingeslapen vanwege een tumor die op een plek zat waar hij niet verwijderd kon worden. Gelukkig vormen tumoren voor zover bekend verder in Spice' lijn geen probleem. Spice' vader leeft nog wél, 2 jaar en 8 maanden oud inmiddels en nooit ziek geweest. Wel wordt hij duidelijk ouder nu, wat 'dunnetjes'. In mei was een oma (Racer) ook nog in leven; haar geboortedatum is niet precies bekend, maar aangezien haar dochter op dat moment 2 werd zal ze toch tegen de 2,5 jaar aangelopen hebben. Of en wanneer ze daarna is overleden is mij helaas niet bekend. Spice' opa Big Bill is net iets over de 2 jaar geworden, tot die tijd wel altijd kerngezond geweest.

Spice is een lekker rustige rat, in de groep geen doetje maar op een juiste manier dominant (hoewel niet de alpha). Hij vindt het niet altijd even fijn om gepakt te worden, maar eenmaal bij je kan hij heerlijk genieten van knuffels.


Wat in ieder geval te verwachten valt van dit nest: groooote ratten! Niet dat het daar om gaat, maar het is wel het eerste wat opvalt als je de beide ouders ziet. Sugar al ruim 300 gram op een leeftijd van 3 maanden, later gegroeid tot zo'n 450. Spice heeft tegen de 750 gram gewogen... het zou me verbazen als daar kleine ratjes uit voortkomen.

Waar het me bij deze combinatie wél om gaat is te proberen een volgende generatie te laten ontstaan van de sterke lijn waar Spice en - deels - Sugar uit stammen. Ratten met een sterk gestel die een behoorlijke leeftijd halen in goede gezondheid. Dit uiteraard gecombineerd met een prettig karakter voor mens en mederat.

Uitgebreidere informatie over de gezondheid van de ouderdieren en hun voorouders (voor zover bekend) is voor serieus geïnteresseerden uiteraard via e-mail op te vragen.

Na allemaal nesten met veel agouti en wat zwart bij Riot wordt dit eens wat afwisseling. In het totaalplaatje van Riot bezien dan, het nest zelf zal weinig afwisselends te zien geven: Sugar is cinnamon, Spice is cinnamon... wat ervoor zorgt dat ik in principe een heel nest cinnamon ratten verwacht, effen of misschien met een klein beetje wit.

Voor dit nest kunnen nog enkele reserveringen aangenomen worden voor huisdieren, reserveren voor 'fokratjes' is niet meer mogelijk. Kijk voor meer informatie over reserveren en voorwaarden even op de pagina Voorwaarden.

Voor meer informatie of reserveringen: 0547-275673 of email riot@ratjes.nl. Rattery Riot bevindt zich in Twente, Overijssel.