Geboren op 9 en 12 juni 2000: de Rodentia's

[ rittens en reserveringen ]

Alle foto's zijn © Riot (tenzij anders vermeld) en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.


In mei 2000 verscheen op één van de ratten-mailinglijsten een bericht van iemand die zo snel mogelijk haar husky-ratten kwijt wilde. Over de redenen zal ik het maar niet hebben. Kort erna hebben twee rattenliefhebbers de ratten bij haar weggehaald, tenslotte weet je nooit wat er anders mee gebeurt.

In totaal werden 59 (!) ratten bij deze 'fokster' weggehaald, waaronder een nest van zo'n 2 weken oud, een nest pasgeboren rittens en een hoogzwanger vrouwtje. Verder werd nog een vrouwtje aangetroffen bij de mannen, dus die was ook zwanger. 4 Vrouwtjes, die niet zwanger zouden zijn, heb ik opgenomen, 2 andere zijn door andere liefhebbers opgenomen.

Na een tijdje begon ik het idee te krijgen dat ten minste 1 van de dames toch wel eens zwanger zou kunnen zijn, vlak daarna hoorde ik ook van anderen deze vrees. En inderdaad, op 9 juni beviel Miche, op 12 juni Abelle. Plotseling had ik geen 4, maar 25 opvangertjes! Ook de 2 vrouwtjes bij anderen bleken toch zwanger te zijn. Of ze bij de vorige eigenaar te lang bij hun broertjes hebben gezeten of bijvoorbeeld ontsnapt waren is niet bekend. Wel is duidelijk dat deze ratjes te jong waren om jongen te mogen krijgen.

Met hulp van ontzettend veel mensen zijn alle rittens geplaatst. Ook Tika en Abelle hebben een goed ander tehuis gevonden. Miche en Nosey zijn hier blijven wonen, net als Cheeky (dochter van Miche) en Bonnie (dochter van Abelle). Helaas blijken de Rodentia's niet echt gezond te zijn en zijn er al meerdere overleden, waaronder mijn eigen Miche en Nosey :-(.